Inverz technológia

Létrehozva 2016. június 13. Utoljára módosítva 2016. szeptember 24.
Írta: Bartos Péter

 

bthbs.com KNOW-HOW

Saját fejlesztésű tetőfedési technológia

Kísérletek; 2015-2016

Elkészítettük az Eredeti Hamis Zsindelyt. Ki is kell azt próbálni.

( Magyarázó szöveg a képek fölött. )

Inverz technológia ( fordított tetőfedési technológia )

( Inverted roofing technology. Invertierte Bedachungstechnik )

Olyan tető javítását mutatjuk be, ahol elvárás, hogy a felújítás / javítás alatt se legyen ázás a korábbiaktól nagyobb mértékben, hiszen az épületet lakják !!!!!

A tetőket nagyjából mindíg alul kezdik fedni, és úgy haladnak fölfelé. Mivel ilyet már sokan csináltak, ez nem izgalmas, ezért fordítsunk egyet a dolgok menetén!!!!

Nézzük először azt, amikor  fölszaladunk a tetőgerincig  és onnan fedünk lefelé.  Ehhez  feljárót kell  kiépíteni, amit a szögeknél szilikonnal tömíteni kell, nehogy ázás legyen a vége a dolognak,

( Olyan alap dolgokra nem hívjuk fel külön a figyelmet, hogy a mohás tetőt le kell takarítani, szemetet nem dobálunk le a tetőről, vizes tetőtre nem fedünk, gyógyszer és koko hatása alatt nem billegünk, használjuk a minimális védőeszközöket stb. .)

 

 

 

Fölmentünk a tetőgerincig, és a tetőfelületnek kiválasztottuk a közepét. 

Fínoman (ahogy a ló cinez) felfeszítettük a kúpzsindelyt, elvágtuk a kúpzsindelyt rögzítő tűzőkapcsokat, alá dugtuk a legfölső -innen nézve- legtávolabbi hamis zsindelyt a kúp zsindely alá, 4 zsindelyszöggel fölül megszögeltük. majd elhelyeztük a második, ...sokadik, végül a nyolcadik lapot a megfelelő oldaltakarás biztosításával. A kúpzsindelyt visszaszögeltük, és pl. zsindely ragasztóval tömítettük ( majd erre valamikor ráfedünk kúp anyaggal, de egyenlőre jó így, nem fog ázni akár évekig)

Az első sor után jöhet a második. De hogyan? Kérdezhetnénk.

Nos bedugjuk a második sor -innen nézve- legtávolabbi hamis zsindelyét a fölső sor első eleme alá (nincs feles eltolás, pont alá, ügyelve persze a vízszintes beállításra). Ha be van állítva a fölrakni szándékozott hamis zsindely, a fölötte lévő alját felhajtjuk, és 3 szöggel megszögeljük az új lapot, majd visszaengedjük a fölső zsindelyt az alsóra. A szögek eltűnnek a szemünk elől, ezért ha eső jönne, nem ázhatna a tető, hiszen a szögek azonnal takarásban vannak.

( Megjegyzés; 35 fokos tetőn a beállított zsindely nem mozdul el beállítás után, pláne ha meleg van. Ha elmozdulna, tenyércsücsökkel, vagy térddel, vagy újjheggyel megtartjuk, amíg az első szöget -célszerűen középsőt- be nem ütjük. Ha középre ütjük a szöget, még fínom állítást alkalmazhatunk ha szükséges, mielőtt a második szöget bevernénk. Szögméret min. 30 mm szabvány zsindelyszög. Elvileg a szögletes kapocs is megfelel, de abból többet kell ütni, és fínom levegő nyomás állítással, mert ez a szigetelő lemez  puhább mint a hagyományos zsindelyanyag)

Ha végig raktuk azt a sorhosszt amit szándékoztunk, és alá raktuk a második sort, akkor jön az amit nem szabad elhagyni. Ezeknek a szigetelő lemezeknek az alján olyan fólia van , amit lapos tető szigeteléskor ( vagy  pala tetők átfedésekor ) "disznópörzsölővel" megmelegítve olvasztunk meg, majd a bitument is melegítve a lemezt leragasztjuk ( le melegítjük ) az alsó felületre. 

Itt is meg kell melegíteni a zsindelylapok közepét, és az oldal irányú, és lejtés irányú átfedéseket. Ez az ami viszont lassítja a fedést. Kb. 3-4 szer annyi idő így fedni, mintha csak felhajigálnánk a lapokat. ( Ezen lehetne változtatni, ha a gyártók olyan lemezanyagot gyártanának, aminek az alján olyan spec. fólia van ami idővel "elmúlik magától", vagy letörölhető, könnyen lehúzható stb..  Ez esetben ragasztani is lehetne a lapokat, de ezt kísérletekkel ellenőrizni kellene még.)

Tehát ha fölraktunk két sort, a fölsőt le lehet olvasztani. Csak a fölsőt!  (Kísérleti stádiumba MULTI gázt használtunk, Rottemberger öngyújtós kispisztollyal. Drágább, de kényelmes és biztonságos.)

A lenti képen azt látjuk, hogy a fölső sor 6 lapja le van olvasztva, a második sor 8 eleme le van szögelve, és a harmadik sor első eleme is le van szögelve. És az a léc?

Az azért van ott, mert nagy volt az öröm, hogy milyen jó ez a technika, ezért egy söricilin ampullát kellett bevenni, s mivel piásan nem dolgozunk, a léccel lett leszorítva az alsó sor, hogy a szél ne kaphassa föl amíg ismét nincs kedve valakinek egy kicsit dolgozni.

 

Teljesen szabadon fedhetünk, kerülgetve ezt azt. Természetesen mérni, figyelni itt is kell, de a hamis zsindellyel szemrebbenés nélkül lehet lopni  hibákat, mert eleve kisebbet hibázunk  mint egy 1 méteres zsindelylapnál, és az előző sor beállítás  javítása sem tűnik föl annyira. A kép jobb oldalán föntről már három sor le van olvasztva, és nem gond az íves tettőre ráfutni. Ahogy a fedés halad lefelé, visszabontahtó az állás.

 

 

A mezők szélét ( ha úgy döntök, egyenlőre nem fedek tovább oldalra ) pl. zsindely ragasztóval tömíteni kell. Ha ki akarom emelni a zsindely mintáját, vagy csak biztosítani akarom, hogy biztosan vízbiztosan zárjon a szél,  bitumenkittel elkenhetem.

(Ez itt nem zsindelyragasztó, hanem Bitonova Starplast. Utakhoz használják,  -tehát akkor tetőkre is jó laugh-  kutya jó, új anyag. Minden családba kellene lennie egy-két kannával, mert ha van mellé a spájzban  WD40 spraynk , egy darab drót, és egy kis szigetelő szalag, akkor, bár hol, bár mit meg tudunk javítani egy kalapács segítségével.  Fogunk még találkozni a zsindely javítási technológiák ismertetésekor evvel az igazi bitumennel.) A képen látható alsó sor nincs leolvasztva. Majd eldöntjük miképp legyen tovább.

 

 

Lépjünk tovább, aknázzunk ki minden előnyt amit ez az inverz fedési technológia magában hordoz.

Most mondjuk, nem vízszintesen akarjuk rakni a sorokat, hanem lejtés irányba, és nem akarunk piszmogni  tető lépegető állások  kiépítésével. 

Tetőlétra ami hosszabítható, és jobbról haladunk balra. Nem vizszintesen rakjuk a sort, hanem a vicc kedvéért lejtés irányba alulról fölfelé. Jól látható, nem csak fölül vannak a lapok szögelve. Leolvasztás előtt egy szög oldalt fölül (lásd negyedik sort), olvasztás után (lásd harmadik sor fölül) plusz még egy szög. Ez nem csak az új zsindely rögzítése miatt van így, hanem  a régi zsindely esetleg fölálló lapjait is lebiztosítjuk.

 

 

Természetesen ha indokolt, közvetlenül a fedés előtt a régi zsindelylapok  további szögezést is kaphatnak.

 

 

 

Fedtünk így, fedtünk úgy. Hogyan nem fedtünk még? Lejtés irányba föntről lefelé. Akkor jöjjön most ez. Ez még a Babocsai Néninek is teszeni fog! De mi értelme ennek így? Csak egy példát említsünk gyorsan. Látom borul az ég, eső lesz, de még dolgozni akarunk. Fölrakok 4 zsindelyt jön az eső, ráhúzom a létrák, hogy a szél ne vigye el, mert az utolsó sor ugyen nincs leolavsztva, aztán lebattyogok a tetőről. Nincs ázás, a szél nem cibál le semmit, folytatom, amikor akarom. Ennyi.

 

 

Hogyan rakhatjuk le az utolsó sort, hiszen akkor itt is rá kell tehénkedni a friss fedésre?

Filcet helyeztünk a létra alá, ami elég vastag, jól tartja a vizet, és szép fehér.

 

 

Amíg nem langyos a tető hőmérséklete nyom nélkül elbírja a létrát, és az azon való alkalmanként mászkálást, tehát szó ninvcs arról, hogy kényes lenne a tető, csak vigyázzunk rá mint a felcsúti 6 Km-es vasútkülönlegességre.

( A kép bal oldalán a vápa kenése kísérleti anyag, de mondjuk ha ázik a vápa, ilyen egy kent javítás hagyományos módon.)

A képen látható alsó sor nincs leolvasztva. A döntés szerint itt egy másik technológiát alkalmazunk a további javításhoz, és alkalmasnak kell lennie a Hamis Zsindelynek a csatlakozáshoz. (Ez új téma lesz, mindamellett, hogy vannak még ki nem próbált ötletek, miképp lehetne cirádázni ezt a fedést megjelenésében.) Folytatjuk.

jogok; bthbs.com Bartos Péterné

cikk; bartospéter 2016