Alkalmazási feltételek, elvárások

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2018. március 04.
Írta: Bartos Péter

Alkalmazási, igénybevételi, munkavédelmi szabályok, törekvések (munkavállalók, alvállalkozók részére)

I. Alap

Mi (a „Cég”) ajánlkozunk a munkavégzésre, és örülünk, ha van munkánk. Nem a megrendelőnknek teszünk szívességet munkánkkal. Akarunk dolgozni. Aki kollégánk, attól is elvárjuk ugyan ezt. Balesetmentesen, szervezetten, gondolkodva, pontosan segítse a feladatok elvégzését, keresse a csapatban a lehetőséget, hogy sikeresek legyünk. Ami ma elég a sikerhez, holnap már kevés lehet! Folyamatosan keresnie kell mindenkinek, minden nap, hogy milyen apró újításokkal, egyszerűsítésekkel tudja saját munkáját hasznosabbá tenni.

1. Alapvető elvárás, hogy mind a munkával, mind az emberi kapcsolatokkal érintett kérdésekben az adott szó/megállapodás köt, melyet időben, pontosan és első osztályú minőségben kell teljesíteni. A munka a megbeszélt időpontban, helyen és feltételekkel kezdődik, melyet kipihenten tudatbefolyásolt állapot nélkül –elvárható módon- tettre készen vállal a munkavállaló (minden a munkában részt vevő személy, függetlenül a munkavállalási formától, beosztási helyzettől). Azokban az esetekben szabad megszegni  elvárásainkat, amikor azok betartása veszélyeztetné bárki életét, vagy ezen szabályok mellőzését a munkavezető kifejezetten jóváhagyja. (A munkavezető olyan szabály megszegésére nem utasíthat senkit, ami balesetveszélyt, vagy törvénysértést eredményezhet.) Egyéb esetekben a szabályok szándékos, vagy gondtalan be nem tartása a megszegő felelőssége a Cég felé.

2. Aki valamilyen megállapodott kérdés teljesítésében akadályozva van, haladéktalanul értesíti az érintettet(tehát; ha nem tudok munkába jönni, én telefonálok). 

II. Munkaidő, elszámolás, ügyintézés, kapcsolattartás 

3. A munkaidő általában  kötetlen, (munkakezdés reggel 7 óra) az elszámolás általában átalányban történik, de alvállalkozók, és munkavállalók esetén sem kizárt az egyedi elszámolás, vagy napidíj alkalmazása.(Alkalmazottak esetében a kifizetések a munkaszerződés szerint). A munka díjazásánál prémium rendszer alkalmazására törekszünk..

- Munkabér előleg nincs! - Az elszámolásokat adott email címre küldjük, a kifizetéseket folyamatosan a beérkezéseket figyelembe véve teljesítjük, bankszámlára utalással. Akinek nincs elektronikus levélcíme avval személyesen egyeztetünk. Alkalmi munkavállalók esetében a közterheket a „Cég” rendezi, az adóbevallások készítése, SZJA befizetések a  munkavállaló feladata (kivéve ott, ahol ez a Cég kötelezettsége). A vitatott, vagy nem világos kérdések tisztázását az kezdeményezi, akinek az hátrányos, vagy a  tisztázás érdekében áll.   Hozzátartozók a Cég/munkavállaló ügyeibe  nem szólhatnak bele a 18 éven felüli munkavállalók estében.(nem az asszony, vagy anyu jön reklamálni, érdeklődni!). - A Cég jelenléti ívét munkakezdéskor és befejezéskor a munkavállaló tölti ki! - Az e-mailes levelező rendszert naponta 3 esetben le kell kérdezni!

4. Mindenkinek rendelkeznie kell mobil telefonnal, amit üzemképes (hívást lehet róla kezdeményezni) állapotban a munkavégzés alatt személyes irataival együtt magánál kell tartania. A telefont zsebbe, az iratokat a munkahely környezetébe általában a személyes tárgyak, élelem társaságában. (A Cég érdekében történő hívások költségét a Cég téríti). Ha valaki telefonhívást kap, azt fel kell vennie, kivéve, ha éppen olyan munkavégzés folyik, amikor a részvétele nem mellőzhető (ha négyen cipelnek valamit, telefoncsörgéskor nem állhat le a munka). A csevegéseket pihenő időben („fújás”) és utazás közben szabad bonyolítani. Magánügyben munka közben ne kezdeményezzünk telefonhívást (kivéve a rendkívüli eseteket, amibe pl. a hétvégi program tervezése nem tartozik bele ugyan úgy, mint a Vatera ügyletek bonyolítása sem), s ha ilyen hívást kapunk, jelezzük, mikor tudjuk fogadni a hívást, vagy visszahívni a partnert, és azonnal foglalkozzunk a munkával tovább. Telefont, személyes iratot a gépjárműben – felügyelet nélkül - sose hagyjunk. Ha emiatt törik fel a gépkocsit, a saját káron kívül gépjárműben okozott kárt is meg kell térítenie a hibát vétőnek.

- Dohányzás munkavégzés közben vagy tiltott helyen nincs. Cigarettát olyan munkaterületre, ahol ezt tiltják, nem viszünk be!

III. Étkezés, higiénia, egészség

5. Élelemről (cigiről, saját üdítőről) mindenki előre gondoskodik magának, napi 8-12 órai távolléti eséllyel számolva. A megbeszélt kezdési, érkezési időponttól értve a munka teljes befejezési és telephelyre, lakásra stb. érkezésig élelem beszerzéssel nem foglalkozhat senki (tehát a munka befejezése, és a hazautazás megkezdése között sem!). Hosszabb munkavégzés esetén - vagy rendkívüli esetben - biztosítjuk a lehetőséget élelem beszerzésre.

 (Nem minősül rendkívüli esetnek, hogy nem volt ideje valakinek otthon élelmet készítenie, vagy nem volt nyitva a bolt.)

6. Elvárja a „Cég” a tiszta munkavégzést, (munka környezete, ruházat, testrészek, gépjármű, szerszámok) és szükség esetén étkezés előtt, illetve gépjárműbe szállás előtt a minimális tisztálkodást. Ehhez a feltételek mindig biztosítottak (kézmosás). Illemhely használat (WC) változó munkahely (pl. sok utazással járó TMK munkák) esetén vendéglátó egységekben legalább naponta két esetben biztosított. Helyhez kötött munkahely esetén általában munkakezdéskor, és végén együttes lehetőség, míg napközben egyénileg megoldva általában vendéglátó egységben. A kétszeri – mindenki számára - biztosított illemhely használatkor 1 üdítő, vagy 1 kávé biztosított (munka befejezése és a hazautazás megkezdése előtt vagy alatt az utolsó illemhely használatkor alkoholos ital is igényelhető az üdítő, vagy kávé helyett, de extra termékek kizárva). Visszahívás, vagy kolléga italra meghívása kizárt (nincs poharazgatás!).

 

 

7. Télen meleg, nyáron hideg védőitalt biztosít a „Cég”. Ennek feltétele, hogy nyáron árnyékba, tartsuk az italt, vagy italtárolót, télen a melegítő /melegen tartó eszköz/ készülék szabályosan legyen használva (folyamatosan ellenőrizni kell, nincs-e napon az italtároló, üzemel-e az italhűtő, italmelegítő, nincs-e nyitva a teteje stb.) Nyáron általában üdítő italokat, ásványvizeket (több választékban), télen meleg teát biztosít a „Cég’, kerülve a túl sok édesítőszert tartalmazó édes folyadékokat.

8. Általános védőeszközökről alvállalkozók, és küldöttei esetén (általános védőkesztyű, sisak, lábbeli, munkaruha) a vállalkozó, egyéb esetekben a „Cég” gondoskodik. Speciális védőeszközökről (pl. gumikesztyű, biztosító eszközök, védő szemüveg) a „Cég” gondoskodik.

9. A kötszeres dobozon kívül a munkaterületen mindig biztosított a Cég képviselőjének jelenlétekor - egyedi esetekre alkalmazva - a fájdalomcsillapító, görcsoldó, és allergia elleni pezsgőtabletta, -Anapen anafilaxiás sokk elleni- védő injekció, kisebb égési sérülések (Pantenol, Irix)  kezelésre alkalmas készítmények. Aki viszont valamilyen okból ilyen készítményeket rendszeresen, vagy gyakran szed, köteles azt magának biztosítani, és a „vésztartalék” felhasználását mellőzni. Aki olyan gyógyszert szed, vagy olyan betegsége van, ami miatt magasban nem dolgozhat, az saját felelősségre sem dolgozhat a csapatban! Aki maga, - vagy akikkel egy fedél alatt él – akár feltételezhetően fertőző betegségben szenved, vagy annak a gyanúja felmerül átmenetileg nem végezhet munkát. Az alkalmazás feltétele lehet bizonyos védőoltásokkal való igazolt ellátottság. Alkalmazott esetén ez - nem feltétlenül - a Cég költsége. Ennek hiánya, vagy az oltás felvételének megtagadása alkalmazott esetén rendkívüli felmondásra okot adó körülmény.

IV. Utazás

10. A „Cég” telephelyére történő bejutás a résztvevők feladata. Ettől el lehet térni adott esetben külön megállapodás értelmében. Ugyancsak megállapodás kérdése a költségtérítés biztosítása. Alvállalkozók (és küldöttei) esetén a költségtérítés alapból jár – elszámolással. Ha alvállalkozó nem tudja biztosítani a bejutását, és azt a „Cég”-től igényli, úgy a részére alkalmanként (fix km távolság/alkalom) fizetendő költségtérítéssel egyező összeggel csökkentett elszámolásban részesül, különös tekintettel arra, hogy ilyenkor az alvállalkozó nem vesz részt a jármű ki és berakodásában, illetve a munkakezdése a telephelyről indulókhoz képest később kezdődik, és hamarabb ér véget.- A gépjárműben az utas köteles a biztonsági öv használatára (ha van). A járműből semmit nem szabad kidobni (még kihamuzni sem!). A gépjárműnek nem támaszkodunk, és nem támasztunk neki szerszámot, eszközt. Különös gonddal kell ügyelni az első ajtók használatára. Az ajtót azonnal be kell csukni amint az lehetséges. Nyitott állapotában gondoskodni kell, hogy az más járműben kárt ne tegyen, a szél azt ne vághassa ki. Tankoláskor a gépkocsit őrizzük, vagy lezárjuk. Kutas nem tankolhat, a kocsihoz nem nyúlhat, azt nem takaríthatja. A szélvédők, lápmák gyors takarítása az utasok feladata akár csak az utastérből a szemét, szőnyegen lévő por eltávolítása (az arra alkalmas helyen, tehát nem feltétlen a benzinkúton), hamutartók ürítése. Hamutartót csak dohányos ürítsen!!!! A műszerfalon lévő kezelőszerveket, kapcsolókat a sofőr kezeli (a rádiót is ide értve) kivéve, ha erre a sofőr valakit megkér. Ez alól kivétel a jobb első légterelő, melyet a jobb első utas kezel. A gépjármű dohányzó, de tekintettel kell lenni (pl. az ültetésnél, szellőztetés beállításnál) a nemdohányzó utasokra. A teljesen dohányzástól mentes utazás NEM biztosított!

11. Adott napon belül több munkahely felkeresése esetén a gépkocsi állása nem holt idő, nem állásidő, és nem pihenő idő, hanem lezárása egy részmunkának, és rákészülés a következő feladatra. Általában a gépjármű parkoló állású várakozásakor (indulás előtt, munkaterületi állásoknál, benzinkúton, parkolókban stb.) az alábbi teendők folyamatosan feladatai a munkában részt vevő utasoknak;

- a rakomány rögzítéseket ellenőrizni kell a tetőcsomagtartón, a raktérnek használt utastérben, és az utánfutóban / utánfutón. - ezen időben a rakomány igazítandó, a szabad, rendezetlen kötegelők, rögzítők, (Spanset)  tárolási helyükre helyezendők (összetekerés). - a szerszámos tárolók rendszerezése (pl.: hulladék kiválogatása, nem oda való szerszámok áthelyezése) - egyszerű takarítások, (ha indokolt, és arra alkalmas a hely) szemét ürítés - készletek feltöltésében való részvétel (pl. víz, üzemanyagok, gázcsere) - anyagok, szerszámok, eszközök rakodása, őrzése - egyéb: műszaki hiba esetén őrzés, segítség az elhárításban, keréknyomás beállítás, közreműködés ellenőrzések végzésekor (pl. utánfutó világítás ellenőrzés, olaj, vagy vízszint ellenőrzés)

 

12. egyéb: - a gépjármű lezárásakor a hátsó ajtó zárásának ellenőrzése - síbox felnyitásához a gépjármű belső létrájának használata kötelező - az ún. fellépő használatakor a kitámasztó ék használandó - létra - vagy rögzített anyag, eszköz - ideiglenes levételekor a rögzítőket a vezető oldali padlóra kell elhelyezni, megakadályozva, ezzel hogy a visszahelyezés után a gépjármű úgy indulhasson el, hogy a rögzítés nem történt meg.

V. Munkavégzés, munkavédelem

13. A legfontosabb a megbízhatóság. (Adott szó, időbeni pontosság, alaposság stb.)

A munkavégést megelőzően a tervezett helyszínre vonatkozóan semmilyen -még  a felkeresett település neve sem- információ nem hozható nyílvánosságra (blog, közösségi oldalak, sajtó stb.) amiből akár következtetni lehet a Cég tervezett mozgására, megrendelőjére, feladatára. A munkavégzésekről, a Cég által alkalmazott technológiáról, vagy pontos műveleti sorrol munkavégzés után sem hozható nyílvánosságra információ (előzetes és utólagos üzleti titkok).

 

- Jó lenne olyan kollégával dolgozni, aki kifogástalanul dolgozik, felveszi a telefont, ha hívjuk, kezdeményező, pontosan érkezik, mindig számíthatunk rá, problémáit otthonhagyja…. ilyen kollégánk még nem volt, s talán nincs is ilyen ember a Földön.   A tapasztalatok azt mutatják a legfontosabb, ha megbízhatunk a kollégákban; amit megértett feladatot azt megcsinálja, ha elakad jelzi, ha nem tudja megoldani nem hallgatja el, látszik rajta, hogy akarja a munka sikerét, - a gépekre jobban vigyáz, mint saját kincseire, azokat nem erőlteti túl, nem dobálja, nem hagyja a földön, eltakarítja azokat, (sérült szerszámmal, géppel nem dolgozunk!). - egy munkát betanulni időbe telik. Nem elvárás, hogy mindenki azonnal mindent tudjon, szükséges viszont a folyamatos tanulás, változás (azt viszont nem tudjuk sokáig tolerálni, ha ugyanazokat a hibákat naponta el kell mondanunk, és nem tapasztalunk változást). Ha valamit kérünk (Cég), elvárunk, annak általában nyomós oka van. Nem az a kérdés, hogy az elvárással egyet ért vagy sem a munkát végző, nem az a kérdés, hogy Ő hogy szokta meg. A kérdés: meg tud-e felelni a mi elvárásunknak, vagy azt felülbírálva a hátunk mögött megszegi azt. Vannak olyan esetek, amikor a megszegés értelmes, sőt jó eredményre vezethet, azonban a Cég 25 év tapasztalatát nem biztos, hogy egy három napja, vagy 2 hónapja dolgozó kapásból sikeresen felülbírálhatja, így tehát a szabályok megszegése mérlegelés és felelősség kérdése is egyben. (Volt olyan kolléga, aki önállóan volt megbízva egy feladat megoldására, de azon túl plusz munkát is végzett. A probléma az volt, hogy télen fagyveszélyes anyaggal dolgozott, ami másnapra felfagyott. Több kárt okozott, mint amennyi értéket megtermelt aznap. Jó szándéka ellenére a bűne volt több, mert ha telefonon rákérdez, vagy elolvassa az anyag használati utasítását, nem követi el a hibát.) - akivel problémánk van azzal azt nyíltan megbeszéljük, és adunk időt a változásra, viszont ha erre nem látunk esélyt elköszönünk Tőle, vagy más feltételekkel alkalmazzuk.- azonnal megszakítjuk a kapcsolatot (rendkívüli felmondás) azzal, aki  a „Cég”-et, vagy annak megrendelőjét meglopja, vagy aki bizalmas információt ad ki a „Cég”-ről, esetleg inkorrekt üzletet folytat, - nem tartunk igényt arra a kollégára, partnerre, aki (a megbeszéltekkel ellentétben) három esetben előzetes értesítés nélkül nem áll rendelkezésre (pl. elalvás, sorozatos dokumentált késések). Alkalmazott esetén rendkívül súlyos mulasztás a sorozatos késés.

14. A munka nem csak pénzkereseti lehetőség. Munkánkkal általában mások problémájának megoldásához, vagy annak megelőzéséhez járulunk hozzá. Számítanak ránk, amikor munkát adnak, s egyben bíznak is bennünk.

- Segítjük egymást a munkában, óvjuk gépeinket, eszközeinket. Keressük a helyünket a csapatban, a feladat megoldásakor! Amihez van szerszám és eszköz, azt a munkát azzal kell végezni, és úgy kell végezni, ahogy azt elvárásként közlik! A szándékosan, vagy gondatlanul okozott gép/anyagkárokért anyagi felelősséggel tartozik a károkozó. Ugyan ez vonatkozik a harmadik fél részére okozott károkra. - Jókedvűen, de fegyelmezetten, termelékenyen dolgozunk! - Tilos ész nélkül dolgozni, tilos megszakadni, és tilos elnagyolni a munkát! - A szemetet felsöpörjük, a hulladékot tárolóban tartjuk, az anyagokat rögzítjük eldőlés, szélfúvás ellen. A szükséges anyagokat, eszközöket, tárgyainkat, óvjuk a Nap a hideg, az eső ellen. A létrát kikötjük (soha nem hagyható a létra nyitott állapotban magára rögzítés nélkül!!!!!, tető szélére nem rakodunk, a tetőn megosztjuk a terheket, nehogy beszakadjon az.- A Cég által biztosított munkaruhát, védő eszközt a telephelyen tároljuk, azt a Cég tisztítja.  Idő előtti munkakapcsolat megszűnésekor az (elméleti kihordási idő lábbeli 3 év, ruha 2 év) időarányos „ruhapénz” visszatartásra kerül a végelszámoláskor. - Munkavégzés befejeztével mindenkinek ellenőrizni kell, nem maradt-e anyag, eszköz, vagy egyéb tárgy, irat (pl. számla, kulcs stb.) a ruházatban, szatyorban. Ha ez elmarad, és ebből a Cégnek plusz költsége adódik, azt a mulasztónak meg kell térítenie.

- Mások munkáját megbecsüljük, óvjuk, de ugyanezt minden kívülálló - adott munkahelyen együtt dolgozó - cégtől, dolgozótól is megköveteljük a mi munkánkra vonatkozólag.

- Csak a ”Cég” képviselője által kiadott munkáért várhat fizetséget a munkavégző, így ha más kéri, utasítja munkavégzésre őt, célszerű erre felhívni az illetékes figyelmét (oda kell küldeni a „főnökhöz”). - Balesetmentesen dolgozzunk. - Koncentrálunk a feladatra, úgy végezzük a munkánkat, hogy másnak azt ne kelljen javítania! Ha hibázunk, azt szemlesütve – lehetőleg - azonnal javítjuk!

 

15. Aki hamarabb van tele ötletekkel, minthogy az elvárásaink szerint tudjon dolgozni, azzal nem valószínű, hogy sokáig együtt tudunk dolgozni (először azt kell jól csinálni, amit kérünk, utána lehet azt jobban csinálni!). Mi azt akarjuk évtizedek óta, hogy elégedettek legyenek a tisztességes megrendelőink (a rossz megrendelőket igyekszünk nehéz helyzetbe hozni), és azt is akarjuk, hogy kollégáink jól keressenek. Ennek viszont alapfeltétele, hogy elvárásaink szerint jól dolgozzanak kollégáink. Nem fogadjuk el  a „kis pénz kis foci” szemléletet! Nálunk először be kell rúgni pár gólt, s utólag fizetünk (minket is így fizetnek)! Amit szívességből kérünk, azért nem fizetünk (ezért sem mondjuk, hogy légy szíves!!!).

Munkahelyen vagy! Kellesz, amíg lépést tudsz tartani!

A megállapodott fix béred nem fog hetente, évente változni. Béremelésed a Cég sikere függvényében, akár munkánként vagy fizetésenként alakulhat.

 

Tatabánya, 2010. január 01.

                2018.03.04.

 

www.bthbs.com