2010 vízválasztó

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 29.
Írta: Bartos Péter

 

 

2010 a vízválasztó? 

2008 őszétől érezni lehetett a válság szagát. Bár olyan igazi kapitalista válságot még nem éltünk meg, tanulmányaink és a szocialista válsággal kapcsolatos tapasztalataink alapján jót nem remélhettünk. Szűkülni fog a beruházás, kevesebb pénz jut fenntartásra, üzemelésre, csökken a vásárlóerő, a fizetőképes kereslet.

Mennyivel, hogyan, miképp, ki tudhatta ezt előre, és még most sem tudhatjuk mikor lesz vége az egyébként még lényegesen romlás felé hajló folyamatoknak? Tudtuk a képletet mire kell törekedni válság idején. Csökkenteni kell a bevételre eső költséghányadot, új termékeket (szolgáltatást) kell bevezetni melyekben nincs , vagy alig van konkurencia, és van rá fizetőképes kereslet, illetve ki kell vezetni a tevékenységi körből, a valamilyen okból épp nem előnyös profilokat.

2006-tól kezdtük leépíteni azon megrendelőket (generál kivitelezők), akik nem voltak megbízhatóak, vagy nem egyenrangú félként kezeltek minket. Egy tollvonással mondtunk vissza milliós  tetőszigetelés javítási megrendeléseket egyértelműen megnevezve kivel mi a gondunk. A felszabaduló kapacitásokat a tető TMK  munkákra és az apró hibafeltárásokra koncentráltuk. 2007-ben tovább folytattuk a nagy költség (és létszám) igényű nagy felületű javítások leépítését, immáron a tisztességes megrendelők vonatkozásában is, mert észleltük, gondjaik adódnak a kifizetésekkel, illetve nem kívántunk alkalmazkodni a környezetünkben egyre romló munkamorálhoz. 2009-ben már csak 1 nagyobb munkát vállaltunk, 2010-ben pedig egyet sem, pedig csak június hónaptól kb. 9000 m2 javításra kaptunk volna lehetőséget (50 %-ban versenytárs nélkül).

2006-tól erősen koncentráltunk olyan -többnyire tető - ázáshibákkal (ide értve a páratechnikai ázásokat is) kapcsolatos feladatokra, amiket mások nem tudtak/akartak elvégezni. Kifejezetten vadásztunk a sokak által sikertelenül javított hibákra.

Volt rá igény, de egy hibát  feltétlen elkövettünk. Rossz metodikát választottunk. Egy  2008-évi példán keresztül szemléltethető a balul sikerült módszer.

Egy épületet bérlő felkér egy több éves ázáshiba feltárásra. Feltárjuk a hibát, írunk róla egy jelentést, megnevezve a javítási lehetőségeket, várható költségeket. Ez így végül is egy ajánlat. A jelzett javítási költségeket mondjuk beállítjuk 500 ezer forintra. A hibafeltárásért és az anyag összeállításáért mi leszámlázunk mondjuk 70 ezer forintot. A bérlő a bérbeadónak kiadja az anyagot, és kifizeti a 70 ezer forintos számlát felénk. A bérbeadó beszerez egy kivitelezőt 250 ezerért. A kivitelező rossz munkát végez, az ázás nem szűnik meg. Mi új megbízás alapján 100 ezerért bebizonyítjuk, hogy nem a kívánt módon javítottak, nem is a mi technológiánkat valósították meg, sőt amit csináltak egyenesen trehány munka, nem javítás.

Ez az út járhatatlannak bizonyult, mert könnyen az a látszat alakulhatott volna ki egy idő után, hogy mi tárjuk fel rosszul a hibákat. Nekünk  érdekünk, hogy megszűnjenek a hibák. Ehhez ki kellett zárni, hogy az általunk feltárt hibákat és meghatározott technológiai sort más felül bírálva, kockáztassa a sikert.

A fenti példát ma megbontva végezzük. Alap esetben a hiba feltárást végezzük el, úgy hogy dokumentálva be is bizonyítjuk a hibaokot. Ez esetben nem teszünk javaslatot a javítási technológiára.

A másik esetben feltárjuk a hibát, meghatározzuk a javítás bekerülését, és ajánlatot készítünk. Az ajánlatban  műszaki oldalon a hiba látható megjelenése mellett (pl. a beltérben ázik a mennyezet), csak a javítás bekerülése és a vállalt garancia található. Ha megrendelték a javítást, a munkavégzéssel párhuzamosan elkezdjük csepegtetni az információt. Mire számlázásra kerül az elvégzett munka a Megrendelő minden hibaokról, és javítási technológiáról (üzleti titkokat kivéve) tudomással bír. Számlázás csak a sikerre várás után történhet, nyílván abban az esetben, ha a hiba megszűnik. 2008-2009-ben (évi 10-15 javítási esettel) sikeresen teszteltük a módszert, s csak alkalomra vártunk....robbantani akartunk.

2010-ben belefutottunk néhány olyan hibába, melynek csupán feltárása több nap munkaigényt jelentett volna, ezért előzetes költségbecslést adtunk a hiba feltárás várható költségeiről. Átléptünk egy vonalon. A korábbiakhoz képest magasabb feltárási összeg  (vagy a költségtakarékosság miatt?), és az épület viszonylagos újszerűsége a tulajdonost arra késztette, hogy a generál kivitelezővel hozzon minket össze.

Néhány hét alatt fél tucat kereskedelemmel, építéssel, befektetéssel, ingatlanforgalmazással, üzemeltetéssel foglalkozó céggel alakult ki munkakapcsolat. Tulajdonképpen egyik kézből kerültünk a másikba. (Ehhez hozzájárult a Panel5 témakörben jelzett módszerünk sikere is.) A kockázat persze hatalmas, mert lehet nem találjuk meg a hibát, vagy közben megszűnik a Megrendelő. Csökkenteni kellett a kockázatokat, ezért kizártunk minden olyan megkeresést, ahol a megrendelőt nem lehetett leinformálni, és akiknek legalább nincs 5 éves tevékenysége. Csökkenti a kockázatokat, hogy valamilyen formában bankgaranciák is jelen vannak az érintett épületek estében, valamint az épületeket használók ismert szereplői a gazdaságnak.

Ebből következően nem nehéz kitalálni, az első-második vonalban tevékenykedő cégekről van szó. Az átfutási idő egy-egy hibánál jelentős. Egy hiba feltárást követően általában 48 órán belül megtörténik a rendelés, s lehet, csupán néhány óra a javítás, de ez után  következik a sikerre várás, ami az időjárástól is függ. Eközben többször ellenőrizzük mi is a javítást, s ha a hiba nem szűnik meg teljesen, tovább javítunk. Az első kapavágástól a kifizetésig leggyakrabban 2-5 hónap telik el. (Van azonban olyan javítás tárgyalás alatt ahol már most láthatóan 12 hónapot is meghaladhatja az átfutás.)

A minőség mellett a bizalom a legfontosabb. Van olyan Megrendelő, aki előre fizetne, csak vállaljuk a feladatot. Az előre fizetés alap esetben kizárt mert onnantól mi vagyunk késésben, s megszűnik az érdekeltség a sikeres munkavégzésre, megrendülhet a bizalom egyhamar.

Előfordult, hogy egy lízingelt épületben dolgoztunk 3 hibán. Talán mi voltunk a harmadik, vagy negyedik "generációs" csapat. Két hibát elsőre sikeresen javítottunk. A Főnök (The Boss) irodájában viszont nem volt teljes a siker még a harmadik, majd negyedik javításunk után sem. Az egyik feszült légkörben folytatott egyeztetéskor a Főnök meg is jegyezte, soha nem lesz ez jól kijavítva. Erre bedurrant az agyam, és azt mondtam fogadjunk, hogy jó lesz a legutóbbi javítás, mert tegnap is esett az eső, mégsem ázott az iroda. A Főnök 10 millióba akart fogadni, én csak 10 ezerre tartottam a fogadást. Két nap múlva munka közben csörgött a telefon. A Főnök beázott, és szeretné holnap reggelre az asztalán találni a pénzét. Azonnal abbahagytuk a munkát, s a Főnök távozása után pár perccel a boríték az asztalán volt. Másnap megtaláltuk a hibát, ki is javítottuk, be is bizonyítottuk, hogy a javítás jó, de ugyanekkor elnézést is kértem a kellemetlenségekért. Egy hét múlva már ennek a Cégnek is dolgoztunk egy külön munkán. (A Cég viszont több hónapos késésben van a kifizetéssel, bár lehet, ebben vétlen, ezért türelmesek vagyunk.)

Jelenleg több mint 100 ezer m2 összfelületre vonatkozóan van folyamatban különböző fázisban munkavégzés, vagy annak előkészítése, de már egyeztetések folynak a 2012-es (!) évre átadásra kerülő épültekre vonatkozólag fellépő esetleges hibák első körösként történő javítására. (Itt már  adott esetben a  kivitelező a megrendelő, aki nem bajlódik a keresgéléssel, egyszerűen átadja azokat a hibákat, melyek a kivitelezés óta jelentkeznek.)

A 2008-as évhez képest 2010 1-11 hónapjában 20%-al növekedett a nettó árbevétel, miközben a költség oldalt sikerült közel 50%-al csökkenteni. A  jövedelmezőség tehát javult. Látszólag hátra lehet dőlni. Aki hátra dől, az hanyatt fog esni!

A jövő! 

Nem célom itt és most politizálni, s lehet álláspontom nagyfokú tudatlanságból fakad, de azt kell mondjam nagyon rossz felé haladunk -véleményem szerint-  gazdaságilag és társadalmilag is, ami ugyan nem csak a mostani irányítás hibája, (vezetésnek aligha nevezhető) de ettől még "most" fog hatni a méreg. Ezen mi nem tudunk változtatni, viszont fel kell készíteni a lehető legrosszabb lehetőségek túlélésére a Céget, s általa magunkat.

2011-re feladat a külső finanszírozás (forgóeszköz hitel) megszüntetése, a saját lábra állás biztosítása. Folytatni kell a 2008-ban felerősödött AAA (anyag-alternatív-alkalmazás) innovációt, és a 2010-ben felgyorsított új hibafeltárási módszerek kidolgozását. (Különös hangsúlyt helyezve a páratechnikai hibák tetőszigetelési hibáktól történő gyors különválasztására.)

A profiltisztításnak megfelelően 2011-ben csak TMK, azonnali hibelhárítás, és hibafeltárás-javítás tevékenységi területen fogunk dolgozni. Minden más profil megmarad, mint emlék, mint tapasztalat, -így a honlapról sem vezetjük azokat ki- , de jövedelemtermelő szerepük megszűnik.

Tapogatózás;

 Évekkel ezelőtt érdekes szakmai kihívás ötleteként merült fel bennünk a csernobili atomerőmű beton szarkofágjával kapcsolatosan. Akkor elhessegettük a gondolatot is, hogy mi máshol dolgozzunk. Soha nem akartunk máshol dolgozni csak itthon. Lassan viszont létkérdéssé válhat a látszólagos siker ellenére is a tovább lépés (vagy több lábon állás) lehetőségét kitekintéssel biztosítani.  Feltételezve, hogy itthon mind gazdaságilag, mind az emberi viszonyokban nem megoldódnak, inkább tovább növekednek a problémák, megtettük az első lépéseket, hogy felvegyük a kapcsolatot az illetékesekkel. 10 éve van ötletünk, javaslatunk, s ha ESETLEG  alkalmas a 20 éves technológiánk miért is ne bizniszeljünk egyet.

Válság van, s lesz holnap is. Gyorsabban kell menekülni előre, mint amennyit eközben visszafelé halad a jövő.

Alapvetően fontos új dolgokat kipróbálni! Számomra újként hat, hogy  20 éve voltam legutóbb szabadságon. Idén viszont kipróbálom milyen lehet egy hetet a Családdal együtt tölteni. Tüttyögni, sétálni, emelgetni a födőt, füstölni a kolbászt, sajtot, zabálni nehéz falatokat, finom sütiket, meglátogatni Öregjeinket. Befejeztem az évet. 

Bartos Péter

Dr.Sziloplaszt

Megjegyzés 2011.01.15.

Lányom kérdőre vont, miért vezetem félre a Kedves Olvasót, hiszen -bár pontosan Ő sem emlékszik rá mikor-, de voltam 3-4 napot "az olaszoknál". Most akkor mi legyen? Lemondjak?

Írás, és javítgatás közben klasszikusokat hallgattam; PINK FLOYD The wall, Beethoven V. szimfi, J.M.Jarre Oxygen