Földrengés 2011 (hírek, rémhírek)

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 29.
Írta: Bartos Péter

 

Földrengés volt hazánkban  2011 01.29.-én Oroszlány város térségében.

(Oroszlány Komárom-Esztergom megyében található, Tatabányától 12 Km-re DNy-ra)

A rengés közel 5-ös erősségű volt, amit megelőzően Berhida 1986-os hasonló kb. 5-ös erősségű földrengése is jelzi, nálunk ez ritka jelenség.

A média nyílván érdeklődést mutatott a földtani jelenség, de leginkább annak következményei miatt. Így került képbe sok lakóház , vagy épület károsodása, ami azt a fillinget hozza maga után, itt valami irtózatos pusztítás történt (több ezres darabszámú épületkárokról is szóltak hírek).

Aki nem itt él -jóllehet látja a híradásokat- mégsem kap hiteles képet, mert a tudósítások csak a felületet kapargatják.

Azt kell mondjam a nagy hírverés fele sem igaz. Vagy nem úgy igaz ahogy azt elmondják sokan a kamerák elött.

Olyan kémények néhány téglájának ledőlését "kenik" a földrengésre, melyek csoda hogy átmentek az évenként felülvizsgálaton, olyan panel repedéseket tulajdonítanak a földrengésnek  beszámolók, amiket 10 éve már sziloplaszttal tömítettek. 3-5 cm-es panel elmozdulásokat említenek, mely képtelenség ilyen technológiánál (össze is dőlne egy ilyen épület ha egy emeleti csomópontja 5 cm-t el tudna mozdulni). Több olyan épületet ismerek Oroszlányban amelyek esetében -10 éve- többször szóba hoztuk az építéskor ferdén beállított panelok rondaságát, s melyek közül most néhány mint földrengési áldozat jelenik meg a hírekben.   Az egyik TV híradójában (ahogy néztem a Táncsics úti 10 emeltesekről készült  a riport) pl. azt panaszolta valaki, hogy repedés alakult ki a 11. emeleti felépítménynél a fal és a lépcső között. Aki kicsit is ismeri e panelos technológiákat, az tudhatja, a fal és a lépcső két külön elem. Ha ott van repedés az természetes, ha nincs akkor vagy a por/kosz tömíti el  a repedést, vagy kiglettelték annak idején, hogy szebb legyen (sok helyen egy sor csempe, vagy linóleum takarja e repedéseket). Ha most onnan kipotyog egy kis malter, nos az még nem a világ vége.

A földrengést követően megszállták a várost és környékét a  szakemberek. Volt olyan kárfelmérő csapat, akik két nap alatt 80 épületet/lakást kerestek fel, de egyetlen esetben sem találtak komoly intézkedést követelő hibákat, viszont láthattak évek óta csöpögő csatornából alámosott, és megsüllyedt ház sarkokat, 20 éve festetlen lakásban frissnek mondott vakolat potyogásokat. Szóval élelmes a magyar -mondhatnánk-, szerintem viszont sok esetben pofátlan emberek az ilyenek, akik saját mulasztásaikat akarják most alibi balhéból "másra kenni". Az ilyen útálatos és  gyakori sírás-rívás igen visszataszító, s mindemellett a valóban károsultaktól von el időt és anyagi lehetőséget.

Jól ismerve Oroszlány városát, épületeit, illetve több a környéken található település egyes épületeit, -és fülelve a vizsgálatokkal kapcsolatos infókat- azt kell mondjam, összeségében nincs számottevő károsodás, sérülés. 

Van tennivaló, vannak tényleges károk, de ezek koránt sem akkorák, amilyeneket a híradásból feltételezhetnénk. Nem tudom hányan voltak kinn Várgesztes templománál tudósítani, mondtak mindent, leállították a misézést, de tudtommal Isten visszaköltözhetett a házába anélkül, hogy bármit is alá kellett volna -mondjuk- támasztani. Aranyos kis ékszere a falunak, az a templom, de úgy tűnik nincs komoly baja annak sem.

Megúsztuk, aztán ahogy lehiggadunk talán könnyebben lenyelik majd többen ha a biztosítók, okkal visszautasítják kárbejelentésüket. Elgondolkodom azon, hogy itthon miért tűnnek olyan pofátlannak sok esetben a biztosítók kárrendezéskor? Nem-e azért, mert a mostani esethez hasonlóan visszélnek sokan a biztosításokkal az által, hogy a korábbi elmulasztott karbantartások következményeit kizárólagosan a földrengésre kívánják áthárítani. Az anyagi szűkség sok esetben magyarázat lehet a trükközésre, de aki egy picit is járatos az épületek karbantartásában azt talán nehéz megvezetni. A "kis öregeket" kivéve alig lát az ember háza körül piszmogót, aki minden évben valami kicsit csinosítgat, javítgat. Ugye milyen ritka olyan eredeti panelos ablakot találni, amit az elmúlt 30 évben mondjuk legalább háromszor lefestettek kívül, belül? És hány szakadt, ferde kémény van csak Oroszlányban és környékén, melyre vonatkozóan vissza kéne/lehetne vonni, -vagy nincs is- az alkalmassági engedélyt.

Nincs pénz! 30 éve nincs? Miközben vettünk -mondjuk - autót, új bútort, voltunk a Horvátoknál, meg volt videónk, lett színes TV-nk.

Nem arról van szó, hogy más dolgokat fontosabbnak tartunk mint fészkünk karban tartását? Elvárnánk, ha megépült szolgáljon is ki minket. Nem! Ha nem gondoskodunk, ha nem pátyolgatjuk romlik az állaga, és adott esetben megsérül ha van földrengés ha nincs.

A mostani "földrengések kárai"  javarészt ilyenek.

 

Bartos Péter

( nem vagyok érdekelt egyik biztosító kárrendezési ügyében sem, csak ha fontosnak tartottam a bolgomba 5 perccel a földrengés után egy bejegyzésben tudatni a történteket, akkor most fontosnak tartom azt is jelezni, nincs nagy gond, csak úgy tűnhet )