Gázkémény ázás

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 28.
Írta: Bartos Péter

kb. 2004 Mór Br.: 60.000 Ft

Probléma: nagy teljesítményű ipari gázkazán kémény ázik a burkolatnál, illetve a talpazatnál.

Feladat: megszüntetés. 

Hiba feltárása: a palást ázást a kémény burkolatának hibája okozhatja. A kémény aljának ázását szerelési hiba is okozhatja, bár ilyennel addig még nem találkoztam.

Javítás módja: megkeresni, megszüntetni a kémény burkolatánál lévő hibákat. A burkolat ázásnak ezt követően meg kell szűnnie.

Ha az megszűnik, alul viszont az ázás folytatódik, nos akkor majd valami okosságot kell kitalálni.

Essünk neki: (a szövegek az alattuk lévő képekre vonatkoznak)

01.JPG

 

Nincs vita! Ázik alul, ázik a burkolatnál.

02.JPG

 

03.JPG

 

A tetőáttörés szigetelése pompásan van kivitelezve. Gond egy darab se.

04.JPG

 

Itt kezdődnek a gondok. A vastag cső a kémény külső palástja. A vékony a kémény "füstcsöve". A kettő között a hőszigetelés, ami itt ér véget, és egy "sapkával" van lefedve. A sapka nem rá van húzva a külső palástra, hanem bele van dugva. Ez így nem logikus, nem vízbiztos, viszont mindenhol így csinálják. A víz viszont a csatlakozási vonalnál bejuthat a palást mögé.

Feltehetjük a kérdést, ha a palást mögé bejut a víz, miképp lehetséges, hogy a kazánházba viszont a palást külső síkja ázik.

A válasz egyszerű: csak.

Látunk egy hibát, de azt mondjuk ettől ezért vagy azért nem ázhat...mert így, mert úgy. Végig vizsgáljuk a problémás területeket, és azt mondjuk ez nem ázhat. Tulajdonképpen az nem baj ha okosan gondolkodunk, az viszont baj, ha okoskodunk csak, és csak azt fogadjuk el, amit ép ésszel azonnal föl tudunk fogni. (Azért baj  ha csak azt fogadjuk el, amit megértünk, mert nem az a dolgunk egy ilyen hiba megoldásakor, hogy felfogjuk minden részletében az okokat, sokkal inkább azért számítanak ránk, mert meg tudjuk oldani a feladatot. A megértés sokszor évek múlva alakulhat ki bennünk, ha már ritkán találkozunk meglepő hibalehetőségekkel. Ehhez makacsság, fegyelem s talán néhány ezer tubus tömítőanyag kinyomása igen nagy segítség).

Tehát. Látunk egy problémát, azt javítsuk ki. Az összes problémát javítsuk ki, s ha az ázás megszűnik, ráérő időnkbe tököljünk a miérteken.

(Megjegyzem. Ha az alábbi képen befolyik a víz, nyugodtan kifolyhat a palást külső felén a kazántérbe, tehát nem a "csak" tehát nem helyes válasz. Fejtörési lehetőségként a választ nem adom meg itt és most....)

Még egy hiba a képen: a pop-szegecselés nem vízbiztos szegeccsel készült. Apró hiba? Nem ázhat ettől?

Na tessék....még el sem kezdtünk dolgozni, de már azt keressük, mihez nem kell hozzányúlni! Hiba a pop-szegecs "vízbizonytalansága". Javítani kell!!

 

05.JPG

 

"Józsi, nyomjatok oda valami szart" típusú szilikonos szigetelés. Ez tulajdonképpen a taknyolási kategória gyakori színvonala.

06.JPG

 

Ha hisszük, ha nem, ezen a szigetelési hibán is befér egy vízcsepp, pláne, ha van egy kis szélnyomás a környéken.

07.JPG

 

Okos dolog a tartószerkezetre szellőző lyukakat készíteni, de ez így ázásveszélyes. A víz egyébként a két "U" vas között is bejuthat, hiszen nem folyamatos a hegesztés.

08.JPG

 

Szigetelni minden hibát!

09.JPG

 

A pop-szegecselést is!

10.JPG

 

A tartónál azért kell szigetelni, mert a csavarnál befolyhat a víz.

11.JPG

 

A függőleges "U" vasak nincsenek folyamatosan hegesztve, tehát a vízszintes tartónál befolyó víz lazán bejuthat a bejuthat a függőleges oszlopba.

12.JPG

 

13.JPG

 

Miután minden lehetséges ázáshelynek ítélt hibát szigeteltünk, vártunk.

Pár nap elteltével jön a telefon, hogy  a palást nem ázik, de alul folyik a víz továbbra is.

A helyszínen ellenőrző áztatást csináltunk.

Megkértem a kazánfűtőt figyelje hol folyik majd ki a víz a kémény alján, én meg öntök kék folyadékot oda ahonnan szerintem ázunk.

-Oké?

-Oké.

A tetőn a kémény füstcső nyílásába öntöttem a folyadékot. Két pillanat múlva a fűtő rohan kifelé és jelzi ázik, nagyon ázik, de nem kék, hanem barna a folyadék.

Igaza volt!A nálam lévő Coca-Cola színe tényleg barna.

A hiba megállapítása ezek után egyszerű. A kazánkéményt nem hegesztették le a talpazatra, így a kondenzvíz nem a kis kivezetőn folyik ki (első kép jobb oldalán alul látható a kis csövecske, az  "ajtócska" alatt), hanem a kémény alján. Minden üzem közben -ha a pára kicsapódás feltételei fennállnak - áznak mindaddig, amíg alul nincs megfelelően hegesztve, tömítve rendszer.

Javasoltam a kivitelező visszahívását a hiba javítása érdekében.

 

Vége!