Sík bádogfedés javítása

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2017. június 26.
Írta: Bartos Péter

Jók az ilyen képek. Nem nagyon kell magyarázni mi a probléma. Egyből látszik, a tető nem esztétikus.

I.Hiba elhárítás (kármentés)

01.jpg 

Miért repült ez a tető?(Immár nem először!) A választ a "bűnjelekből" megtudhatjuk.

02.JPG 

A fenti képen látható, a rögzítő "hafter"-t, haftereket egyenként 2-3 db tűzőkapoccsal rögzítették a nedves deszkázathoz. A deszka összeszáradt a kapocs nem tartott, a szél szívó hatása lerendezte a fedést. Az alsó képen (ez 2004-ben készült) látható a szétnyílt korcolás, és a hafter.

 021.jpg

Megjegyzem; az előírás szerint, ha 5 méternél hosszabb az egybefüggő bádogfedés akkor un. "csúszóhaftert" kell beépíteni, a bádog hőtágulási mozgását lehetővé téve. E tető ívhossza -egy anyaghosszból fedve- 11 méter. Csúszóhafter nyema. Egy deka se. Merész!

(A kivitelező fővállalkozó cég Győr  egyik legnevesebb kivitelező -és immáron felszámolás alatt álló- cége volt. Nem mondom meg, hogy az Integral volt az. Szokatlan tőlük ez a szakmai nagyvonalúság.)

03.JPG 

A deszkázat 50-60-as szöggel volt rögzítve ami édes kevés. Az épület 2000-ben épült, akkor már tilos volt kátránypapírt beépíteni. Ez itt pedig az.(Tényleg miért gyártják ha beépíteni tilos?)

04.JPG 

A tűzoltók fejszéjükkel úgy vágták le a lifegő lemezeket, mintha konzervet nyitottak volna ki. Aztán összehajtogatták, mint a levélpapírt. Bátrak!!!!

06.JPG 

Mivel hosszadalmasnak ígérkezett a javítás, megbízható ideiglenes fedést kellett készíteni, ami akár hónapokig képes vízbiztosan védelmet nyújtani.

07.JPG 

 

II. Javítási technológia meghatározása

A Megrendelő elvárása az volt, a tetőt mi javítsuk.(Az eredeti kivitelező felszámolás alatt áll.) A fedési technológiát részben saját szabályaink szerint akartuk meghatározni, ezért áttekintettük az ilyen fedésekkel kapcsolatos tapasztalatainkat.

Teljesen nyilvánvaló volt, hogy az aljzatdeszka rögzítését meg kell erősíteni, és a bádogfedést plusz rögzítő csavarozással kívántuk ellátni.

A gondot a csavaros rögzítések okozzák. Lemezfedés fa aljzatra/lécezésre rögzítéséhez a Lindab LWT és LWT DN típusú csavarokat használják.

Ezek a csavarok álláspontunk szerint nem alkalmasak a megbízható rögzítésre. Az alábbi képen egy lényegét tekintve ilyen csavart láthatunk.(A képen látható csavar nem LWT típus, de a megértéshez a nagyított kép kiváló.)

 

08.jpg 

Mi a gond e csavarokkal? Nos. A lemezt át kell fúrni, ahhoz hogy a csavar a fába tekeredjen. A csavar végén ott a fúróél (HLF ÖNF csavarok= hatlapfejű önfúró). Gondoljunk bele.....átfúrjuk a lemezt, majd lazán és könnyedén fúrjuk a csavart a fába. A fúró átmérőjénél (ami egyben a csavar mag átmérője is egyben) alig nagyobb a csavar átmérője. Ennek kell a csavart erősen tartania. Fába! Nedves fába! Oldalanként mondjuk 0,5 mm. Tulajdonképpen meg sem szorul igazán a fába ez a csavartípus.

Nézzük meg mi lehet a csavarral pár éven belül;

 

 

081.jpg

A fa szárad, a szél mozgat, a csavar fellazulhat.

082.JPG 

Látható a fenti képen a laza csavar következménye. A csapadék bejut a lemezfedés alá, és elkezd penészesedni a lécváz. Ez a probléma fokozottan jelentkezik a kis hajlásszögű tetőkön.

09.jpg 

A képen bal oldalt látható 5 x 35 mm-es Reiser csavar mellett döntöttünk megerősítő plusz rögzítőként.

10.jpg 

Jó levegőn próba fedést készítettünk a lemezcsatlakozások tisztázása méretezése érdekében. A lemezfedést 2 m hosszú darabokkal terveztük kialakítani, így könnyebb a szállítás, felhelyezés, és nem kell a dilatációs kérdésekkel foglalkozni.

 

11.jpg 

 

12.jpg 

Az egyszeres állókorc kétszeresre lett hajtva a tetőn. A próbákat az egyszeres -tehát a fenti- korccal végeztük. 

13.JPG 

Ellenőrizni kellett a helyszínen, hogy a profilra hajtott lemez hengerelés nélkül elbírja-e a tető ívét? 

III.Előkészítés

 14.jpg

A Főnökség Maxi kutya felügyelete mellett mint élhajlítógépsor.

15.jpg 

How it's made (Hogyan készül?). Így ni. Ügyesek ám a Csajok. A kifejezetten "droid" munkára sokkal alkalmasabbak mint a férfiak, mert jobbak az idegeik, fegyelmezettek a begyakorolt egyszerű munkákban, így ritkábban hibáznak.

16.jpg 

Pfúúú...

17.jpg 

A "bótba" lehajtva több mint 4 darab ezres egy lemez (RAL 9007-es színben fólia bevonattal) ezért indokolt a hímes tojásnál kíméletesebb bánásmód.

18.jpg 

 

19.jpg 

Reiser 6 x 60-as csavarokkal a deszkázat megerősítése.

20.jpg 

Bitumenes nehézlemez alátét elhelyezése a fedés alá.

21.jpg 

Fedéskor a fölső soron mindaddig rajta marad a védőfólia, amíg a következő sor fedése miatt a lemezre rá kell lépni.

22.JPG 

Minden nap, a munka végeztével, a tetőt vissza kellett takarni, hiszen az nem ázhatott a javítási munkák alatt sem.

23.jpg 

Egy toldás közelije.

24.JPG 

A régi és az új fedés találkozásánál az utolsó két sor régi fedés is megerősítő rögzítést kapott.

25.JPG 

Az új lemezfedés egyik oldala hafterral a másik külső megrősítő rögzítéssel lett ellátva.

Ebből következően ugye minden toldás alsó lemeze hafteros, a fölső -ráfedő- lemez csavaros rögzítésű, majd a két lemez dupla állókorccal egymásba hajtva.

(Megjegyzés: a hafterok telephelyen előzetesen kifúrva a rögzítéshez.Rögzítés 5x35 mm Reiser csavarral PZ2)

26.JPG 

Nem egyszerű a minden oldalról sérült, nyúlt lemezzel való összedolgozás.

27.JPG 

A kereszt toldások visszafolyás veszélyes helyein külsőleg is szilikonpaszta tömítés. A kereszttoldásokban is van szilikonpaszta. Tömítő csíkot nem alkalmaztunk.

28.jpg 

 

29.JPG 

Kész, vége 600

(250 m2, 2009 br.3,3 millió)

 

 

 2017-ben a hiba ismét jelentkezett (nem a mi javításunknál). Szép lassan úgyis meg kell csinálni az egész tetőt, mert amit egyszer elrontottak, az nem fog meggyógyulni magától. https://www.facebook.com/bartospeeter/posts/1361732050613846