így készül egy katasztrófa III.

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2017. január 11.
Írta: Bartos Péter

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

 

A hiba feltárásáról jelentés készült. A jelentésben foglaltakkal kapcsolatban tudomásom szerint nem tettek intézkedést. Az anyagot azért tesszük közzé, hogy bemutassuk, milyen hibákat követnek el az építők, és milyen felelőtlenek a lakók saját vagyonuk, épségük tekintetében. Ugyanekkor nem kerülhető meg mások felelőssége, hiszen hol volt  a tervező, hol volt az átvételért felelős műszaki személy.

Az épület valahol Magyarországon található, egy volt szovjet laktanyaépület, melyet 2001 körül átépítettek és társasházzá alakítottak. Az épület erdetileg lapos tetővel készült, amit átépítéskor lemeztetővel láttalk el. (A tető egy részletét időközben letépte  a vihar, így azt újjáépítették. A tetősérülés okát ugyanekkor nem szüntették meg,..... erről itt olvashat.)

Jelen témánk túlmutat az előbb hivatkozott tető rögzítési problémán, s azt kell mondani, érinti az egész épületet. A lakások egy része penészesedik, függetlenül attól hányadik emeleten van. (Szöveg a képek alatt.)

 

01.JPG 

Kultúráltan néz ki az épület, ha elég messziről nézzük. Panel volt, olyan -egykori- oroszos egyszerűséggel, de az átépítéskor hőszigetelt burkolatot kapott, és a műanyag nyílászárók is azt hírdetik, cél az energia megtakarítás. Itt-ott redőnyök is felkerültek már, aztán előbb-utóbb a légkondik is elfoglalják a helyüket az erkélyeken.

Azonban már ilyen távolból nézve, két dolog feltűnik a hibakereső szemeinek, ami árnyalja a ránézésre kellemes látszatot.

1. Kevésnek tűnik az ereszcsatorna levezetés.

2. A kép jobb fölső sarkában látható egy erkély. Ettől balra egy másik. Nézzük csak a falat ezen erkély fölött! Jobb és bal oldalt egy-egy sötét függőleges csík látható, ami egészen az ereszig mutatja magát. Ez vízfolyás nyom.

Ránézésre tehát a csatorna túltölt, és innen kerül a víz az ereszre, majd folyik le a falon. Lehet ez is a probléma egyik oka, de kiderül ettől azért több hibaok van itt. ( Megjegyzés: a csatorna és az ereszdoboz között van azért 2-3 cm rés, ami kérdésessé teszi, ha átbukik a víz befolyhat-e az ereszdobozoláshoz. Ezt nem vizsgáltuk.)

 

 

 02.JPG

Azt mondták, le akart esni az eresz, ezért nagyon egyszerű módon felfogatták azt, hol így, hol úgy...

 

 03.jpg

 

 

 04.JPG

A homályos kép ellenére azt kell mondjuk, jól látszik....folyik itt rendesen.  De mitől penészesek a lakások? Attól talán mégse, hogy folyik a víz a fal külső felületén valami miatt.

 

06.JPG 

Folyik ez belül is! (Lépcsőház.)

 

08.JPG

 Ez a tetőgerinc. A kép jobb oldalán két lemezprofilba bent van a profilhoz illő tömítés, ami megakadályozza, hogy bejusson a gerinc alá a csapadék. Csak had kérdezzem, ha mindenütt bent lenne e tömítés, hol szellőzne ki a nyári melegben a tető? Mert nincs semmilyen érdemi szellőző kialakítás a gerincvonalban. Persze ez tényleg már csak a bogaras ember akadékoskodása. A fő kérdés, mitől folyik a víz a falon, mitől penészesek a lakások?

Nos. A hiányzó lemeztömítéseknél a víz bejut a kúplemez alatt a padlástérbe. Itt teljes fóliázás van, tehát a gerinc is fedve van fóliával. Ebből az következik, a réseken bejutó víz a fóliára kerül, onnan pedig folyik lefelé annak rendje, módja szerint. A fóliázás elvileg a csatornába lóg bele, így a víz oda folyik, és nincs semmi gond.

A fólia több helyen nem lóg bele a csatornába, (a csatorna és ereszdeszka között fölnézve több helyen kilátni a világűrbe, tehát a fólia nem lóg bele az ereszbe, hiszen akkor a fóliát kéne látnom) vagy sérült, így az ereszdeszkázatra kerül a víz, ami alulról fedve van hőszigetelő táblákkal. A táblák a víz miatt válnak le az ereszvonalnál. A víz egy része a függőleges falak szigetlése előtt, más része a szigetelés mögött folyik lefelé az épületen. A penészesedést az okozza, hogy a szigetelés mögött lefolyó víztől a falak nedvesek lesznek, harmatpont alá hűlnek, kiszáradni nem tudnak, hisz csak befelé szellőzhet a rendszer. A panel épületek betonja viszont beton a javából, ezért nem a falon keresztül történik a "szellőzés", hanem a sarkoknál panel illesztéseknél, nyílászáróknál.

De befelé sem igen tud kiszellőzve kiszáradni a falazat, mert a lakásban laknak, párát termelnek, a műanyag nyílászárók pedig nem engedik be a kinti szárazabb levegőt, így az épület egy jó ki dunsztba van. (Akik érdekel a penészesedés problémája, itt is olvashat róla.)

A hiba javítható, de a tető egyéb hibái miatt csak a tető átrakásával lehet biztonságosan  megoldani a problémát.

Mit lehet ehhez hozzászólni? A legjobb hallgatni.

 

Vállaljuk az ilyen jellegű hibák feltárását, a javítási technológia kidolgozását, a javítások elvégzését.

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

összeállította:

bartos péter