páraszellőzők utólagos beépítése

Létrehozva 2016. január 04. Utoljára módosítva 2017. január 11.
Írta: Bartos Péter

 

 

 

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

Páraszellőzők, vagy pára nyomás kiegyenlítők, -mindegy minek nevezzük-. utólagos beépítése

 

Eme egyszerű kis gombasapkás csövecskéknek feladatuk, hogy a tetőszigetelés alatti párát kivezesse a szabadba. Szóltunk már olyan esetről, amikor ezen "csövek" hiánya a teljes tető katasztrófájához vezetett, így a mostani cikknél se feledkezzünk meg az intelmekről; az ördög nem alszik!

Ez a tető szeplős! Ez mi felénk azt jelenti, hogy apró kis nedvesedés foltok találhatók a szigetelésen, aminek oka van. Lehetnek, esőzés utáni foltok (azok nem ilyenek), lehetnek tetősérülésekből adódó foltok sorozata (akkor látszanának a nyílvánvaló sérülések nyomai), és lehet párakivezetési probléma amit az okoz, hogy nincsenek párakivezető csövek beépítve, vagy ha be vannak építve, nincsenek lefúrva a hőszigetelésig, így a szigetelés alatt felgyülemlő pára csak úgy tud távozni -úgy tud a páranyomás kiegyenlítődni-, hogy ahol gyenge a szigetelő anyag, a párnyomás kiszakítja a szigetelést, így utat talál magának a szabad ég irányába. Ezek a hibák általában nyáron jelentkeznek igazán, aminek az az oka, hogy nyáron a Nap ( én nagy "N"-el írom és kész)  keményen nyomja a hőt így a páranyomás is nagyobb mint télen. Télen egyébként is inkább befagy a pára az ilyen tetők szigetelése alá.

Nos. Ezen a tetőn korábban volt hő és csapadék elleni szigetelés, amit később "megfejeltek"  egy újabb réteg hő és csapadék elleni szigeteléssel. A megfejelés nem azt jelenti, ahogy Zidane felejthetetlen szigorral megfejelte az őt gúnyoló Materazzit, hanem azt, hogy a régi tetőre "ráhelyeztek" egy újat. No, ekkor hagyták ki a párakivezető csövek beépítését. 

( Felmerülhet a kérdés, miért nem tépte le ezt a tetőt is a szél, mint a fenti horror hivatkozás esetében. Nos, ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy ez a tető relatíve szélárnyékban van, akkor a válasz a következő;  fenti hivatkozáson látható esetben a vizesblokkok eregették a párát a tetőszigetelés alá, és így az aljzatról fokozatosan fagyott fel a tetőszigetelés. Jelen esetben az aljzatig nem tudott  a víz lejutni, mivel ott volt a régi szigetelés, illetve az eredeti szigetelés csavaros rögzítésel kapcsolódik a trapéz lemezes födémhez. Utolsó különbség, jelen esetben kisebb a páraterhelés, mert ez egy raktár, és nincsenek benne vizesblokkok, nem főznek itt kakaspörköltet, nem szárítanak itt női fehérneműket sem, szóval a funkció sem olyan ami  túlzott páraterhelést  eredményezne.

Itt a hiba azt eredményezte volna egy idő múlva, hogy ahol erősen sérül az új szigetelés, ott a víz is bejut esőben, ami aztán ázást okoz. 

 

 

 

Na! Itt már az eső is be tud jutni az tuti.

 

Zoomoljunk rá egy hibára!

 

 

 

 

 

Az a hőszigetelés (kőzetgyapot)

 

A hőszigetelés csucsog a víztől (jobb ha elhiszed, nem vicc!).

 

 

A bevetésre felsorakozott sereg, itt még a sapkák nélkül.

 

 

Héééé, görbék a sorok!!!!

Ez nem szépészeti beavatkozás! Oda kell tenni a páraszellőzőt ahol a gond van. Te sem vagy szép amikor gyógyulsz kifelé a náthából és kénytelen vagy pályinka kúrát venni, de hát ugye muszáj.

 

 

 

 

 

Na, ez egy jó kép. Mit igazol? Azt, hogy működik a párakiegyenlítő csövecske. Honnan tudjuk? Onnan, hogy a csövecske körül száraz a szigetelés a reggeli hűvösben, A fotó augusztusban készült reggel, árnyékban. A tetőszigetelés alatti hőszigetelés melegebb mint a külső tér levegőjének hőmérséklete, ezért alulról felmelegszik a cső körül a szigetelés, ettől szárad le róla a nedvesedés. De ez csak akkor van így, ha tényleg működik a beépített  cucc. 

Mivel ez jó, lehet számlázni;

200 Km körzet, 2014 évben, 2 év garancia,  tető felület 1.600 m2, beépített darabszám 50 db, , bekerülés; 275.000 magyar arany Forint.

Sok pénz? Persze, de ha összeadnánk hány éve hányszor érkeztek javítani a tetőn lévő kis foltocskákat, nem is törődve avval, hogy azok miért alakulnak ki, hogyan lehetne a probléma gyökerét megszüntetni...nos lényegesen magasabb összegekbe kerültek az apró foltozások, amik azt garantálták, hogy néhány hét múlva máshol nyomja föl a szigetelést a páranyomás.

Vannak akik úgy vélik az a jó ha egyik munkával csinálunk egy másikat, mert akkor van folyamatos megrendelés. Nem feltétlen van ez így. Ehhez a céghez azért küldtek ki minket, mert voltak problémák, amik évek óta nem szűnnek. 

bartospéter 

Bartos Péterné bthbs.com