panel3 (lépcsőház, konyha, szoba, tető)

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 29.
Írta: Bartos Péter

Panel épületek ázás hibafeltárási sorozatunk  3. összeállítását olvashatja a kíváncsiskodó.

Az első részben a fölső szinti lakások téli hideg (akár csapadékmentes) időben jelentkező trükkös ázásainak okát, és javítási módját mutattuk be.

A második részben a lakások ablakai alatt és fölött jelentkező ázások okait részleteztük.

A mostani -harmadik- nekifutásunk minden olyan tipikus hibát igyekszik bemutatni, melyek nem nyilvánvalóan a tetőszigetelés hibájából adódnak. A bemutatásra kerülő hibák a fölső szinteken jelentkeznek általában, de mint látni fogjuk, vannak olyan hibaokok, melyek akár melyik szinten áztathatják az épületet.

(Magyarázó szövegek az adott kép alatt.)

Induljunk fölülről; elsőként a X. emeleti liftgépház teteje és a tetőszint hibái következnek

 

 

001lh01.JPG

X. emelet fölött ázik a liftakna és a lépcsőházi ablak közötti mennyezet az egykori szemétledobó ajtó előtt. Nyissuk ki az ajtót!

002lh02.JPG 

A szemétledobó csöve a liftgépházban "kimegy" a tetőre szellőztetési céllal. Az egy fél emelettel feljebb van. A szellőző cső környékén rossz a tetőszigetelés, vagy elkorhadt a szellőző teteje és bever az eső ezért ázik itt a lépcsőház. (az ázás mértékétől függően, ha nincs ekkora kupi a nem használt helyiségekben, akár emeleteken keresztül ázást okozhat a hiba) 

Ha az első képet tekintve alapul és egy kicsit jobbra fordulunk, megpillantjuk a lépcsőház legfölső ablakát. Afölött is van egy kis ázás; 

003lh11.JPG

Ázás oka;

004lh21.JPG

 A lépcsőházi ablaksort lezáró kiszögelléstől ázik a szerkezet. Ennek lehet oka a látszólag jó a szigetelés toldási csatlakozása (ahol a szigetelő lemezek egymásra fednek), de lehet az is a probléma, hogy a bádogozás fölötti sziliplasztozás nincs a kavicsok közé besimítva, vagy rossz a függőleges panelfuga szigetelés a sarkoknál, középütt, végül előfordult olyan eset is, amikor a liftgépház tetején 3 millió éves volt a szigetelés, és onnan ázott a lépcsőház teteje. (Ez utóbbi kizárható abban az esetben, ha az ablakhoz közeli az ázás, és nem a közlekedő középvonalában jelentkezik az.)

Bújjunk vissza a lépcsőházba;

005lh3.JPG 

Az egykori füstkivezető ablak ázik a keret mellett, a csukódási hézagnál. Az automatika sok ilyen ablakról hiányzik, elvileg nem zárhatók le, de a keret mellett szigetelhető sziloplaszttal, és a csukódási hézag is szigetelhető öntapadó hézagszigetelővel. Ha nincs huzat, nincs víz!

Ha van víz , akkor ázik a lépcsőház;

006lh4.JPG 

Tehát a víz befolyik a füstkivezető ablakon, le a linóra. A függőleges falazat és a lépcső között ott a szerkezeti hézag, a víz meg mászik szépen lefelé, mivel a "gravitésőn" (gravitáció) működik  a XI. emeleten is.

A X. emeleten -az ez alatt- lévő lakás bejáratának jobb oldala innen ázik általában a lépcsőházi falon. (Megjegyzem, ez a hiba ritka esetben okoz lakáson belüli ázást, de akár a VIII. emeletig lecsoroghat a víz, s mindenhol a bejárati ajtók melletti falszakaszt áztatja.)

Látszólag kivégeztük a liftgépház ázáshelyeit, és mehetnénk is lejjebb, be a lakásokba. Még NE!

Lépjünk föl a fenti kép bal oldalán lévő lépcsőn, hogy kijussunk a tetőre ismét. (ide-oda rohangálunk)

01atj0.JPG 

A két lépcsőházat itt egy un. "Kopolitüveg' folyosó köti össze. Több helyen a járófelületet nem üvegezték be, korlát van csak. Ázás szempontjából majd mindegy van üveg vagy nincs.

Ez a kialakítás veszélyes a tetőszigetelés szempontjából, mert a kitörő üveg szétvágja azt, de ami miatt ezt meg kellene szüntetni azaz, ami Tatabányán előfordult a 90-es évek végén a Mártírok útján egy lakástűznél. Az egyik lépcsőház fölső emeletén (IX.?) tűz volt, a két lépcsőház között nyitva voltak ezek az átjáró ajtók, így a másik lépcsőház V. emeletéről is menteni kellett a lakókat, mert a füst átment oda is. Lejjebb azért nem ment, mert egy okos lakó egy üres porraloltóval kiverte  az ötödiken az ablakot -kinyitni nem bírták- így a füst ott távozott s nem ment lejjebb.

Na de  lépjünk ki a tetőre.

02atj1.JPG

Apró probléma. A járófelület becsatlakozás a szerkezetbe, már első ránézésre sem vízbiztos. 

Zoom!

 03atj2.JPG

Csak 3 hiba látható. Kép alján a külső sarok szigetelésén lyukacska, följebb a sarok szigetelése sérült, és az ajtókeret mellett ott a hézag, de tény, szépen le van festve!

Vegyük a fáradtságot, és hajoljunk egy kicsit. Nézzünk be a járófelület alá.

 04atj3.JPG

Egy picit elnagyolt szigetelés. Persze ki látja, már megint csak kötekedünk, hiszen le van takarva  lemezzel a szigetelő...mondhatná valaki.

Akkor én azt mondom, nézzük meg a lemezt fölülről!

 06atj5.JPG

Ami látszik rögtön, hogy a sarokba van egy kis lyuk. És ugye ez beljebb van mint a lemez alatti szigetelés felhajtás, tehát, ha itt befolyik a  víz, az már a szigetelés mögött van.

Csak a hecc kedvéért zoom!;

07atj6.JPG 

Bemehet a "H2O"? Be hát, köszönés nélkül.

08atj9.JPG

Akár a bordás lemez és az ajtó alja között látható kis csíknál is befolyhat a víz. Szigetelés a lemez végénél nincs, rés viszont van, ami megint csak a trehányul felhajtott szigetelés felállás mögé vezeti a vizet.

Ki ázik ezektől a problémáktól? Minden ilyen lépcsőházkijáró ajtó alatt lakásajtó található. (Általában a 3-as lakás.) Nos az ajtón belépve a jobb, vagy a bal fele (vagy az egész).

09atj91.JPG 

Itt csak a bal fele ázik, és tényleg csak alig. (De a lakókat ez is zavarja.)

Lépjünk vissza a tetőre, és járjuk körbe a felépítményt (XI. emelet, liftgépház).

10felep1.JPG

Szigetelés felhajtása a felépítmény panel aljára. (A bádogozás befedése szigetelővel.)

11felep2.JPG

No comment. 

 

12felep3.JPG 

Olvasztáskor megtört szigetelés kilyukadva. (Aki ezt így felrakta, tudta hogy nem lesz jó.)

13felep4.JPG 

 

14felep5.JPG 

Olyan mintha, de mégse. A felület nem volt rendesen megtakarítva, és merev a szigetelő anyag.

Két féle anyagot nem javaslok fugába nyomni;

 Az olcsó vízbázisú fugaszigetelőket, és a "sika" (zacskóban van, különleges pisztoly kell hozzá)  kemény szigetelő pasztákat. Az elsők keveset bírnak nyúlásban a másodikat nehéz jól eldolgozni a széleken, és sokszor látom repedni, vagy a széleken lepörögni az anyagot. 

Kik ázhatnak a fenti hibák miatt? Minden kedves fölső lakó. És hol? Nos a bejárati ajtónál, és általában minden a lépcsőházzal közös falon.

Elfáradtunk a tetőn? Szédülünk? Irány a lépcsőház.

 15lh001.JPG

Komoly ablakszerkezetek, jobb és bal oldalt nyitható fölső ablakokkal.

Ezek az ablakok, csak 3 helyen tudnak ázni, ha be vannak csukva, és nincs elrepedve az üveg.

1. A vaskeret és a beton közötti résnél.

2. A nyitható ablak hézagjainál (csukódási hézagok)

3. Az üveg gittelésnél (vagy sziloplasztozásnál).

Kik ázhatnak az ablakhibáktól? Az egész lépcsőház a X.-től a földszintig, de nem csak a lépcsőház ablaknál, hanem a lépcsőn lefelé egészen a lakások ajtajáig. A lépcsőházi ablakok hibáitól a lakások nem áznak a szerkezet kialakítása miatt. Mindjárt jelzem, hogy működik ez a hibafajta.

 

16lh002.JPG

 

17lh003.JPG 

Tehát a fenti három hibahely közül valahol bejut a víz (itt épp a keret mellett), és lejut a járószintig.

 18lh5.JPG

Igen-igen. A linó alatt, között (nem véletlenül ilyen aszott szegény) keresi az utat magának. Aztán megtalálja;

 

19lh6.JPG 

Szóval megtalálja, és az adott emelettől -egy szinttel- lejjebb okoz ázást.

Ez az ázás tehát a fölötte lévő emeleti ablakhibától adódik.

20lh7.JPG 

Mondtam, akár a lakások ajtajáig is lelépcsőzhet a víz.

Eljutottunk végre egy bejárati ajtóhoz, és igyekeznénk belépni egy szerény hajlékba. Mielőtt  megtennénk ezt, lépjünk vissza a tetőre, hogy a lakásban lévő ázás okot könnyebben megértsük aztán.

Szellőző gép;

21szg1.JPG 

Ő egy magányos típusú, egyszeres hibalehetőséggel

 22szg2.JPG

Ők párban, kétszer annyi hibahelyet jelentenek.

23szg3.JPG 

 

 

24szg4.JPG

Csókolom, hol áznak?

25szg5.JPG 

Hát itt.

26szg6.JPG 

Meg itt.

Minden ázás a szellőzőktől. Lakás kialakítástól függően általában az ezzel szomszédos falon egy kis szoba szokott lenni. Az is ázhat ettől a hibától. (Vigasz, ritkán okoz ez a típusú hiba ázást a fölső szint alatti lakásokban.)

27szg7.JPG 

Az ipari szemét kategóriájába tartozó más külső megjelenésű szellőzők.

28szg8.JPG 

Látszik a vízfolyás nyoma.

Meg kell mondanom az őszintét.

Én azért nem szeretnék társasházban lakni, mert "közös lónak túrós a háta". Ami mindenkié, az senkinek sem számít,

Az hogy ezek az épületek így áznak, így el vannak hanyagolva az valahol a lakóközösség hibája is, hiszen már nincsenek bent az oroszok, szoci sincs már csak a régi szemlélet. A közös nem számít, csak az a lényeg ami az ajtómon belül van. A döntéseket a társasház együtt hozza, s rendre hátrányban vannak a tetőszint alatt lakók, mert a többség fölött nincs tető, nem sürgős a javítás, odafigyelés.

Elkeserítő látni a sok ázó lakást, de ami ennél is rosszabb, több közös költséget nem akarnak fizetni,  ázni sem akarnak se tetőtől, se ablaktól , de tenni valamit a helyzet javulásáért , ...nos sokszor azt látom azt se akarnak.

Miért nem csinálják azt, hogy a nyugdíjas söpröget, a ház előtt virágos kertben, bütykölget, a munkanélküli fülön fogja a havert és  ablakot szigetelget, vagy a tetőn fugáz, s aki meg úgy áll, adott esetben megveszi a két tubus pasztát, 1 liter festéket?

Elméleti okoskodás ez persze, mert naponta találkozom olyan esetekkel, amikor valaki tesz, vagy tenne, de a többség közömbösen, vagy éppen ellenszenvvel viszonyul az aktivitáshoz, vagy aki lehetőséget kap visszaél a helyzetével, vagy még azt sem teszi amit tennie kell, és élősködik a többieken.

Legtöbb helyen nincs közösség, nincs összefogás...látszik ez az egész épületen.

Mi akik nem ilyen házakban lakunk -sokan közülünk- évente meghatározott  munkákat elvégzünk, hogy ne lakjuk le a házunkat.

Ezekhez a panel épületekhez megépültük óta alig nyúltak. A műanyag ablakok cseréjét is leginkább az motiválja, hogy van rá támogatás, olcsó hitel, és nem kell festeni.

Bocsánat ha valakit megbántottam, de 25 év rossz tapasztalatai valamikor kikívánkoznak az emberből.

 

29vizszintes_fuga.JPG 

Szoba ázás lépcsőházi ablaksortól. Jól látható, hogy az ázás nem a mennyzettől indul, ami arra enged következtetni, hogy ha nem lenne a vízszintes fuga leszigetelve, nem is áznak itt és most a szoba, mert ki tudna folyni az ablak mellett bejutó víz.

 30hal1.JPG

3. emeleti lakás, hal ázása a mennyezettől lefelé. (belülről nikecellel szigetelt fal)

31hal2.jpg 

Nagyfelbontású képen könnyebb a hibát észrevenni.

Balról jobbra a második panelsorban alulról fölfelé a negyedik panel bal alsó harmadánál (tehát az első és második panel között fugaszakaszról van szó a negyedik sorban) látni egy kis piszkot.

Az egy panel sérülés, melyet szigeteltek utólag, de csak olyan tessék lássék alapon. Ugyan csak kérdéses a negyedik panel tetején a két esővető lemez, mert alulról vizsgálva a többihez képest kijjebb lóg.

 
 Vélhetőleg folytatjuk további hibák bemutatását, mert az idő nekünk dolgozik.
 
Amíg ezt az anyagot írtam a  www.listenlive.eu honlapon egy norvég adód hallgattam (nincs Danóbius, nincs Sláger, csak Juventus van!)