Paneltüzek..... (panel 6)

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 29.
Írta: Bartos Péter

A cikkben szereplő hivatkozásokat Internetes keresővel gyűjtöttük. A jelzett cégekkel nincs kapcsolatunk, tevékenységükben anyagilag nem vagyunk érdekeltek. Ötletünket bárki felhasználhatja családja, lakóközössége biztonsága érdekében. Tisztelettel kérünk mindekit ki ide belép, segítsen az ötlet terjesztésében, hogy mások is hozzá juthassanak az információhoz. 

bthbs.com 2011. május

A "100 Euros eljárás" , mely egyszerű mint a faék

Egyre többet hallunk a "Panel-házak" tüzeseteiről, azok okairól. Bonyolultnak tűnhet a probléma kezelése, különös tekintettel arra, hogy anyagilag sincsenek rózsás helyzetben a társasházak.

Pár hete többszörös áttételen keresztül jutott el hozzánk az infó, mely szerint Németországban valamelyik minisztérium felkért egy szakcéget, dolgozzanak ki valamilyen eljárást a Kelet-németországi régióban még fellelhető panelépületek tüzeinek megelőzése érdekében. Az elvárás a légtechnikai rendszer gyors, megbízható takarítását igényelte.

A német cég magyarországi partnerével ez ügyben folytatott rövid megbeszélés 10. percében már tudtuk, mi nem fogunk részt venni a tervezett itthoni programban. Ennek két oka van. A legfontosabb, hogy az államot be akarják vonni a lebonyolításba, illetve műszakilag egy túlbonyolított megoldás felé mozdulnak a tervezők ami viszont fölösleges.

A németországi viszonyokkal nem vagyunk tisztában, azt viszont tudjuk, anyagilag az itthoni társaházak nem terhelhetők még akkor sem, ha az  állam tonna számra hozná a jogszabályokat a lakók kötelezésére. Az ilyen próbálkozások már a lakó bejárati ajtajában el lennének gáncsolva. Kivitelezhetetlen -ma- általánosan egyetértésre, és tényleges együttműködésre késztetni, kényszeríteni a lakókat, és piaci alapon nyereségesen működtetni a légtechnikai rendszert tisztító csapatotot, csapatokat.

Állami beavatkozással néhány vállalkozás kellemes hátszélben tarolhatna, de ez esetben, torzul a verseny, mert belép a korrupció, talpnyalás. 

Vannak persze piaci alapú tisztító csapatok, de azok más műszaki tartalmú (bonyolultabb) épületekben, és nem "lakótelepi áron" dolgoznak;

http://www.silco.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=52

A terveket műszaki oldalról bírálva úgy véljük meg lehet álmodni egy gépet, ami nehéz, és automata, és rohadt drága...csakhát minek? A tetőkön nincs áram (sőt a lépcsőházak fölső szintjein sincs, vagy ahol van, kb. 2 Amperos a biztosíték), a négy emeletes panelba kézzel kell felcipelni mindent, kérdéses, hogy kifér-e a teőkijárón a felszerelés. A tetőn a légtechnikai gépeket 20-30 éve ki sem nyitották, a rögzítő csavarokat le kéne vágni, az épületben az alu "spiró" csövek sérültek, deformáltak, ami miatt adott lakásokba be kéne jutni a csövet/csöveket a takarítás előtt kijavítani......... halott dolog ez. 

Összegezve a dolgokat, a beígért 10 ezer Euros technológiai és gépfejlesztési keret minket nem hatott meg még érzelmi oldalról sem, így megköszöntük a bizalmat, majd látszólag elfeledtük az egészet.

Egy kicsit azért dühítő volt a probléma megoldásának túlbonyolítása, így aztán kidolgoztuk a "100 Euros eljárást".

Áttekintettük képi archivumunkat, majd lehetőséget kértünk néhány lakásba bejutni, hogy kifejezetten e témához kapcsolódva fotokat készíthessünk.

Előre bocsátanánk, nem osztjuk azt az elterjedt nézetet, mely szerint a panel lakások esetében a szellőzőkben terjedő tüzeket a csövekben lerakodó zsíros bevonat okozza. 30-40 szellőzőt megbontottunk már eddigi pályafutásunk alatt, de egyetlen egyben sem láttuk nyomát          égéstovábbító olajos lerakódásnak. A bevonatok inkább porosak, mint olajosak, különös          tekintettel arra, hogy a szellőző gépek túlnyomó többsége legalább 10 éve nem üzemel.                   Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehetnek kivételek.

A tűz a konyhából indul ki, és a szellőzőn, vagy a szellőző faburkolatú homlokfalának (nem minden lakásban faburkolatú a szellőző előtti burkolat!) átégése után kerül a szellőző csőbe, vagy az aknába.

A tűz hőfejlődéssel jár, ami fölfelé terjed a csőben, vagy a csövek mellett. Ne feledjük el, maga az akna egy kéményhatású  kürtő, ami fokozza a huzatot.

 

A vízcsövek (bal oldalt) éghető filc anyaggal szigetelve, a csövek körül hézag, amit rendszertelenül kőzetgyapottal szigeteltek, sokszor fólia, vagy papír kasírozással, amik szintén éghető anyagok.

01.JPG 

 

 

Itt egy szellőző csonk, ami nincs összekötve a gerincvezetékkel.

02.JPG

 

 

Középen a gerincvezeték csonkja , amire nincs rákötve a cső (ez a fenti kép folytatása). Ha a csőbe hő áramlik az itt ki is juthat az aknába.

03.JPG

 

Éghető anyagok az aknába, aminek faborítású ajtaja van. Szabálytalan ez a tárolási mód, de az általunk javasolt műszaki megoldás ezen tűzveszélyes anyagok jelenlétéből adódó kockázatokat is kezeli, ...tehát akár maradhatnak is ott ahol vannak a seprük, vödrök.  

04.JPG

 

Szóba hoztuk, a csövek sérültek. Az alábbi képen egy ilyen sérülést láthatunk. És ez  nem is komoly károsodás még. Sok esetben a csövek szét vannak esve, ki vannak lyukadva. Egy ilyen csőbe gépet beleengedni? Csak gond lesz abból és ingerültség.

De minek is ide gép? Miért nem ragadjuk meg a a probléma gyökerét, miért nem a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb megoldást keressük?

05.JPG

 

A szellőző aknába van szerelve a vízrendszer. A tűz ellensége a víz. Miért nem teszünk be egy "T" elágazást a hidegvíz csőbe (a mérőóra után persze), és a mennyezet alá szerelve a csövet rátehetnénk egy tűzoltó fejet?

Az, aki egy ilyen rendszert kb. 20 ezer forintból kiépít biztos lehet benne, ő itt nem kaphat tüzet. Az ő lakása nem fog kiégni a szellőző csőben, vagy aknában tomboló tűztől. Nem kell egyezkedni senkivel, nem kell szavazni, nem kell a nemfizetők helyett is fizetni, ...egyszerűen csak hívni kell egy vízvezeték szerelőt, és meg kell csináltatni.

06.JPG

 

Szóval mi van? Mit kell szerelni?

Egy ilyet;

 

 

07.jpg

 Ez a Sprinkler. Ez van betekerve a vízvezeték cső végébe, s ha az aknába -mondjuk- 68 Celsius fokra emelkedik a tűz miatt a levegő hőmérséklete, akkor a piros üvegfiola elpattan, és ezáltal elkezd spriccelni a víz az aknába. (Célszerű e fej elé egy golyóscsapot beszereltetni, illetve kérjünk tartalék patronokat a fejhez, így tűzoltás után azonnal élesíthető újra a rendszer.)

Ez a legolcsóbb, leghatékonyabb tűzoltó berendezés, ami lakóépületekbe is kiválóan alkalmazható. 

Itt lehet róla olvasni;

 http://tuzfal.com/index.php?cont=cikk&cikk=25&rov=3#A_sprinkler_berendezés_működése

 Tehát, minek ide  kétséges eredménnyel tisztítani, ha van egyszerűbb, megbízhatóbb, olcsóbb és tartósabb megoldás?

VÉGE! 

összeállította: bartos péter

 
 
 Ja! Még egy fontos momentum. A megoldás Németországban is működni fog!

 

Sprinkler beszerzéssel kapcsolatos infót itt is kereshetsz;

http://www.tuzinfo.hu/?oldal=szolgaltatok&szolgaltato=2&tipus=2&munkavallalas=

vagy

http://www.sprinklerdunamenti.hu/MAGYAR.HTML

 

Korábbi panel épületekkel kapcsolatos anyagok (panel 1-5) itt érhetők el.