Zsindely javító

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2017. október 04.
Írta: Bartos Péter

 

AAA Anyag Alternatív Alkalmazás kísérletek.

Technológia; bartospéter

 

Bitumenzsindely javító. 

( Az itt bemutatásra kerülő javítási technológia 2010-től került kísérleti stádiumba. A javítást 2015-ben sikertelennek ítéltük meg, mert az alkalmazott anyagok a zsindelyfülek alsó élét fölhajtotta. 2017-re viszont egy másik kipróbált javítási technikát sikeresnek ítéltünk, erről itt olvasható anyag.

Az itt szereplő cikket -annak bizonyítékaként, hogy milyen sok sikertelen próbálkozáson mentünk keresztül- emlékül fönt hagyjuk.)

 A 90-es évek elején jött be Magyarországra a bitumenes zsindely fedőanyag. Ez 20 éve történt, ami elég idő ahhoz hogy az első lerakott zsindelyek megöregedjenek. A IMPERBEL-nek volt emlékeim szerint régen olyan javító anyaga, amivel az előregedő zsindelyt javították. Ezt az anyagot, az EU betiltotta környezetvédelmi okokra hivatkozva. Nyomát se látni ilyen anyagoknak, indokolt tehát próbálkozni. Két éve kezdtünk bele egy kísérlet sorozatba, saját bőrünkön kitapasztalva a szóba jöhető anyagok tulajdonságait. E folyamatról szól e cikk, folyamatosan frissítve, amint szóra érdemes dolog történik az ügyben.

A lenti kép közepén egy zsindelyfül, melyen repedés látható. (A repedést  itt és most nem  a zsindely öregedése okozta, hanem a téli kivitelezés közben rakott zsindelylap, megrepedt. Ezek a repedések a kezdetekkor szabad szemmel nem láthatók, de idővel szembe tűnők. Az ilyen repedések már a fedést követően is okozhatnak csepegő ázásokat, később azonban komoly mértéket is ölthet a beáramló csapadék mennyisége.)

 

01.jpg

 

 

 Cél az egyszerű felhordhatóság akár nedves felületre is. További elvárások: környezetbarát anyag, jó repedés áthidaló tulajdonság, rugalmasság, kopás és UV állóság, költséghatékonyság, egységes megjelenés, bonyolult felületeken is jól fedjen, színválaszték, szél elleni védelem, hómegtartó képesség csökkentése. Idő kell ezek tulajdonságok igazolásához, de ami lényeg az már megtörtént. Találtunk olyan -nem bitumenes- anyagokat, melyek meghatározott házasságából kijöhet valami jó.

02.jpg

Egységes megjelenés:

 03.jpg

 

 

04.jpg

 Bonyolult felület kezelése:

05.jpg

 

06.jpg

 

07.jpg

 

 

08.jpg

2012-ben megtekintjük a  2 évvel ezelötti kialakítást, és illesztünk hozzá egy újabb kenést ellenőrizni annak az illeszkedését.