Az eredeti hamis zsindely

Létrehozva 2016. június 13. Utoljára módosítva 2017. október 02.
Írta: Bartos Péter

 

bthbs.com KNOW-HOW

Saját fejlesztés 2016 !

Az Eredeti Hamis Zsindely!

 ( The original false asphalt shingles. Die originalen gefälschte Bitumenschindeln )

 

Leginkább bitumenes zsindelytetők felújítására fejlesztettük ki az alábbi fedőanyagot, ( és az ahhoz kapcsolódó fedési technológiát)  melynek beépítése - hagyományos, és újszerű technológiával - egy lehetséges megoldás a lakott környezet melletti ázásmentes teljes, vagy részleges tetőfelújításra. Az " Eredeti Hamis Zsindely " anyaga és beépítési eljárása ma még  drágább, lassabb mint a hagyományos bitumenes zsindelyé. A kísérlezetés inkább a műszaki újítások és a napsugárzással szembeni jobb ellenálló képességű fedőanyag "létrehozására" koncentrált. A gyorsabb és olcsóbb fedés további kísérletezés eredménye lehet.

(  Egyértelmű előnyei a hagyományos bitumen zsindelyes fedéshez képest viszont már most is bemutatható a tekintetben, hogy a fedőanyag időtállósága lényegesen jobb, a fedést a szél nem tudja megkezdeni, lakott tető esetén az átzsindelyezés alatt is biztosítható a teljes ázásmetesség, mivel a technológia lehetővé teszi például, hogy föntről lefelé fedjük a tetőt. Ez utóbbit egyetlen általánosan ismert -cserép, bádog, stb.- fedési eljárás sem engedi ) 

Magyarázó szöveg a képek felett.  

Az "Eredeti Hamis Zsindely" kézzel készül!  Jó minőségű, 10 m x 1 méteres 5 kg/m2 palaőrleményes bitumenes nehézlemez az alapanyaga. Ez a hagyományos bitumenes zsindely anyagánál lényegesen rugalmasabb, és "több bitument" tartalmaz, vastagabb anyag. ( Téli kivitelezéshez van kifejezetten téli bitumenes nehézlemez anyag, aminek hideg hajlíthatósági tulajdonsága lényegesen jobb mint a " nyári lemezé ", és sokkal jobb mint általában a bitumenes zsindelyé ) . A hagyományos zsindelyanyagnál nem ismerünk ilyen megkülönböztető tulajdonságú fedőanyagot.)

 

 

Az alapanyag a műtőasztalra kerül.

 

 

Az általunk közölt méreteket mi kalkuláltuk ki. Nincs rá előírás miért ennyi, de logikus magyarázat mindenre van persze.  Először 43 cm széles csíkokra vágjuk a tekercs anyagot.

 

 

 

A csíkokat félbe vágjuk, tehát 43 x 50 cm-es lesz egy zsindelylap alapanyaga. Nincs hulladék. A fedési méretek a tekercs szélén látható fekete csíkot elkatarják majd.

 

 

A sablon. A mérete saját elképzelés szerint. Kialakítása lehetőséget ad 3 féle zsindely elkészítéséhez mely révén a tető bármely pontján (!!!!) el lehet kezdeni fedni, és bár merre lehet haladni.  

( Tehát jobbról balra, vagy balról jobbra, vagy középtől két irányba. Nincs akadálya annak sem -ha más mintát választunk- , hogy egyetlen zsindely formával is biztosítani lehessen a "bárhonnan kezdhető" fedés lehetőségét, de ezt a formát csak 3 féle zsindellyel lehet biztosítani annak is megfelelve, hogy bárhonnan lehessen kezdeni a fedést. Mint látni fogjuk lentről fölfelé, vagy föntről lefelé is lehet fedni.)

 A képen  egy jobbról fedő zsindely jelöléséhez  van a sablon ráfektetve a nyers zsindelylapra.

 

Jelölés karcolással.

 

 

Vágás hagyományos szabókéssel. A mintától függően ennyi a hulladék.

Miért választottuk ezt a mintát? Első sorban azért, mert a bitumenes zsindelytetők mintázata utcafrontról nézve alig látszik, hiszen egy 1 méteres zsindelylapon ha 5 minta látható, és 14-15 cm-es a sortávolság, nos az zsúfolt megjelenés, ahol egy "zsindleyfül" alig mutat, hiszen 7 sor x 5 minta = 35 minta/m2. A mi méretünk a Bramac cserép méretére hasonlít (Barmac 10 cserépminta/m2), ami elég nagy ahhoz, hogy utcáról nézve is jól mutasson, mert csak  8 mintát mutat négyzetméterenként . A mintaválasztás további okai, a könnyű szabás, a könnyű szálíthatóság (nem kényes, nincs ciráda, bevágás rajta ) kevés hulladék.

És miért ekkora egy zsindelylap? Ennek is több oka van. Néhány okot fentebb már említettünk (könnyű szállítás, minta megjelenése stb.) egy másik ok az, hogy egy 43x50 cm-es lappal ( fedés; 0,13 m2) majdnem akkora felületet tudunk vízbiztosan lefedni mint egy 1 m x 43 cm-es hagyományos bitumen zsindelyes lappal ami kb. 0,14 m2 felület fedésére alkalmas. Mint majd látni fogjuk közel fele olyan súllyal fedhető egy tető, kevesebb szöganyag kell, és ami igazán újdonság, ha úgy akarjuk kezdhetjük a fedést akár a gerincvonalnál is, és onnan haladhatunk lefelé.

Ez utóbbinak akkor van jelentőssége, ha lakjuk a lakást, és nem akarjuk, hogy a zsindelyezés felújítása alatt beázzunk. Ha ugyanis hagyományos zsindellyel úgymond rázsindelyezünk egy tetőre -alul kezdve a fedést-, akkor mindaddig amíg a tető magas pontjára nem érünk, és le nem zárjuk a sort ( mondjuk kúpzsindellyel, vagy féltető esetén szegélybádoggal ), addig beázhat a tető az új zsindelyt rögzítő szögeknél.

Végezetül a zsindelylap méretét egy igen fontos elvárás is meghatározta. A hagyományos bitumenes zsindely 1 méter széles lapokból áll, amire rá kell lépni, ahogy halad a fedés fölfelé. Ebből több gond is adódik. Például ha nagy meleg van meglátszik a cipőnyom, sérülhet a zsindely.  ( Mi korábban ezt elkerülendő,  zokniba szoktunk melegben fedni, és a tetőt vízzel hűtjük. )

A hamis zsindely esetében létráról lehet úgy fedni, hogy kinyúlok magam mellé, mert 50-60 cm-t kényelmesen oldalra lehet dolgozni, és nem kell a fedett tetőre ráállni munka közben.

A hagyományos zsindelynél ezt nem lehet megtenni, mert  1 méterre már nem lehet kinyúlva egyensúlyozni és pontosan "szembe állni", ellenőrizni a zsindely beállítását.

A hamis zsindely meredek tetőn könnyen fedhető tetőlétráról, szemben a hagyományos zsindellyel. Ez viszont megint egy új lehetőséget rejt magában, és ez az ami igazán új!

A hamis zsindellyel nem csak bármely vízszintes irányból fedhetünk, (jobbról balra, vagy balról jobbra) hanem alkalmas arra, hogy ne csak soronként fedjünk ( lentről fölfelé haladva, vagy föntről lefelé ), de oszlopba is fedhetünk! Ilyenkor a sorok nem vízszintesen haladnak, hanem "függőlegesen", pontosabban lejtés irányba.

 

 

 

 

Próbapad, balról jobbra haladó fedéshez. (1 m2 fedett felület.)

 

 

 

 

Középzsindely. ( Az íves minta jobb és bal oldalán lévő fedőfül bemutatása a lényeg. A zsindelylap maradékból lett kivágva, ezért a lap magassága nem a valóságos méret.)

 

 

Közép zsindelyre fedés jobbról és balról is lehetséges.

Miért fontos ez? Ha az egész tetőt akarjuk fedni, lehetőség van egyszerre két csapatnak dolgoznia. Ha viszont csak például a tető jobb oldalát akarjuk fedni, ( csak az ázik, nincs rá idő mindent lefedni, nincs pénz egyszerre minden fedőanyagot megvenni stb. ) akkor a tető közepére -vagy bár hová-  elhelyezünk egy oszlopba a gerinctől az eresz vonalig egy középzsindely sort, és onnan jobbra fedünk. Aztán majd jővőre - vagy majd valamikor-  a középzsindelytől balra is lehet fedni, a minta megmarad.

 

A középzsindely kiemelve a fedőzsindelyek fölé, hogy látható legyen mekkora takarás, vagy átfedés (8-8 cm) biztosítható mindkét irányba. ( Megjegyzés; lejtés irányba az átfedés 10+3 cm. A 10 cm fedés azért kell, hogy  a szigetelő lemezek fekete csíkjai takarásba kerüljenek, a 3 cm plusz fedést a minta íve adja.)

 

Balra a balról fedő ( jobbról kezdett ), jobb oldalt  a jobbról fedő ( balról kezdett ) zsindelylap.

 

Jobbról kezdett, balról fedő zsindelypáros.

 

 

Jobbról kezdett, balról fedő zsindelypáros átfedésének, takarásának bemutatása.

 

 

 

 

Miután elkészült az " Eredeti  Hamis Zsindely ", és kipróbáltuk papíron és asztalon, nézzük meg, miképp mutat mindez a tetőn.

jogok; bthbs.com Bartos Péterné

cikk; bartospéter