Bitumen zsindelyes tetők hibái, és javításuk

Létrehozva 2016. június 13. Utoljára módosítva 2017. október 04.
Írta: Bartos Péter

 

 

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

Bitumen zsindelyes tetők hibái, és javításuk

(cikkek hivatkozása ennek a cikknek a végén)

A cikkben szereplő kiemelések a cikk írásával párhuzamosan hivatkozásokká válnak. Rákattintva eljuthatunk az adott részkérdés megtekintéséhez. A cikk a bthbs.com felújítási technológiák kikísérletezése, és az (AAA) Anyag Alternatív Alkalmazás kísérletek összesített eredménye a 2010 óta zajló projekt keretén belül. (A 2010-2015 közötti sikertelen próbálkozásokról itt az anyag.)

A sikeres javítási technológia itt.

Amikor elkezdtem ezt a cikket írni (mely megírására már évek óta készülök.) azon törtem a fejem, hogyan tudnék úgy őszinte lenni, hogy ne tűnjek indulatosnak, ne az legyen kiolvasható az írásból, hogy átvertek minket már megint…mert a bitumenes zsindely úgy szar ahogy van. Ez így nem lenne helyes. A bitumenes zsindely kb. tudja azt amit írnak róla, ott, ahonnan behozták. Itthon nem tudja ugyan ezt, de van egy másik dolog is amit figyelembe kell venni. Itthon egy életre építkezünk, és nem vagyunk hozzászokva, hogy a tetőt adott esetben ugyan úgy cserélni kell, vagy szokás ( ott kinn ), mint  a bútort.

Mindezeket szem előtt tartva (mi is egy életre építkeztünk) a zsindely mégis csalódás számomra. Nem hibáztatok senkit, de úgy vélem a szakmának vagy változtatni kell a zsindely anyagán, kialakításán fektetési technológiáján, vagy itthon vissza fog esni  e fedőanyag alkalmazása, mert jönnek  a zsindely tetőkkel a gondok, aminek ha híre, megy elpártolnak a vevők.

A cikk –és a kapcsolódó cikkek- arról szólnak, mi a probléma, hogyan lehet javítani esetleg.

Az 1990-es években terjedt el Magyarországon a bitumen zsindelyes fedőanyag. Mi 1991-ben először a KEMIKÁL - azóta gyorsan betiltott- zsindely anyagával fedtünk (Vác  DCM DOME R-124).  Gyorsan esztétikusan lehetett vele dolgozni, akár megspórolva a bádogozást a homlokdeszka festését, mert ezt mind lehetett zsindellyel pótolni.

25 év tapasztalata alapján írom ezen összefoglaló cikket, mellyel a tapasztalatok megosztása mellett a zsindelyezni szándékozók felelős döntését kívánjuk segíteni.

Amikor megveszünk egy adott zsindely típust az árában benne van, a minőségi felár amit egyszerűen az anyagra adott  garanciával jellemezhetünk. A mi házunk pl. az egyik legolcsóbb JCP ( Sturovo, Szlovákia ) zsindellyel van fedve ( 10 év garancia ), de nem vagyunk rosszabb helyzetben mint azok, akik kanadai zsindellyel fedtek 20 év garanciával. A mi tetőnk ránézésre hibátlan, de pár éve már beázik, míg a jobb minőségű zsindely tető ( lesz rá bemutatott példa ) „csak” 90%-ban szét van szakadva…… még nem ázik.

A garancia, vagy jótállás egy viszonylagos dolog. Behajtani nem egyszerű. A fent jelzett kanadai zsindelyes tető esetében se a forgalmazó, se a tetőfedő nem létezik.

Ha mégis lenne kin követelni bár mit is, jönnek a szakmai kifogások; nincs beszellőző nyílás, vagy kicsi a keresztmetszet. Nincs kiszellőző nyílás, vagy kicsi a keresztmetszet. Nem szabvány a deszkázat minősége ( ahogy Magyarországon még alig találtam nyugati szabványnak megfelelő épületfát úgy általában, mérettűrés, felületi kidolgozás, csomószám stb.), vagy nem megfelelő az alátét lemez, esetleg a rögzítő anyag.

Magyarországon élünk, ahol a kivitelezők igyekeznek alacsonyan tartani – akár a minőség rovására- az árakat, sőt számla nélkül dolgoznak, a Megrendelők pedig sokszor  kicsinyesen, vagy garasoskodva fillérekből akarnak jót, és gyorsan.

Mondhatnánk ezek okozzák a hibákat. A dolog nem ilyen egyszerű. Amikor a mi házunk teteje 1 évig állt zsindelyezés alatt, azon a tetőn csak egy ember dolgozott, szépen lassan, nyugodtan. A fedőanyag rögzítése szabványos ( szögletes tűzőkapocs ), az alátét lemez emlékezetem szerint a zsindely alá ajánlott Villas OV 3FF . Az alátét héjazat hajópadló, amit magunk gyártottunk és szárítottunk (!!!!!!). Az ereszvonalban 1,2 méterenként beszellőző nyílások a tetőgerincen 3 db  150 mm átmérőjű. ill. 1 db ablak méretű kiszellőző. A beszellőző oldalon 1 kapcsolható nagy teljesítményű ventilátor. A tető ránézésre hibátlan ma is.

Akkor mégis, mi a gond? És mi a megoldás? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, mert érezhetően egyre több a zsindelytetőkkel kapcsolatos probléma. ( 3-4 éve még évente 1-3 érdeklődés volt, tavaly havonta  5-6 !!! )

Nem fogunk tudni mi minden kérdésre pontos választ adni, hiszen kapacitásunk kevés pontosan mérni, elemezni minden problémát, de ami szembetűnő azt szóvá tesszük.

Megjegyzem, nem javítottunk egyetlen egy zsindelytetőt sem, aminek két fontos oka van. Az egyik, hogy a Megrendelő igénye, hogy csak azt javítsuk, ami ránézésre biztos, hogy rossz ( pl. leesett néhány zsindelylap), de a tető ne ázzon, a másik, hogy számla nélkül nem dolgozunk.

Előzetesen annyit, a legtöbb általunk ismert bitumenes zsindely alkalmatlannak tűnik a hazai időjárási viszonyoknak hosszú távon megfelelni. Ez persze akár még normális is, hiszen a zsindelyre láthatóan rövidebb élettartamra vállalnak garanciát a gyártók, mint  más hagyományos fedőanyagra. Tehát aki zsindellyel fed, készüljön föl rá, hogy max. 20 év múlva hozzá kell nyúlnia a tetőhöz. Ez persze sok mindentől függ. Például a tető hajlásszöge, tájolása, milyen növényzet van a közelbe, van e TV antenna árbóc

stb..

A legtöbb zsindely károsodást a 45 fok hajlásszög alatti tetőknél tapasztaltuk, illetve ott okoznak leginkább gondot a legkisebb hibák is. Ha van egy hajszál repedés a zsindelyen keresztbe, attól egy 15 fokos tető azonnal ázni fog. Egy 60 fokosnak meg se kottyan ugyan ez a repedés, hiszen kettős fedés van az alsó zsindely elvezeti a fölső hibából adódó vizet.

Kezdjük!

Zsindely javítás kenhető anyaggal ( 2017 saját fejlesztés)

Általunk tervezett, gyártott, élesben kipróbált „ Eredeti Hamis Zsindely”     (The original false asphalt shingles, die originalen gefälschte Bitumenschindeln )

Általunk  a bitumen zsindelyes tetők javítására kidolgozott-  „fordított tetőfedési technológia”  (   Inverted roofing technology, invertierte Bedachungstechnik )

aminek a lényege, hogy a tetőt akár föntről lefelé is fedhetjük, bár mikor félbeszakíthatjuk (pl. eső miatt) a fedést, nem fog ázni az alulról fedéssel szemben a tető, ami alatt laknak. Fedhetünk balról jobbra, középről két irányba, fedhetünk csak egy tető részletet, akár a tető közepén, és nem feltétlen szükséges az eresztől a gerincig fedni a vízbiztosság biztosítása érdekében. Nem elhanyagolható, hogy a szél nem károsíthatja a fedést, és a tetőn a fedési minta az utca frontról jól látszik (mivel nagyobb a zsindelylap).

Megjegyzés; Más javítási technológia  ( nem ismerjük, csak a tájékozódás kedvéért hivatkozzuk ide;)  http://www.tetocentrum.hu/zsindelyteto_felujitas_festessel 

Ha valaki a fenti javítást választja, és erről véleménye van, ha fotókat is küld, betesszük ide névtelenül a Tőle származó infókat segítve másokat is az eligazodásban. (e-mail cím; This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)