Különleges minőségű fugaszigetelés

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2017. március 23.
Írta: Bartos Péter

Wärmelücke- "Anakonda" Profi Siliconkautschuk Isolierung Technologie aus Ungarn.-20 Grad Celsius für immer noch besondere Qualität.

Technológia; bartospéter

A szakvéleményben jelzett eljárás önmagában alkalmatlan a vizsgált paraméterek produkálására. Az eljárás igazi KNOW-HOW-ja (tudni hogyan) nem nyilvános.

 Megjegyzés; a szakvélemény utolsó oldalán talán nem gyakorlatias megfogalmazású a nyúlástűrés számítása, ezért azt lefordítanám;

A vizsgált minták mindegyike esetében 30 mm-es hézag volt a két betonminta között. A -20 Celsius fokon vizsgált minták leggyengébb mérési eredménye a táblázat szerint 43 mm nyúlás volt, amikor is elszakadt a szigetelés. Magyarra lefordítva; a két betonminta ekkor 73 mm-re volt egymástól. Az itthon forgalomba lévő egyik legrugalmasabb fugaszigetelő anyag a "szürke Sziloplaszt". Ennek a gyári előírása szerint a fugamozgásnak  +20 Celsius fokon max 20 %-osnak szabad lennie ezen anyag alkalmazásakor. Ez azt jelenti, hogy egy 30 mm-es hézag maximum 6 mm-t mozoghat. A jelen vizsgálat szerint a legrosszabb esetben is ennek a hétszerese esetén károsodott az anyag, ráadásul -20 Celsiuson. (Ez a különbség ne tagadjuk, minimum érdekes.) Több mint 40 hasonló jellegű -tubusos- szigetelő anyagot teszteltem az elmúlt 18 évben, de nem találtam olyat, mely az általam kidolgozott eljárásnak legalább a felét tudta volna produkálni.

Ár tájékoztató: a szakvéleményben szereplő paraméterű szigetelés kialakításának ára (2009) bruttó 3500 Ft/fm/30 mm-es fugaszélesség esetén, járulékos költségek nélkül. 

Bartos Péter

Szakvélemény;

 fuga_szakv01.jpg

 

Eredeti mérethez katt ide

Tovább fejlesztett technológia; Instant fugajavítás