Zsindely javítás kenhető anyaggal

Létrehozva 2017. október 04. Utoljára módosítva 2018. november 20.
Írta: Bartos Péter

 

Kérem, NE telefonálj a cikkel kapcsolatban! Köszönöm a megértést. Írj e-mailt! This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ha csak kérdezni akarsz valamit, fogadni mernék, azt fogom mondani, küldj képet, tehát e-mailt kell akkor is írnod. Sokszor előfordul, hogy a kérés ellenére is rám csörögnek. Én ezeket a hívásokat hamar lerendezem, avval, hogy e-mailt kérek. Ez esetben nem én vagyok tiszteletlen és visszautasító, hanem a telefonáló értetlen. Ne feledjük! Ingyen kér segítséget, ráadásul úgy, ahogy előre jeleztem ne tegye. Ha valaki ezen megsértődik, és e-mailt sem ír, akkor jól kicseszett velem!

Bitumenzsindelyes tető javítása Starplast/Nathflex kenhető bitumennel

http://www.tendix.hu/tendix_uploads/files/termekek/aszfaltozas-segedanyagai-es-gepei/BORNIT_Nahtflex_Fugat%C3%B6m%C3%ADt%C5%91_anyag.pdf

Az itt bemutatásra kerülő eljáráshoz az AAA ( anyag-alternatív-alkalmazás ) kísérletek rögös útvesztőin keresztül jutottunk el 2010-től kezdődően 2017-re.

Az eljárás előzménye a 2015 előtti sikertelen javítási eljárások kísérletei.

Az itt és most bemutatásra kerülő eljárás során alkalmazott anyagok:

Bitonova Starplast, (Nathflex) és Tipptex filc, palaőrlemény. (beszerzések, elérhetőségek dokumentációk az anyagok hivatkozásánál elérhetők)

( Starplast: Nem kell higítani. A víz egyébként higítja, de ha valamit összekenünk, csak a benzin hozza le teljesen a foltot. 25 kg-os kiszerelés (2017-ben) kb. br 25.000 Ft (Székesfehérvár telepi ár. Pesten kiskereskedőnél 35.000 Ft). 1 vastag (3-4 mm) kenés esetén kb. 1 kg/m2.)

Tipptex, és palaőrlemény: Bitupont.hu Budaörs

Figyelem! A Bitunova Starplast  nyári  anyagtípus. A nyári fagyveszélyes! Téli kivitelezés -5 Celsius fokig ugyan olyan kiszerelésben, árban, talán könyebb beszerzési lehetőségben a Bornit Nahtflex. (Vélhetőleg a Starplastot ki fogják vezetni a piacról, így a Nathflexet célszerű keresni.)

Nathflex Info pl. itt: http://www.tivadar.eu/termek/bitun0008_starplastb20025kgbitunova 

 

Starplast/Nathflex alkalmazásnál mindenképp használjon a felfröccsenés ellen védőszemüveget! Mi szóltunk!

Két alkalmazást mutatunk be. Az első az egyszerűbb sérülések javítása, míg a második gyakorlatilag egy teljesen önálló szigetelés amit akár  új tetőként is lehet alkalmazni pl. OSB lemezen. Ez utóbbi bekerülése brutto anyag költséget jelezve kb. 3.000 Ft/m2, tehát az alkalmazást nem az ára teszi vonzóvá.

Megjegyzés: Az egyszerű, 1 rétegű rákenés anyag szükségelete (Teddy hengerrel felhordva) 25 kg/ 20 m2 ha a zsindelyfülek nem állnak nagyon föl. Palőrlemény szükséglet 25 kg /20 m2. Teljes anyagköltség -eszközök és szállítás nélkül-  a legolcsóbb telepi árakon számolva kb. 1.500 Ft/m2.

Szöveg: képek fölött.

Kép: Tapadási kísérlet időtvert OSB lemezre

 

                                         Tipptex filc bele simítása a felkent Starplast bitumenbe.

 

tapadáspróba film feltöltés alatt

A tapadás kiváló!

Az alábbiakban azt kell áttekinteni melyik javítási módszer milyen hibákhoz megfelelő. Amennyiben -mint a lenti képen látható- a repedések nem jelentősek, nincs hullámosodás, anyaghiány a fedésen, elégséges a kent javítás filc anyag alkalmazása nélkül.

 

  Kép: csak repedt a fedés:

 Alap elvárások: munka közben nincs se koko, se alkesz, se bagó! A felületeknek pormentesnek, száraznak kell lennie, és 10 celsius fok fölötti hőmérsékletűnek. Minden kenhető anyagnál használjunk védőszemüveget. Kapaszkodj, vagy kösd ki magad, biztosítsd létrád eldőlés ellen. Ha létráról dolgozol az ne legyen tré állapotban, mert megszívhatod a babgulyást a kórházban szívószálon keresztül 2 hónapig..

 A repedt zsindelyfedés átmenetileg jól javítható zsindelyragasztóval, vagy Bornit S (régen ezt hívtuk Bonobit S-nek). Nagyobb repedések, szakadások esetén a zsindelyragasztó előnyösebb, mert sűrűbb, és bizonyos mozgást is jól visel a tömítés megtartáa mellett. A Zsindelyragasztót általában tubusból nyomjuk ki, és spaklival "húzzuk" el. A Bornit, kenhető ecsettel higítás nélkül. Bírja a javítás az időt, de nem lehet végleges az ilyen megjelenés. ( Itt azért hagytuk 2 évig a fedést így, hogy állást tudjunk foglalni az időtállóság tekintetében.)

6

06 hagyomanyos SAM 1067 

                                           

Starplast kenés ecsettel. Egységes vastag felületet ad, nem folyik meg, de a tető hőmérséklete a fekete színtől emelkedni fog. Javításnak kiváló.                  

07 csak ken SAM 1063

8

08 csak ken SAM 1064

Ha elég lapos a felület akár 1 cm vastagon is felhordható, igaz -mint  alenti képen is- így nem lehet síma felületet létrehozni ecseteléskor. A kent felület azonal beszórható (nem is szabad várni!) palaőrleménnyel, amit nem kell belenyomkodni, és kiválóan megtart a bitumen. Kiválóan alkalmazható a technika lapos tetők javítására is. ( Különösen olyan helyen -pl. benzinkutak-, ahol mondjuk nem szabad nyílt lánggal dolgozni.)

 

10 lapos teton szorva SAM 0144

 

Ha jelentős a tető sérülése, vagy nagy felületen sérül a hosszú távú megoldás a filces javítás. Néhány erősen sérült tető:

11 hiba IMG 0384

 

 

11 hiba IMG 0384

 

12 hiba IMG 0390

 

13 hiba IMG 6013

 

14 hiba P1010529

 

15 hiba 20150410 090847

 

 

 

17 hiba 20150410 091858

 

Első tenedő javításkor a régi zsindely leszögezése ahol feláll, vagy hajlat van. Ha nincs ilyen jellegő probléma akkor is indokolt négyzetméterenként 3-5 zsindelyszeg (min 35 mm hosszú) beverése, hogy a javítás terhét ne csak a régi fedés viselje. Főleg akkor fontos ez, ha -mint  a képen látható régi fedés- eredetileg tűzőkapoccsal volt rögzítve. (A zsindelyszeg nem palaszög!!!!! A kettő között a szembe tűnő különbség, a zsindelyszeg alsó fele recés, hogy jobban kapaszkodhasson az aljzatba.)

Az alábbi munkafolymatokat egy olyan zsindely sérüléses tetőre javaslom, mint a fenti kép teteje. Ide javaslom a filcezést, mert kell egy új tetőhéjazat. Ha csak apró repedések vannak, lehet elég a kenés palaőrelménnyel. Egy vápa vagy bármilyen hajlat javításhoz viszont minden esetben javaslom a filc beépítését.

 

18 szogel SAM 1068

 

Filc szabása.

19 filc szabas SAM 1053

A filc beállítása után a fölső élén meg van szögelve, majd vissza hajtva.

 

20 filc SAM 1069

 

Alákenés. Nem baj, ha itt-ott kimarad a kenés, de 90%-ban fedni kell a kenéssel a felületet.

- Használj védőszemüveget !

- Soha nem kend vastagon ( max.3-4 mm) az anyagot !

- Kézzel ne nyúlj hozzá, mert randán összekened magad !

- Tervezd meg a munkád! Gondolatba játszd le előre, hogy mit fogsz csinálni. Készíts minden anyagot, szerszámot a kezed ügyébe! Látszólag egyszerű munka, de a bitumen, nem krémfagylalt.

- Ha esőre áll az idő vagy +10 foknál hidegebb van, neki se állj a melónak!

- Felvetődhet a kérdés, mi van ha a filcet leraktad, és abba kell hagynod a munkát, mert dolgod, van, eső várható, megjött az Anyósod, kávét kell neki főznöd stb. Nos! A maradék anyagot gondosan öntsd vissz a tároló edénybe, és zárd le. Ecset kuka..kár mosogatni ( "vegyé másikat" ). A melót tehát ott lehet hagyni, de ne feledd! Ha a filc esőt kap, utána csak akkor dolgozhatsz rajta a következő réteg felhordásával, ha a filc nem vizes. (Ha nyirkos, nedves, az nem gond, de ne csucsogjon!)

 

21 filc ala ken SAM 1071

Ecsettel, hengerrel, kézzel belesimítani a filcet a kenésbe. FONTOS! 

 

22 filc simit SAM 1072

 

Lehajtásnál, széleknél kaphat egy két szöget, hogy kötésig se mászhasson ki a bitumenből a filc.

23 filc simit SAM 1073

 

 

 

24 filc simit SAM 1074

 

25 filc folytat SAM 1075

Palaőrleményes szórásnál a széleket ki kell hagyni ha folytatni kívánjuk a fedést. ( Mivel szórjuk a palaőrleményt?  Konyha, tésztaszűrő, válogass!) Figyelem! Fontos infók:   

- Ismét jelzem, ne kend túl vastagon ! (Azért ne kend, mert vastag kenésnél a teteje megköt, az alja hetekig puha marad, s ha közben esni fog rá  eső rücskösre verhei az egészet.

- A palaőrleményt szórás után NE tapperold! Nem kell belegyömöszölni a bitumenbe az őrelményt. Egy része le fog pörögni ami nem tapad bele, de a többi tapadása kiváló lesz.

- Ha úgy látod, megköt az anyag mire megszórnád őrleménnyel, akkor csináld azt, hogy gyorsan egy nagyon vékony réteget ráviszel a kötő anyagra, és azonnal beszórod. Tavasszal szélcsendben kb.  1 m2 felület kenés után szórhatsz. Ha szél fú, akkor már kevesebbet. Ha nyár van és -10-16 óra között dolgozol napsütésben- kb. max. 1/2 m2 kenés után szórhatsz.

Próbálgasd mikor a legjobb a kenés , szórás viszonya. Amit én jelzek az tanács, Te ezen tapasztalat alapján változtathatsz.

26 filc kesz SAM 1076

 

27 filc kesz SAM 1077

A filce fedési irányából nézve látszanak a filc toldási vonalak. Szemből  utcáról viszont nem, mert a zsindely minták megmaradnak.

28 filc kesz SAM 1080

 

Használható a javítás vápák rendbehozatalára. Figyelem! Ilyen esetekben a -"függőleges"- zsindelyfülek közötti teljes rést a következő fülig ki kell kenni anyaggal a kenés mindkét oldalán, vagy ha ez elmarad, vagy hiányos, utólag bitumenes zsindelyragasztóval pótolja a kenést (spaklival ecsettel simítani), mert a javítás alá folyhat a víz egyébként.

Azért mondom, mert az alábbi képe nincs kikenve ha jobban megnézzük, és be is folyt a víz! Ez azért fordulhat elő, mert ha nincs kikenve a rés, akkor a víz befolyik a kenés fölötti zsindelyfül mögé, majd onnan a kenés alá.

 

29 vapa javit IMG 2016060 182657

 

Őszi, téli javításkor :

Az anyag alkalmazásánál figyelembe kell venni az időjárást. Minél hűvösebb van, annál több idő kell a kötéshez. Ha nem köt meg az anyag, a csapadék lemoshatja, és összekeni a tetőt! (Az anyag akkor lesz láthatóan, érezhetően kötött állagú, ha tapintásra nem hagy foltot, és a színe sötét barnáról csillogó feketére vált. Meleg és huzat .....hőlégfúvó!, -kis felületen hajszárító!-..... a kötést gyorsítja. ) Kísérletezzen mielőtt alkalmazza az anyagot!!!!!!!
Tegyen próbát az udvaron egy darab anyagon, és figyelje, ha pl. reggel 10 kor felkeni mikorra köt meg úgy, hogy a víz ne mossa le! Ha úgy látja nem köt meg biztonságosan az anyag -pl. párás az idő- ne kockáztasson a tetőn. Csúnyán meg lehet szívni.

Az anyag őszi időben alkalmatlan ugyan olyan alkalmazásra, mintha nyáron 30 fok meleg lenne...ezt ne feledje! Nem győzöm hangsúlyozni, használjon védő szemüveget a fröccsenő anyag ellen, és ne kenjen egy réteget egyszerre vastagon!

 

 bartospéter

bthbs.com

2017, 2018

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.