Tetőmetamorfózis

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2014. január 31.
Írta: Bartos Péter

 

Munkavégzés:2003, bekerülés br.: 5 millió Ft

 Van, hogy a javítgatás nem vezet eredményre, és merészen hozzá kell nyúlni egy hiba javításához.

01.JPG

 

 011.JPG

 

A probléma csupán ez.Járdalapok, vízelvezető árkok, amik kaviccsal vannak bélelve, s ez ráadásul , ki is "lóg" a tetősíkból.

02.JPG

 

Van egy kis moha, és nyeszlett növényzet, nem is beszélve a sok bevilágító ablakról, mint útban lévő kialakításról.

Ilyen körülmények láttán kellenek a jó ötletek, pláne ha az is elvárás, hogy az épületet a munkálatok alatt használni is akarják, tehát nem lehet csak úgy belevágni a lecsóba.

03.JPG

 

04.JPG

 

Lefolyók.

05.JPG

Lássunk hozzá! Az ablakokat el kell távolítani. Alul álmennyezet van, ami miatt a fény innen úgyse jut be. A kupolák sérültek, rossz a hőszigetelő tulajdonságuk...stb.

051.JPG

Szendvics szerkezetű ablak lábazati elemek. Poliészter borítás között Poliuretán hőszigeteléssel. A lábazati elemeket sarkaiknál feldaraboltuk, és az alsó aknarészbe fektetve javítottuk a hőszigetelését a lezárás alatti nyílásnak. A buborék bevilágítók más épületekre kerültek, ahol megsérültek a hasonló bevilágító ablakok, így ott nem kellett új anyagokat beszerezni a javításhoz.

06.JPG

 

07.JPG

 

08.JPG

 

A mohát, és növényzetet is el kell távolítani.

09.JPG

 

Ez nem szemét!  Alapanyag. Egy kis cementtel kiváló könnyű beton lesz belőle.

10.JPG

 

Nagy dilemma volt a betonozás.10 emeletes lakótömbök között, betonkeverőzni a tetőn, fagyos időben?

11.JPG

 

 

12.JPG

 

A betonozás előkevert betonnal történt tehát. Egyszerűen a zsákból kiöntöttük az anyagot, és simítóval elhúztuk.1m3-es tartályból "Kalcidúr"-os vízzel locsolgattuk időnként a felületet, így nem zörögtünk, nem lettünk koszosak, vizesek, és a beton sem fagyott meg.

13.JPG

 

Mivel a tető széle magasabb (attika fal) mint a tető, kézenfekvő megoldásként ide hordtuk a tetősíkból kilógó kavicsot. Dupla haszon, hisz nem kellett elszállítani a fölösleges anyagot, valamint a szigetelést is könnyebb volt  így felvezetni a tetőszélre.

14.JPG

 

A szigetelést  valahogy le kell rögzíteni a tetőre. A járdalapokra kent kellősítő anyagra kerül a rögzítő "tappancs". Környezetvédelmi, és anyagtakarékossági okból minden járdalap egyedileg lett kellősítve.

15.JPG

 

10x10 cm-es "tappancs"-ok. Maradék homokolt szigetelő  lemezből vágott darabkák, amiket melegítés után bele tapostunk a kellősített felületbe.

16.JPG

 

Az első réteg szigetelést nem szabad melegíteni, mert leégne róla a fehér színű filcréteg. A filc a szigetelés alatti páranyomás kiegyenlítésére szolgál majd. A filc fogja a párát kivezetni az un. "páraszellőző" csövecskékhez.

17.JPG

 

A lemez rögzítéséhez a tetőhöz előzetesen lemelegített  tappancsocskák  tetejét kell megmelegíteni, majd a filces lemezt belegurítani, és letaposni az olvadt tappancsba. A szigetelő lemezcsíkok hosszanti irányban az átfedéseknél össze vannak olvasztva, így már az első réteg szigetelés felhordása után ázásmentes lehet az épület.

18.JPG

 

19.JPG

 

20.JPG

 

A lefolyók. Mivel az új szigetelés alatt még lehetett visszamaradt csapadék, úgy kellett kialakítani az új lefolyó száját, hogy a szigetelés alatti vizet is el lehessen vezetni "egy füst alatt".

( Ez az ilyen kivitelezések egyik sarkalatos pontja. Ha ugyanis a visszamaradt víz - pl. a beton locsolásából, vagy egy esőből - nem tud a szigetelés alatt eltávozni, az fagyos időben szétfeszítheti a betonozást, nyáron pedig a szigetelés alatti páranyomás a szigetelést szaggatja szét ).

21.JPG

 

22.JPG

 

23.JPG

 

24.JPG

 

 Itt azért kap egy kis meleget a filc széle is.

25.JPG

 

 Minden munkában van egy kis romantika.

26.JPG

 

 

27.JPG

 

Ez már a második réteg.

28.JPG

 

29.JPG

 

 Alakul-a-molekula 

30.JPG

 

31.JPG

 

32.JPG

 

33.JPG

 

34.JPG

 

Ez is egyfajta "zöldfelület" a betonrengetegben. A környezetben élők használják is. Ételmaradékot, cigaretta csikket, kotont, megunt gyerekjátékot, rothadt almát tárolnak itt.

35.JPG

 

36.JPG

 

37.JPG

 

 Innen indultunk. Ez egy szervezett rendetlenség pillanatképe, ahol a látszat ellenére mindennek meg van a helye, és az oka. 

132.JPG

 Vége!