Geberit_lefolyo_dugulas

Létrehozva 2016. január 05. Utoljára módosítva 2017. január 11.
Írta: Bartos Péter

 

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

A tetőn a Geberit tip. vákumos csapadék elvezető rendszer mellé egy hagyományos -gravitációs- rendszert építettek ki a tető szigetelésének átalakítása miatt. (Lassú lefolyású - kavics és filc- héjazatról gyors - PVC- lefolyásúra váltottak.)  Az új rendszer víznyelői viszont magas pontokra kerültek, így a régi rendszer dugulása miatt a tetőn több száz négyzetméteres felületen jelentős vízmennyiségek maradtak vissza minden esőzés után, ami csak a párolgás hatására tudott "eltűnni".  Meg kellett szüntetni, a dugulást, amit először meg kellett találni. (  A szokásos csőgörényes , vagy magas nyomású dugulás elhárítók ezekben a rendszerekben nem alkalmazhatók, mert a könyököknél nem tud elfordulni a munkafej. A vákumos tisztítás nem vezetett eredményre.)

 

Szövegek a képek alatt

 

A visszamaradt csapadék nyáron két héttel az eső után is jelentős felületen "foglalja a helyet".

 

A régi lefolyók egy részét lezárták, mert úgy vélhették a lenti ( épületben ) ázás a lefolyó hibájából adódik.

(Viszont 10 másik lefolyó ugyan ezen a rendszeren volt, azok nem voltak lezárva, így teljesen értelmetlen volt a lezárás.)

 

 

 

Mivel a vákumos elhárítás nem hozott eredményt,  megvártuk, hogy a tetőről elpárologjon a víz, így a lefolyó szájakba be lehetett nézni.

A lefolyó alján áll a víz, ami azt jelenti fel van telve a rendszer, tehát ezen lefolyó előtt van a rendszerben a dugó.

 

 

A bal oldali fekete cső az új rendszer elvezetője, a jobb oldali a régié.

 

A régi rendszer itt fordul át függőlegesbe. A függőeleges csőben a vizsgálat szerint nincs víz, a vízszintesbe van, tehát a fekete cső és a fehér találkozásánál kell a rendszerbe bele kukkantani. Ez persze így egyszerű, a gond, hogy itt dolgoznak, értékek vannak, nem lehet csak úgy "szétkapni" a sütéses eljárással épített rendszert amit így "szétszedni+ nem is lehet. Ilyenkor jönnek az okosságok. ( A józan paraszti ész igénye lép fel ezen helyzetekben.)

Felmerülhet a kérdés, hogyan lehet ellenőrizni, hogy van-e víz az adott (műanyag) csőszakaszban, avagy nincs? Erre többféle tudományos magyarázat adható, vannak elméletek, bonyolult berendezések, technikák, és technológiák stb....nekünk egyk sem állt rendelkezésre, ezért fogtunk egy gumi tömítéssel ellátott önfúró csavart ( Lindab csavarnak hívják a népek általában ), és bele tekertük a csőbe. Namost! Ha nem folyik a víz kifelé, akkor a cső üres, ha folyik, akkor nem üres. (Ne a cső aljába tekerjük a csavart, mert ha iszapos a cső a víz nem fog folyni, pedig tele lehet vízzel a rendszer.) 

Igen, de mi van, ha folyik a víz, örülünk, hogy milyen ügyesek vagyunk, és közben el is áztatunk mindent, mert ugye lyukas a cső.  Azért van tömítő ( gumis alátét ) a csavarfejnél, hogy ha vissza tekerjük a csavart így az vízzáróvá teszi a csavar környezetét. Ha megnézzük az előbbi képet jól látható, hogy a függőleges és vízszintes csőbe is bele tekertünk egy-egy csavart, pont ezért.

(Figyelem! Akus géppel dolgozzunk! A gépet egy neylon zsacskóba csomagoljuk, a fejnél lyukat vágva. Rövid üzemelés után járassuk a gépet üresbe, hogy hűljön...a zacskó lezárja a motor hűtését, de oda figyelve semmi gond nem lehet, mert itt nincs nagy terhelés.)

Igaz nem TÜV, meg ISO módszer ez így, de tapasztalataink szerint  itthon egyébként is  sokszor a vicc kategóriájába tartoznak az ilyen megfelelőségi papírok tömkelegével kitapétázott üzemek. Jártunk olyan élelmiszer iparban nyomuló - nem kicsi - cégnél ahol a Lenin vagy George Washington képek helyett ilyen csoda papírok/  igazolások lógtak a falon úton-út félen, s már ahhoz is oktatás kellett, hogy hogyan kell egymást köszönteni, nyomták a tervet ezerrel ( exportra !) de vagy kétszáz helyen ázott a gyár, úgyhogy hagyjuk.... színház a fél Világ.

Le kellett üríteni a rendszert!

 Igen ez egy malteros láda, amibe beépítettünk egy lefolyót. Alu lemez biztosítja, hogy a csavaros rögzítés "működjön", A tömítéseket  szilikon pasztából. . 

 

 

 

A ládikót kívülről is szigeteltük. (Imádjuk mindehova oda pacsmagolni a szigetelő anyagot.)

 

 

A szigetelés után egy kis papír takarás, hogy ne kenjük össze magunkat, ugyanis azonnal kellett a ládikó, amit innentől nyugodtan hívhatunk vízgyűjtő dézsának. 

 

A csavarokat is szigeteltük, itt nem csöpöghet semmi.

 

 

 

 

A dézsától kezdve, álmennyezet fölött szereltük az ideiglenes elvezető rendszert.

 

Folyósón, irodákon, erdőkön, mezőkön verejtékes munkával nőttön nőtt a vonal.

 

 

 

Kiszemeltünk egy csendes helyiséget, ahol hozzáférhető helyen nyitható ablak volt.

 

Hát persze, hogy oda építettük ki a rendszert.

 

 

Az utcaszinten elkerítés, és mehet a próba.

 

Sikeres próba után a cső átvágása (akus gép!)

 

 

Vááá. A trutyi egy része még lefolyatás után is a csőbe maradt.

 

A függőleges csőszakasz csővezetékét is elvágtuk.

A gond a következő. Ebben is áll a víz. Két dugó!

Az alsó dugó elhárítása hasonló módon történt, majd a rendszer szakcég ismét összesütötte. Azóta a rendszer működik.

Cuccolás haza.

Bekerülés 60 Km-es körzetben 2014 évben netto 352.000 Ft