Beépített erkélyek betonjavítása

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 29.
Írta: Bartos Péter

Ár tájékoztató: az alábbi munka (6 hibahely) bekerülése 2007-ben br. 160.000 Ft volt.

A homlokzatokon látható vasbetonszerkezetek hibáinak jelentős része két okra vezethető vissza. 

1.Túl közel vannak a betonacélok egymáshoz, és nem tud közéjük folyni a beton. (ilyenkor kívülről "fészkes" lesz a beton, amit utólag  "jó cementes habarccsal csapjátok be Jóska" típusú betonjavító technológiával javítanak a szakik. )

2.Túl kicsi a betontakarás a betonacélokra vonatkozólag.Ez azt jelenti, a betonacél és a zsalu között 30 mm-nél kisebb a hézag.

A legrosszabb, amikor a két hiba együtt adódik.

Íme;

 01.JPG

 

 

  03.JPG

 

  04.JPG

 

041.jpg

 

05.jpg

 

06.JPG

A fenti képek jelzik a problémákat.

A javítás előtt el kell dönteni, a hibát statikailag is kell javítani ( ha teherbíró javítást igényel a probléma) , vagy az a cél csupán, hogy lezárjuk a szerkezetet a további korrózió/mállás elkerülése végett, miközben persze a pofás megjelenést is szem előtt tarjuk. 

Döntésünk határozza meg a technológiát, a szóba jöhető anyagokat, amik viszont hatással vannak a bekerülésre. 

A  "drágább, de megéri"  típusú, terhelhető javítás itt tekinthető meg!

A most bemutatásra kerülő javítás NEM ilyen.Itt a feladat; ne potyogjon, ne "rohadjon" tovább, sőt festhető legyen diszperziós festékkel. (Az alkalmazásra kerülő anyagokat és a felhordás technológiáját nem ismertetem!)

 

 Többször javítottam kötélről felületeket. Azt kell mondjam, ahol lehet, célszerű kerülni a kötélről való munkavégzést. Ennek leginkább az az oka, hogy a munka során, amikor a felületre izomból fel kell nyomni az anyagokat (maltert, betonjavító anyagot stb.), akkor a kötélről dolgozó ember  elnyomja magát a faltól, tehát a kifejtett nyomóerő jelentős része elvész. Az alábbi képen látható állványzat sem csak a vihar miatt van kikötve Spanset rögzítőkkel, sőt a 2-3 emelet között még deszkával ki is van támasztva.

 

02.JPG

 07.jpg

Fenti kép; hányszor előfordul, hogy a zsalu levételekor jön az anyag is lefelé. A formaelválasztásra fordított idő megtérül. Fólia, tűzőkapoccsal rögzítve.

 09.JPG
 10.JPG
 11.jpg
 12.jpg
 13.jpg
 14.jpg

 15.jpg

Az eredeti és a javított felületek találkozását általában nem lehet tökéletesen síkba hozni.Ez talán nem is elsőrendű követelmény egy ilyen javításnál. Oda kell viszont figyelni, a két felület összedolgozására. Ha elég plasztikus az anyag, akkor hígított anyaggal és ecsettel az eldolgozás egyszerű.

 

 16.jpg
 17.jpg

 18.jpg

Fent;ez már zsaluzat nélkül glettelhető.

 

 19.jpg
 20.JPG

 

  Ígyazért szárazabb, biztonságosabb érzés elvonulni az erkélyek alatt.

 Vége!