Katasztrófa kifolyó beépítés

Létrehozva 2017. január 11. Utoljára módosítva 2018. november 27.
Írta: Bartos Péter

 

Kérjük, ha kapcsolatba kíván velünk lépni, ( felkérés, egyeztetés, infó kérés )  azt e-mail útján tegye a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. mail címen, vagy a honlap kapcsolat menüpontban jelzett további címeken. Ha Ön e-mailt ír, mi arra mindenképp válaszolunk. Ha mi írunk Önnek, kérjük a levél érkezését igazolja vissza, hogy ne kelljen ismét elküldenünk azt gondolva, Ön azt nem kapta meg elsőre. 

 

Katasztrófa kifolyók beépítése

 

 

60 Km-es körzet, 2016, netto 300.000 Ft 5 db kifolyó

Magyarázó szöveg a képek alatt.

 

 

00DSCN4586

 

A lapos tetőkről a csapadékot un. lefolyókon vezetik le. Ha a tetőn lévő lefolyók esetleg eltömődnek, eldugulnak, vagy egyszerűen nem győzik elnyelni a hírtelen vízmennyiséget  akkor az felgyűlik a tetőn. Ha sok víz gyűlik fel, az a tetőt tartó szerkezetet túlterhelheti, a tető leszakadhat ( volt már rá példa a Naprendszerben ). Ennek elkerülése végett elterjedt megoldás az úgynevezett katasztrófa kifolyók beépítése a tetőt körbefogó attika falba, így a víz nem tud végzetesen felgyűlni, és födémomlást előidézni. A képen  ( téglalap keresztmetszet ) a homlokzat felöl nézve egy ilyen kialakítást láthatunk.

Nézzünk egy katasztrófa kifolyót a tetőszintről;

 

01 201307151352

Szembe az "szögletes lyuk", az a katasztrófa kifolyó tető felöli megjelenése.

01 DSCN8228

Ez a mi tetőnk. 200 méter hosszú, és 20 méter széles. A kép jobb oldalán ehhez a felülethez kapcsolódik egy másik tető, melyek összes felülete kb. 15.000 m2. A piros elipszissel bejelölve a fölső tetőn a katasztrófa kifolyó.

Viszont a zöld lemezzel  borított tetőn nincsen ilyen kifolyó, holott van még két hasonló épületszárny ahol az ilyen tetők szélébe is beépítették a kifolyót. Itt nincs, és vagy 10 évig ebből nem is adódott gond. ( Két évig törtük a fejünket arra jártunkban keltünkben, miért maradt el a kifolyó bepítés? Aztán rájöttünk, mint a Rubik kocka lényegére, amikor szétkaptuk azt.)

Nos, a többi épületszárnyhoz képest itt a tető szélén lévő fal (attika)  50 mm-el alacsonyabb. Egyszerűen nem volt hely beépíteni a lefolyót, és vélhetőleg úgy gondolták, mivel alacsonyabb a tető széle, majd átbukik a víz. Itt úgyse szakadhat le a tető, mert nem fog felgyülemleni rajta a csapadék mint mondjuk egy lapos tetőn, ha a lefolyók el vannak tömődve és nincs ami a vizet levezesse.

Mi történik egy ilyen tetőn, ha nem tud lefolyni víz, és a csatorna  tető alatti szélénél nem vették figyelembe az attika magasságát?

 (Tehát mi történik akkor, amikor a képen látható csatorna bal szélénél az attika fal magasabban van mint a csatorna jobb szélén a zöld lemez alá "bebújó" jobb oldali csatorna széle?)

 

011 IMG 0954

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos, a víz feltölti a csatornát "marha nagy" esőben,  - vagy a lefolyók eltömődésének hibája miatt -  majd a zöld lemez vége alá "bebújva" becsordogál az épületbe.

012 csatorna tultolt IMG 0962

Hogyne! És folydogál ide, oda. ( Egy nappal az eső után is még ennyi víz van a helyiségben.)

A konkrét esetünkben kb. 30 raklap kényes anyagra - archiválandó iratra- folyt a víz ( kép nem készülhetett róla ), úgy kb. 5-8 m3 mennyiségben.

Igen, de legalább eddigre tudtuk, hogy miért történhetett mindez.  Persze mi sem tudtunk volna beépíteni olyan kifolyót, mint amiket fent bemutattunk, mert a hely nem lett több az évek múlásával. Viszont  amikor nagy a gond  könnyebb szabad kezet kapni, - itt is ez történt - szárnyalhatott  a fantáziánk, és  olyan kifolyót készítettünk, ami hasonló ahhoz a bilihez, aminek nincs alja, így sosem tellik meg...ugye.

A mi kifolyónknak teteje nincs ( fölső lezárása nincs ). Ez se tellik fel, és könnyű megcsinálni.

 

02 DSCN8182

"U" alakban hajtott alu lemez. Előre előkészített nyersanyag, a többi hajtogatós feladat a helyszínen improvizálással lett kivitelezve.

 

03 DSCN8184 

 

Kardfűrésszel attika kivág.

 

04 DSCN8185

Próba.

 

05 DSCN8186 

 Még egy kis hajtogatás.

 

06 DSCN8187

A kifolyó rögzítve, fóliabádog rögzítve, jöhet a PVC szigetelés olvasztása.

 

07 DSCN8179

Áramvételezés.

08 DSCN8224

 Csecse.

 

09 DSCN8225

 

 Közelebbről.

 

10 DSCN8229

 Távolabbról egy másik.

 

11 DSCN8231

 Közelről az 5. kifolyó.

 

12 ellenorzes IMG 20160708 102656

 Ellenőrzés. A vízmérték bal vonalán kívül a buborék, tehát a léc bal oldala magasabban van, mint  a jobb oldala.

Ez ugye azt jelenti, a kifolyó alacsonyabban van mint a zöld trapéztető alja, ezért a H2O (víz) a kifolyón fog kifolyni, és nem pedig az épületbe befolyni.

Nézzük, hogy mutat az "utcáról".

13 DSCN9334 

 

14 DSCN9335 

 

 Jó ez így.

 

bartospéter 2017