Műtét a tetőn 2.0 (Operation 2.0)

Létrehozva 2014. március 15. Utoljára módosítva 2020. január 21.
Írta: Bartos Péter

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

Operation auf dem Dach 2.0

 

2010-re a tetőn szerelt légtechnikai burkolatot jócskán megtépázta a szél.

2010

 

2010

2010

2010-ben nem vállaltuk a légtechnikai rendszer javítását, más feladatok miatt, így harmadik fél végezte el a munkákat. Azon kívül, hogy újra burkolták a leesett lemezeket, a probléma okát nem igen keresték, így alapjában véve nem is szüntették azt meg.

2012-ben a burkolat ismét elkezdett fesledezni, így 2013-ra esedékes volt a megelőző javítást ütemezni.

2012

 

A feladatot elvállatuk, mert érdekesnek találtuk megkeresni a folyamatos károsodás okait, és a módszert, amivel  "könnyen" javítható a - sűrgős beavatkozást igénylő - több mint 300 m2 felület. A hibát az okozza az ilyen burkolásoknál, hogy a lemezeket tartó "lábak" magasabbak mint a hőszigetelés vastagsága, így a lemezelés "hubog".  A szél a burkolatot rázza mint a rongyot, felengednek a csavarok, szakadnak a szegecsek, és elég ha csak egy lemezt tép le a szél. A többi már könyebben jön.

Két megoldást választottunk. Un. utólagos lábakat építettünk be, illetve megtámasztottuk a burkolatot, hogy a szél ne tudja mozgatni.

 

Alsó tartó beépítés;

 

 

 

 

 

 

Oldalsó tartók;

 

Fölső tartók;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tartók beépítése után következett a burkolat "kitámasztása" egyszerű megoldással;

 

 

 

 

 

A "megtámasztást" követően a lyukak lezárása.

 

2013, helyben végzett munka, 1.620.000 +ÁFA.. Javított hossz; 54 fm

 

Az alábbi film mutatja a különbséget a hibás rögzítés, és a javított kialakítás között.

 

 

 

Megjegyzés:

- 2020-ig a burkolattal kapcsolatban kárododás nem jelentkezett.

- A tapasztalatok azt mutatják, az ilyen jellegű hibák 90%-ánál elégséges csak a lemezburkolat közepének "felfújása" PUR-habbal. Viszonylag nagy "lemezhubogás" esetén viszont akár összesen lyukanként 1/2 nagy palack PUR hab fogyással kell számolni, ráadásul úgy, hogy 2-3 alkalommal kell befújni az anyagot. Nagyobb lemezburkolat esetén akár több lyuk/lemez fúrása, feltöltése is szükséges a megfelelő megtámasztáshoz.

A csak PUR habos felfújással végzett bádogmerevítés termelékenysége a tartólemez beépítés és evvel együtt a plusz PUR habos rögzítéshez viszonyítva legalább tízszeres, lényegesen kisebb eszköz igénnyel. (beírva 2020 01.21. bartospéter)