Tetőablak beázás ( teljes átalakítás)

Létrehozva 2017. január 10. Utoljára módosítva 2017. január 27.
Írta: Bartos Péter

 

 

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

 2016 saját technológia

110 Km-es körzet, 4,4 millió Ft (netto)

Fémvázas, szendvicspanelos raktár, bevilágítónként 2-2 db profil azonos elem. Bevilágítók száma; 48 db.

Hiba; az "ablakok" alul-fölül-mindenhol beáznak.

Feladat; csináld meg, ne ázzon!

(Magyarázó szöveg a képek alatt.)

 

 

 


 

 

 

 

Tehát egy bevilágító ablak 2 db profil azonos egységből lett összeállítva, melyet középütt ráfedéssel csatlakoztak egymáshoz, illetve a hosszanti széleken  - a képen bal oldalt- ráfedéssel, - a képen jobb oldalt- alábújással csatlakoztak a trapézlemez fedéshez. A feladat a hiba megbízható megszüntetése. ( Kivitelező már nem létezik, a gyártó sem létezik.)

Jelen cikk a véglegesnek szánt javítást mutatja be. Az alkalmazásra kerülő anyagoknál szempont volt, hogy olyan anyagokat építsünk be, amit rég óta forgalmaznak, árban az aranynál lényegesen olcsóbb, és egyszerű a későbbi javítás, ha megsérül a fedés. 

 

 Több mint 18.000 csavar, szegecs, kapocs, fakezelő.

 Közel 500 db padlóból vágott, méretre gyalult "stafni fa".

 

Tetol FB merítéses kezelés, és szárítás után azt az oldalt amelyikre a fedőanyag fog felfeküdni, festeni kell. Előtte portalanítás.

 Festés.

 

Fedőanyag Poliészter hullámlemez (rendszer tömítő habcsík) 2m X 20 ill. 30 fm tekercsekben. Ezt az anyagot 40 éve is gyártották, így jó eséllyel még  20-30 évig kapható lesz.

Alsó ablaksor fölső lezárásához a hajtott bádog, kézi szabása (trapézlemez pozitív hullám kivágás, hajtás) .

 

Kifejezetten droid munka, melyben feltétlen szépség, hogy nem a tetőn és nem a tűző Napon ( én "N"-el írom a Napot ) kell csinálni. 264 db kivágást kellett készíteni.

 

Nem csak bevágni, de a bevágásnál kihajtani azt az 5 mm-es fülecskét, mert minden fül pop-szegecs rögzítést is kap majd, csak hogy fogyjon az anyag, és teljen az idő. Miután minden lemez így elő volt készítve, már csak egy ici pici munka maradt vele, ezt viszont mindenki utálja. Lehúzni róla a fóliát minden olyan felületről, mely tömítést kap. ( A jobb oldali lemezen látszik, hogy a hajtásnál nincs fólia, följebb ott csillog.) Van egy titka a könnyű fólia lehúzásnak. Kis gázlánggal megmelegítettem a lemez hátoldalát, és úgy langyosabb gyönyörűen le lehetett húzni a fóliát. KI kellett valamit találni erre a tépkedésre, mert a haját tépi az ember mire leszed ennyi lemezt, különösen hogy kivételektől eltekintve a hajtogatás után kell a fóliát eltávolítani. (Ne sérüljön a festés hajtáskor.)

Megérkezett egy stafni szállítmány lehet battyogni vele a tetőre. Ez kb. a teljes mennyiség 1/3-a.

Készült egy elhelyező sablon, ami meggyorsította a stafniváz sorolását. A stafnifákon már látható a festést követően szintén sablon alapján elhelyezett műanyag támasztó, amire a hullámlemez pozitív hajlata fekszik mad föl. Több mint 4000 db kis támasztó került elhelyezésre.

 

 

Nincs is szebb ilyenkor a hűs árnyék alatt pihegni.

 

Öröm végig nézni, és bele gondolni...evvel meg vagyunk...idáig.

 Az alsó stafnik három helyen plusz erősítést kaptak a szélterhelés miatt. A stafnik végei HILTI szalaggal, vagy Reiser csavarral rögzülnek a tetőhöz. Az alsó stafnira fedés előtt, a fölsőre fedés után -a bádogozás alá- került a habcsík tömítés. Ezen a képen jól látszik, hogy az új ablak fedés egy teljes minta szélességgel túlfednek az eredeti ablak szélességén. (A bal oldal is.) Ez azért van, mert az ablakot, a túlmelegedés elkerülése végett nem akartuk légbiztosan zárni, ez esetben viszont oldalról beverne az eső. A túllógatással ezt akadályozzuk meg.

 

Ez egy olyan létra, ami alul ívesre van gyalulva, hogy beüljön a hullámlemez negatív ívébe, így rá lehet menni, nem fog törni a lemez.

Csendélet. A nyers fedés után megkezdődött az ablakok jobb oldalára a takaró lemez elhelyezés. A másik oldalon a stafni vége ferdére van vágva, ott a lemez lehajlik a trapézlemezre, így biztosítva a légmozgás lehetőségét.

 

 

 Fölső ablak. A fönti tömítés is a helyén.

 

Fölső ablak lezárása bádogozással.

 

 

Ugye? Mire nem jó a dohányos vödör. Pukkadjanak meg, már ezt is megszüntették!

 

Az a drága Sziloplaszt. Minden lemeztoldás alá jutott belőle.

Alsó ablak fölső bádog. Egy deszkával megtámasztva, és a felfekvő felületre megy a szilo. Ez az első szigetelő réteg. (Az alsó ablak teteje, kényes pont. Itt kontra folyás van.)

 

Alsó ablak teteje bádogozva pop szegecselés előtt.

Közelről. Látható a kitüremkedett sziloplaszt eldolgozása a pozitív lemezcsúcson. (Itt mindig meg fog állni a víz ezért fontos a sűrű rögzítés, és a pontos tömítés!)

 

Jó meló géppel szegecselni. ( Levegős szegecshúzók.)

 

 6 literes tartály, 0,3 KW motor teljesítmény, amit minden áramfejlesztő elbír. Ez ide kiváló teljesítmény, mert a szegecshúzókat kiszolgálja sűrített levegővel.

 

 

Távolban egy Honda EU 10i áramfejlesztő. Olajat kell benne cserélni, 6-8 évente gyertyát, és arra kell ügyelni, hogy 1 hónapnál régebbi benzint ne tankoljunk bele. Napi 1,5 liter benzinnel alapjáraton elpöfög szakaszos használatban, és ha leáll, akkor valószínű elfeledtük kinyitni a levegőztető kallantyút a tanksapkán. Onnan tudni, hogy működik, hogy áramot ad.

Majdnem kész alsó ablak.

 

Két komponenses, víz bázisú szigetelővel az alsó ablak fölső bádog harmadik réteg szigetelése. Azért ezt az anyagot választottuk, mert színe elüt a tető színétől, így ellenőrizhető, ha nem jó a kenés.

Kenés után. A jobb és bal oldal széleken nem kellett kenni, mert ott a fedés már nem az ablak fölött van, így itt az a jó, ha a víz lefolyik. Sajnos az időjárás hidegre és párásra fordult, ezért az anyag nem tapadt meg jól ezért azt minden honnan eltávolítottuk és új anyagot használtunk.

 

A kent szigetelés eltávolítása.

 

Ez bizony kuka.

 

Az eltávolítás után bitumenmázas alapozás ( régen Bonobit H, most Bornit H), majd a 20 éve őrizgetett (nem száradt be!!!)  kincstári tartalék Bilulax fedő festéket egy kis Bornittal és benzinnel megbolondítva, jó sűrű masszát készítettünk, és avval kentünk. Eredetileg azért nem akartuk ezt az anyagot használni, mert száradásig ha esőt kap, "kioldhat" belőle olyan anyagot a víz, ami a fehér tetőn nyomot hagy az ablak melletti lefolyáskor. Ma már ezt a fényvédő festékanyagot (Bitulax fedő) sem gyártják. Betiltották. Helyettük környezetbarát méreg drága, és használhatatlan vízbázisú festékeket engednek forgalmazni, ami ott rohad a kereskedők boltjában. A Bitulax fedővel (magyar) vagy az Alumanation-301 (USA) jól lekent tető 10 év múlva is jó volt kinézetileg. A mai anyagokat 2 évente újra kell festeni, de én jártam olyan (Isoglanc) anyaggal, amit az első eső lemosott. Mit csinál a magyar ilyen helyzetben ha nincs otthon régi idők jó anyaga, de a MULTI cég azt kéri valamivel kenje le a tetőt, hogy ne melegedjen túl? Hogyne. Homlokzat festékkel keni a tetőt. Olcsóbb mint a mai fényvédő, és 5 évet is kibír.

bartospéter

bthbs.com 2016

Joomla Themes designed by Web Hosting Top