Trapézlemezes_tető_javítás

Létrehozva 2016. január 05. Utoljára módosítva 2017. január 11.
Írta: Bartos Péter

 

 

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

Egyszer szóltunk már az un.  trapéz lemezes tetőkről. Ott és akkor, egy menthetetlen tető átalakítása volt a feladat. Most  egy olyan munkasorozat bemutatása következik, ami több apró, de javítható hiba elhárítását rögzíti. A hibák több azonos típusú tetőn végzett más-más munkavégzés összessége. 

Ha az itt bemutatott  munkálatokat egy tetőn végeztük volna, az alábbi paraméterek vonatkoznak a jelzett árra; "telephelytől"   50 Km-es körzetben, 2014 évben, Kb. 2500 m2 felületen, kb. 930.000 Ft netto a bekerülés.

Egy magasabb épület melletti "egy lejtésű"  trapéz lemezes tető, aminek a lejtés végén ilyen csapadék elvezetés található. Kezdjük ezek takarításával, a lefolyók (Geberit, vákumos ) ellenőzésével.

 

 

 

Zsákokban a hulladék.

 

A hulladékok természetesen leszállításra és kukába kerültek.

 

Eldugult lefolyó.

 

 

Minden féle trükkel próbálkozunk a lefolyó szabaddá tétele érdekében.

Ez olyan mint a WC pumpa, csak ez másabb.

 

 

 

 

 

Ez pedig egy egyszerű csőgörényke.

 

 

 

Ebbe a lefolyó csőbe van valami.

 

 

A pillanatnyi célszerszám mérőszalaggal ki is lehet húzni azt a csőbe lévő valamit.

 

 

Egy trapéz lemez rögzítéshez használatos lemez volt a lefolyóba, ami nyílván a tető építésekor került  a lyukba.

 

Sérült hófogó ambuláns javítása.

 

 

 

 

 

Vissza hajtogatva, rögzítve.

 

 

Ennyi bemelegítés után, foglalkozzunk az igazi gondokkal. Például; laza a trapézlemez rögzítése.

Ez is laza. Százával laza a rögzítés. 

 

 

 

 

Durvul a helyzet.

 

 

 

 

 

Egy izmosabb szél innen elkezdve nyugodtan megbonthatná a tetőt.

A könnyebb dokumentálás érdekében ahol csavart pótoltunk, vagy utána húztunk, lecseréltük azt, vagy új rögzítést alakítottunk ki, egy kis zöld festékkel jelöltük a helyet, hogy a későbbiekben figyelni lehessen a rögzítések állapotát.

( A feltételezésünk szerint a fő csavarozás, -ami a tartó vázhoz rögzíti a tetőt-, azért lazulhatott fel, mert itt nem önfúró csavarral rögzítették a lemezeket a vasvázhoz, hanem előfúrás után normál, hosszú lemez csavarral.  A gondot vélhetőleg az okozhatja, hogy nagy magméretű fúróval végezték az előfúrást, ami miatt a csavarok menete "keveset fog".)

 

 

 

 

 

 

 

Ezek 4,8-as HLF ÖNF csavarrögzítések, melyek nem a fő csavarozás kategóriája, de szükségesek a lemeztoldás stabilitása miatt.

 

Figyeljük a sárga lemezt !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 4,8-as csavarok helyett 6,3-as átmérőjű csavarokkal erősítettük a lemez rögíztését.

 

 

 

Ha már kész a díszítő lemez rögzítés, had jöjjenek a tető áttörések.

 

 

 

Légkondi  kivezetés vízbiztos lezárása.

 

 

 

Ez alatt a  légtechnikai beszívó csőrakat alatt nagyon sokszor beázott az épület. A csőrakat szája balra néz, onnan fúj az uralkodó szél, tehát.....

 

...most már jobbra néz a cső szája.

A csőtoldások  szigetelése.

 

A szendvics panelek toldásait fedő lemezelés is rögzítés megerősítést kapott, majd mindkét oldala szigetelést. Megkönnyíti a munkát, az akus kinyomógép.

 

 

A függőleges lemez tetejéhez Polifoam szigetelő került, Ez bírja a verő esőt, és ami fontos, a hőhidasodást is megszünteti. Hidegben sok ázást okozott az ilyen helyeken ki-be mozgó levegőben lévő nedvesség lefagyása, olvadása.

 

 

 

 

És még csak most kezdünk bele az igazi gondok felismerésébe, elhárításába.

 

 

A tető lejtés irányba nézve két lemezhosszból áll. Ez ugye azt jelenti, egy lemeztoldás van, ahol a két lemez fedi egymást. Több olyan ázás volt az épületben amik arra engedtek következtetni, hogy a lemeztoldások rövidek, vagy nincs köztük tömítő szalag, vagy laza a toldás, vagy nincs egyéb tömítő anyag az átfedésben. Szóval a gyanú szerint innen is ázik az épület.

 

Bemelegítésként több mint 1000 csavarral ( az eredeti csavarok maradtak a helyükön) megerősítettük az átfedés egymáshoz rögzítését. Nagyon érdekes egyébként a tető tartószerkezetének kialakítása. Nem a lejtés irányba és nem is arra merőlegesen futnak a tartók,..... hanem?..... 45 fokba! És ez ritka, amíg nem jössz rá eme kialakításra, sokszor tartó mellé fúrod az új csavart.

 

 

 

Laci akus géppel nyomja! Néha panaszkodott  a derekára. Ezért hívjuk az ilyen munkát derekas feladatnak.

Dolgozik a  "Honda EU10i" agregátor, (10 év alatt olajat cseréltünk benne, gyertyát még nem!)  és HILTI csavarbehajtó, mert ilyen csavarozási igénynél az akus gép teljesítménye kevés. 

 

 

 

 

Szűrreális csendélet! A besűrített csavarozás monoton megjelenését forma bontóan szakítja meg egy -vélhetőleg- madár csőréből kipottyant halacska életjelet nem mutató tárgyiasult jelenléte, jól szemléltetve micsoda tragédiák nyomai érhetők tetten egy tetőn.

 

A csavaros megerősítés után laza feladat. 140 méter hosszban  a toldás élvonalának lombfújóval fuvatása, alapozás, és a lassan 25 éves technológiánkból tovább fejlesztett módszerrel egy un. hideg szilikonos sütéses szigetelést kapott a toldási vonal.

Eredeti technológia itt.

Eredeti technológia alkalmazása először itt.

Van ennek a fejlesztésnek már olyan "oldal ága", melynek első alkalmazásakor  örök garanciát vállaltunk.

Mindíg mondom én; Elvtársak! A fejlesztések határtalan lehetőségeket biztosítanak.

Így néz ki a toldás komplett javítása.

 

 

Közelről így lehet bemutatni. Felmerül a kérdés, mi a fölső  lemez alján a barna elszíneződés. Válasz; oda "sült" por. Kérdés, miért nincs letakarítva? Válasz; ha ezt le akartuk volna drótkorongozni, sérült volna a lemez bevonata. Az alkalmazott alapozó anyag ezen a poron is átszivárog, megkötve azt, így nem zavar be a jelenléte. ( Azt természetesen titkoljuk, hogy megfigyeltük, lemezen használva az alapozót, - ha nem távolítjuk el az összes port,alapozás előtt-  sokkal jobb tapadási felületet kapunk, mintha fémiszta felületre dolgoznánk a szigeteléssel. Ez vélhetőleg abból adódik, hogy a por alapozóval való megdolgozása után a felület érdesebb, mint a síma lemez, így a szigetelés jobban "kapaszkodhat".

 

 

 

 

 

Vannak itt méterek bőven jobbra nézve....

 

és balra nézve is.

Az adott épület együttesre vonatkozóan (3 év alatt) egyébként pl. a lemez toldások javítását kb. 350 m hosszban végeztük el. A csatora takarításokat 500 m hosszban. A sárga díszítő lemez rögzítés megerőstését kb. 550 m hosszban. Függőleges fuga rögzítés, szigetelés kb. 85 esetben. Eddig az épület együttesre vonatkozóan (más itteni munkákat is ide számolva) legalább 4000 csavar rögzítést alkalmaztunk, és több mint 300 beázást szüntettünk meg.

Álandóan az ambulancián vagyunk! Kezünket lábunkat törjük a jó Megrendelőért.

bartospéter

Bartos Péterné bthbs.com

2016