Bitumenes zsindely fedés

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 29.
Írta: Bartos Péter

Cserépfedés cseréje bitumenes zsindelyre.

(Munkavégzés:2000, bekerülés:nincs adat)

A Megrendelő szándéka volt, hogy a cserépfedést bitumenes zsindelyre cseréltesse.

Az ilyen munkavégzést kétféleképpen lehet végezni.Egyszerűen és gyorsan, vagy fölöslegesen túlbonyolítva, s éppen ezért drágábban és lassan.

Miért?

Mert gyakori, hogy a cserépfedés leszedése után lekapják a bádogozást, széldeszkát, majd beborítják a tetőt pl. OSB lemezzel, vissza rögzítik a bádogot (sokszor újat, mert a régi nem passzol), széldeszkát.

A legegyszerűbb módja a fedés cseréjének: cserép le, OSB fel, bitumenes alátét lemez fel, és jöhet a zsindely.Általában a széldeszkához nem szabad nyúlni, így a bádogozáshoz sem.Kivétel képezhet a kéménybádogozás, melyet fel kell esetleg "húzni", majd az OSB-re visszatolni.

Az OSB fedéshez min.15 mm-es lemezt javasolt alkalmazni, bár én jobban szeretem a 2x 8 mm-es kétszeresen eltolt aljzat előkészítést.

Ma is dúl a vita sokakban arról, hogy a zsindelyt mivel szabad rögzíteni.Zsindelyszöggel, szögező géppel, és amit sokszor tiltanak kapoccsal.

Én szöggel csak akkor rögzítek, ha elromlik a tűzőgép.(Szögező géppel Passlode) is raktam már zsindelyt, de a kapoccsal egyszerűbb, és olcsóbb is.Egy dologra kell figyelni a kapocsnál.Szögletes ívű kapoccsal szabad rakni, és tilos az "U" alakú kapocs használata.

Én 10 mm széles, és 25-35 mm hosszú kapcsot javaslok.

 

Cserép le! 

01.JPG

 

Cserép lent, bár ugye könnyebb lett volna konténerbe "rakni"!

02.JPG

 

OSB fel! 

03.JPG

 

04.JPG 

(bitumenes alátét lemez ideiglenes léc lefogatással)

 

Ilyen "gyors állványról" már lehet is kezdeni az itteni munkát. 

05.JPG

 

A zsindely fedés alatt VAN alátét szigetelő! 

06.JPG

 

07.JPG

 

08.JPG

 

09.JPG

 

10.JPG