Örök garancia (instant fugajavítás)

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. október 02.
Írta: Bartos Péter

"Anakonda" Wärmelücke Schnellreparatur. 

Know-how: Bartos Péter 2010

Előnyök:

- a betonjavítással egy munkafolyamatban a fuga javítása is megtörténik

- szerves oldószer mentes környezetbarát technológia

- rugalmas, esztétikus kialakítás

 Az eljárás felületes ismertetésekor igyekszem bemutatni  az utat, ami a megoldáshoz elvezetett, azt igyekezvén kihangsúlyozni ezáltal,  nem kell nagy "vas is das" ahhoz, hogy valami újat alkossunk. Egyszerűen csak logikusan kell gondolkodni, akarni kell a megoldást, bízni kell a sikerben.

Magyarázó szöveg a képek alatt:

01.JPG 

1950-es években épült üzemcsarnok kívülről........

 

02.JPG

.....bent 20 tonnás daru emeli a terheket. 

 

 

03.JPG 

A darupálya konzolos tartókra helyezett vb. gerendákra került (kiegyenlítő betonozással).

A gerendák találkozási vonala, és a tartóra történt feltámaszkodási felülete egy mozgásnak kitett "térvonallal" jellemezhető. A képen látható vízszintes gerendák közül a bal oldali a vibrációs hatások miatt részben "lerúgta" a merev fugakitöltő anyagot, melyet baleset megelőzési okból azonnal -teljes hosszban- eltávolítottak.

A gerendák egyéb tekintetben sértetlenek. Károsodás nem érte azokat, így az igen költséges "statikai javítás" nem volt indokolt.

Teherviselő (statikai javítás) javításra itt láthatunk példát.

 

04.JPG 

Zoomoljunk egy kicsit a problémára. Látható, a jobb gerenda mozgási frontja a tartón sértetlen, míg a bal oldali gerenda egy kicsit ficánkolósra vette a figurát.

 

 05.JPG

A fuga szélessége 35 mm. A hiba ránézésre ettől nagyobb, mivel a tartók betonsarkainak sérülésével együtt (kipörgéses betonsérülés) a teljes javítandó szélesség 120-160 mm.

 

 

06.JPG 

 

 

07.JPG 

 

 

08.JPG 

 

 

09.JPG 

 

 

10.JPG 

Egy kis "betonvas", kátránypapír, és a fuga kitöltő massza.

Az esztergomi Megrendelő telefonon jelentkezett be, jelezve, hogy képeket küld a hibáról, és 24 órán belül várja a választ, tudjuk-e javítani a problémát (fuga megbízható, rugalmas kitöltése). A képeket megtekintve az igenlő választ megküldtük. Ezt követően a hibát személyesen is megtekintettük. Körvonalazódott, az  un. epoxi gyantás (teherviselő) betonjavításra nincs szükség. Az esztétikai betonjavítás utáni fugázást a Megrendelő nem igényelte, hiszen az is költségesebb a többszöri megjelenés miatt, mintha "csak" tisztességesen ki van töltve a fuga rugalmas anyaggal.

A Cég számára viszont nem volt vállalható a "ronda de jó" típusú javítás, ezért "olcsó" és gyors megoldást kellett keresni , ami adott helyen még jól is mutat.

Hazafelé körvonalazódott  egy elképzelés, amit még aznap ki is próbáltunk. 1 órát adtunk arra, hogy kijavítunk itthon egy betonhibát (pince falazóblokk fugahiba kissé agyonverve kalapáccsal) amit azonnal ki is fugáztunk.

A kísérlet bemutatása itt.

Az ilyen javításoknak két nehézsége van, ezt kellett megoldani egy menetben. Az első probléma, a betonsarkok javítása után a javító anyag képlékeny, amire nem lehet felhordani a fugázó anyagot. A másik probléma a javításkor a felület nedves, ami miatt nem tapad a fugázó anyag a felülethez.

Fél óra alatt kijavítottuk a betonhibát (ráadásul nem is egyet, hanem kettőt!) és azonnal a fugát is kezeltük (ráadásul olyan anyagggal is tudtunk fugázni, ami elvileg nem tapad nedves felületre).

Két nap elteltével látható volt, a javítás sikeres, így elkészült az árajánlat három alternatívával.

A Megrendelő az új eljárást kérte elvégezni, amihez minden bizonnyal hozzájárult, hogy eddig még soha nem vállalt módon igérte a Cég a garanciát.

A garancia:ÖRÖK, melynek feltételei a következők; 

1. A Megrendelő fizet.

2. Nem piszkálják a javítást.

3. Amíg fizikailag képesek vagyunk javítani, az esetleges hiba javítása díjmentes (tegyük fel ez 20-30év még) 

Mindenki jól jár! A Megrendelő soha nem csúszik ki a garanciális időből, mi viszont 10 év múlva is tudni fogjuk, ha valami gond adódik a javítással..

Sok a duma!Lássuk a melót;

 

 

11.JPG 

Ez itt a kiegyenlító betonozás repedése, ezt csak konzerváljuk majd. Persze elötte  takarítás (véső , kalapács, drótkorong, sűrített levegő, ecset)

Tulajdonképpen a takarításkor csak azt kell csinálni , amit a fogorvosunk tesz a lyukas fogunkkal, amikor fúrkálja; tovább rontja a helyzetet még egy kicsit. (Nemrég velem is ezt tette a Dokim, aztán megkérdezte az aszisztensét mit csináljanak a foggal, hogy javítsák? Az aszisztens meg azt mondta: ne vállaljuk el főnök! Ugyes!Először soknak találtam a fogszervíz várható költségét, a végén meg örültem, hogy megcsinálták ennyiért.)

 

 

12.jpg 

 

 

13.JPG 

 

 

14.JPG 

 

 

15.JPG 

Miközben ezt javítottam, két kis macska szaladgált alattam, úgyhogy semmit nem ejthettem le. 

(Eredetileg hárman voltak testvérek, de az egyik beszaladt egy 5 tonnás teher alá. Egyből oda volt mind a 9 élete. Sajna ipari környezetben ez előfordul. )

 

 

16.JPG 

............akár még jóképűnek is tűnhet a javítás.

 

17.JPG 

Nem kell talán bizonygatni, hogy a fugázó anyag tényleg nedves felületere lett felhordva.

Azok a pacák viszont undorítóak. Elvileg ezért 10% levonás járna!!!

 

18.jpg 

 

 

19.JPG 

 

 

20.JPG 

 

 

22.JPG 

 

 

24.JPG 

 

 

25.JPG 

Ezek a csilli-villi képek közvetlenül az eldolgozás után készültek, s a hideg szilikonsütéshez használt aktiváló anyag fénylik a vaku fényében.

 

A javítás költsége br.150.000 Ft Időszükséglet +25 celsius fokon 3 óra.

 A technológiai kísérletek jelenleg is folynak a továbblépés, és a bevizsgálás előkészítése érdekében.

A bemutatott eljárás ipari beltéri kivitelnek készült, és minimálisan a +20 celsius fokos környezetben produkálja az azonnali javítás lehetőségét.

Fagyveszélyes környezetben az eljárás nem alkalmazható (még!), bár teljes kötés után a magyar fagyokat károsodás nélkül viseli.

Mozgástűrés: +20 celsius fokon 10% minimálisan (becslés alapján)

2009 

 Jót itthonról....gyorsan? ANAKONDA Instant fugajavítás.

www.bthbs.com

 (miközben ezt az anyagot írtam Lady Gaga-t hallgattam....de jó Csaj!Vagy fiú?...szédült ez a Világ)

 

Utóirat: kértem a Megrendelőt, használják a darupályát, lássuk mit bír a javítás, illetve pár nappal a munkavégzést követően küldjön képeket a fugáról. A képek:

 

26.jpg 

 

 

27.jpg 

Az már látszik, van mit tenni a jövőben, hogy szebb legyen a fuga kialakítása. Ennek ellenére minden bizonnyal szárazabb, tisztább, biztonságosabb érzés elmenni e fuga alatt a jövőben.

 Vége!