Panel lakások százai áznak így (ablak, redőny, párkány, panel2)

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2018. május 19.
Írta: Bartos Péter
 2010 az özönvíz éve.

Kérjük, a cikkel kapcsolatban ne telefonáljon, írjon e-mailt! Hibajelzéssel kapcsolatos jelzését a cikk alján található infók segítségével teheti meg. A pontatlan, vagy részinformációkkal jelzett hibák javítása ügyében küldött jelzésével csak ráérő idönkben tudunk foglalkozni.

 

Több évtizedes probléma végére sikerült hibafeltárási oldalon pontot tenni. Az anyagot azért tesszük gyorsan közzé, hogy -a magunk módján- segítsünk a hasonló problémákkal küzdő panel lakásban lakóknak.

A  közlés másik oka nyílván -jó értelembe vett- szakmai hiúság is, mint ahogy az is szempont hogy nem győzi a Cég az ilyen jellegű hibák feltárását, jelentéssel való dokumentálását. (Van olyan város, ahonnan több mint 30 ilyen jellegű hibajelzés érkezett az elmúlt 1 hónapban)

 Nincs értelme futószalagon gyártani a jelentéseket, még akkor sem, ha pénzt kérhet érte az ember. Segíteni kell, mert a lakókat a szakma valahol talán cserbenhagyta. A probléma évtizedek óta adott, a bizonyított válaszok elmaradtak, így -mint látni fogjuk- a javítási technikák is rosszak voltak, miáltal fölösleges milliókat dobnak ki az ablakon a társaházak.

Jelen hibafeltárás képei Oroszlányban készültek 2010 júniusában. Az itt bemutatásra kerülő anyag egyetlen képe sem legfölső emeleti lakásban készült, éppen azért, hogy kizárhassuk a tetőszigeteléstől történő ázás lehetőségét.

Az ilyen panelházakban lévő ablakok környezetében jelentkező ázásokról lesz szó (magyarázó szövegek az adott kép alatt) 

 01.JPG

 

02.JPG 

A panelok fugáit manapság már általánosan leszigetelik. De miért is? Nem a hőszigetelés javítása miatt, -kár áltatnunk magunkat- hiszen ha ez lett volna a fő szempont, akkor először az ablakokat cserélték volna a lakók.

Áztak a lakások, s úgy vélték a fugáktól áznak, így szigeteltettek. Az ázások sok esetben nem szűntek meg, sokan föladták, hozzászoktak, s voltak akik a panel fuga szigetelés után jobban áztak mint előtte. (Ez utóbbira is van magyarázat, ki fog derülni itt.)

 

03.jpg 

Meg lehet ezt szokni? (IX. emeleti lakás. A felvételt a lakó készítette az ázáskor, bizonyítéknak.)

Mi okozza az ázást? Erre kell válaszolni százak, vagy talán ezrek érdekében!

A minden bizonnyal, a valószínűleg, talán, esetleg...nos ez  "rizsa" !

A válasz; a fenti képen látható (gyári műanyag ablak beépítésről van szó) ázást a fölötte lévő lakás ablakánál, ablaka mellett, a szerkezetbe bejutó csapadékvíz okozza. Meg is jegyzem azonnal, az által, hogy a vízszintes fugát leszigetelték korábban, így a szerkezetbe bejutó víz CSAK befelé folyhat, kifelé NEM. A vízszintes panelfugák lezárása e szempontból hibás megoldás tehát!!!!

Ha állítunk valamit, bizonyítsuk is be! Szerencsénk van, mert nem egy despota bíró, vagy hatósági személy fogja eldönteni, igazunk van , vagy sem, hanem egy kísérlet, melyet megismerve, mindenki maga dönt, bizonyított-e a hiba sikeres feltárása.

A bizonyítást az alábbiak szerint végeztük;

VI. emeleti lakás ázott (eredeti faablakok, némi átalakítással. Az átalakítás nem érintette az ablakkereteket.). A fölötte lévő lakás ablakát lecserélték műanyagra, de mint látni fogjuk ott az ázás még jelentősebb.

 

04.JPG 

A VII, emeleti lakás ablakkeret mellett nincs sziloplasztozás, nincs takaró profil, látható a PUR-habozás.

A kép közepén lévő nedvesedési folt a PUR-habon lévő kis hézagon történt belocsoláskor mellé folyó víztől adódik.

05.JPG 

Víz bejutatása injekciós fecskendővel. Vízmennyiség 100 ml, aminek a fele ami a hézagba jutott, a többi mellé folyt.

06.JPG 

A VII. emeleti lakásban azonnal látható volt a víz megjelenése, így rögzíthetjük, a hiba a locsolási problémával érintet lakásban azonnal jelentkezett.

07.JPG 

Jelentkezett a hiba azonban azonnal a VI. emeleti lakásban is. Kicsit zavaróak a korábbi ázások  okozta megszáradt vízfolyási nyomok, de jól kivehető a "fél deci" víz azonnali áztató hatása.

Nincs jelentőssége annak, hogy a fölső lakásban cseréltek ablakot. A rossz beépítés fokozhatja a hibát, de alapvetően a szendvicspanel vezeti a vizet az alatta lakóhoz, nem az ablak!!!!

Elvileg itt le is zárhatnánk a hibafeltárás bizonyítását, azonban indokolt a folytatás, hiszen nagyon sok ok van még a jelzetteken kívül, amik az ázásokat okozzák.

Lássunk pár példát;

 08.JPG

Az  ablakpárkány bal sarka ázik. Mitől ázhat itt? (Ha az ablak fölött nem ázik, akkor majdnem biztos, hogy nem a fölső lakótól jön a víz. )

09.JPG 

Rossz sziloplasztozás, kirepedt beton a párkánynál. (Utólagos műanyag ablak beépítés)

Innen simán bejuthat a csapadék a belső sarokhoz, ugyan úgy, mint;

091.JPG 

Eredeti faablak, sarkában bent maradt a panel készítésekor (?) elhelyezett távtartó lécdarab, amit nem szigeteltek le.

Ugyancsak gond lehet még a bádog párkány  ablakkerethez szögezésénél lévő rés. amit itt egy sötét csík jelez. A sötét csík a korábbi szigetelés, a közepén végig futó fekete csík pedig a szigetelés repedése, amin keresztül a víz bejuthat az ablakkeret alá.

11.JPG

Sok helyre kerül föl redőnytok. A most bemutatandó példa egy utólagosan műanyag ablakkal szerelt (az eredeti faablakot tehát lecserélték) kialakítás tipikus hibáját jelzi.

 

12.JPG

A titok nyitja a fejünk fölött található. Láthatjuk az ablakkeretet, a redőnytokkal.

Az ablak szerelői gondosan eltakarták a trehány munka látványát. A kis kutya a redőnytok, és az ablakkeret közötti hézagban van elásva.

13.JPG 

Picit homályos a kép, de az kivehető, a kép alja az ablakkeret, a teteje a redőnytok, a kettő között ott az ablakkeret fölé benyomott PUR-hab. Ahol  nem látjuk a kitüremkedett habot, ott nincs, vagy inkább kevesebb van a kelleténél.

Na és...mondhatnánk. Minek kötekedünk, más is követ el hibát.? Ahhoz, hogy megértsük mi a probléma, és miképp okozhat ázást az ilyen rossz szerelés, nézzünk meg egy olyan beépítést, ahol nincs redőnytok, sőt nincs PUR-hab se, így látható mi is van a fejünk fölött.?

14.JPG 

Beszéljük át, mit látunk, ennél az ablakcserénél? A sikeres -legolcsóbb árajánlat- vállalkozó kivágta a faablakot, betette az új ablakot, oszt csókolom. Ez az eredménye Olcsó János munkájának.

Balról olvassuk a fej fölött készült kép információit.

Panel alján egy szürke csík. A régi ablakkeret eddig ért ki, tehát a mostani ettől vagy 35 mm-el beljebb van elhelyezve. A csíktól jobbra látható beton a fölső panel aljának a rátakaró széle. Aztán látunk egy rést, benne valami rozsdás "szart", majd a műanyag tokot.

A rozsdás..., az egy vaskeret. Ehhez volt csavarozva korábban az ablakkeret. Ezt bent hagyták, se PUR-hab, se szilo. Ennek az ablaknak így rosszabb a hőszigetelési tulajdonsága, mintha a régit bent hagyták volna.

De mi van a vaskeret fölött?

16.JPG

 A vaskeret fölött ott az un. "biturán" csík, ami az eredeti ablakkeret körüli szigetelést volt hivatva ellátni. (Biturán csík = bitumennel átitatott szivacs csík.

A képen jól látható, hogy a műanyag ablak beépítésekor lelkiismeretesen eltávolították a vaskeretet (gondolom a mi kedvünkért), de azon kívül semmilyen takaró, szigetelőanyag nem gátolja meg a víz keret fölé ( mellé ) történő bejutását. Látszik is az eredménye.

17.JPG 

Csüng lefelé a biturán csík.

Képzeljük el, mi történik, ha egy ilyen ablak elé, fölszerelnek egy redőnytokot?

Nos. Érkezik az eső az atmoszféra irányából, s rázúdul a redőnytokra. Ha az befelé lejt, és van egy kis szél, a lakásban lehet fürödni. Ha nem lejt befelé, akkor csak kezet mosni lehet, mert jóval kevesebb víz jut a lakótérbe.

No de kérem, fél decivel el lehet áztatni a lakást!

 

 

15.JPG 

Ez a kép egy másik tipikus ázást okozó hibát mutat.

A régi fa forgószárnyas ablakot bátran átalakították nyílóra. Nem lenne ez baj, bár az ablak lógni fog mindig -hiszen az ablakszárnyat sem úgy tervezték, hogy elbírja az átalakítás utáni dupla súlyt.

A fő probléma, hogy nincs az ablakszárny alján vízvető, (a gittelési hibákról, repedt üvegezésről most nem beszélünk) így az ablakon lefolyó vizet a szellő lazán benyomja a lakásba, vagy akár az ablakkeret hézagjain keresztül az ablak alá, s így egy szinttel lejjebb.

 

Nem rajongok a műanyag ablakokért, de ha úgy dönt valaki, cseréltet, figyeljen az alábbiakra; 

Ha valaki műanyag ablak cseréjét végezteti egy petákot se fizessen amíg nincs vízbiztosan beépítve a keret. Célszerű az ablak kiváló minőségű beépítését ígérőt előre tájékoztatni arról, hogy csak sikeres próbalocsolás után fizet a megrendelő. Ezt ajánlott a szerződésre akár kézzel ráírni!!!

SOHA NE A LEGOLCSÓBB AJÁNLATOT FOGADD EL!

A munka végeztével tehát ellenőrizni kell! Sőt az alsó szomszédot is meg kell kérdezni áznak-e az ellenőrzés után.

Nem elég az sem, ha műanyag profillal eltakarták a hézagokat! Azokat rugalmas szigetelőanyaggal tömíteni kell. Lehetőleg ecetszagú, átlátszó, vagy fehér anyagot követeljünk meg szigetelésként, és ne a festhető akrilátos anyagokat, amik olcsóbbak, de kevésbé tapadnak, és a mozgást sem bírják annyira. Nem belül kell a szigetelést megkövetelni, hanem KÍVÜL. A belső szigetelés is fontos, (pangó légrés szigetelő hatása, rovarok áttelelésének megakadályozása stb. miatt) de nem elégséges.

Kell az ablak aljára un. kifolyó, ami kivezeti a vizet a párkányra, ha esetleg víz jut a szerkezetbe. Ellenőrizni kell locsolással, hogy nem-e a párkány alá vezeti a folyóka a vizet, mert attól a saját lakásod, és az alattad lévő is ázhat!!!

Kell az ablakokra un, szellőző nyílás -95%-ban nem építenek ilyeneket be-, mert jó esélyed lesz arra, hogy penészesedni fog a lakás, ha eddig is hajlamos volt erre.

Kérj számlát! Ne rendelj anélkül, hogy nem néznél a kivitelező után. Kérj a környezetedben referenciát, amit megnézhetsz.

 

 Dr. Sziloplaszt (üzleti céllal kitalált névhasználat)
 

 Ui.: felmerülhet a kérdés így a legvégére, ha a panelprogram keretén belül a homlokzat hőszigetelő bevonatot kap, megszűnnek-e az ilyen ázások?

Erre ne számítsunk. Lehet, hogy csökkennek -valószínű- az ázás számok, vagy az ázások mértéke, de a hőszigetelő homlokzati bevonatnak a szerepe más. Az épület hőszigetelő tulajdonsága javítható vele, de a korábbi mulasztások következményét nem zárhatja ki teljes egészében (persze ha az ablakokat is beburkolják...úgy már más a helyzet). Ha a homlokzati bevonat készítése előtt, vagy avval párhuzamosan cserélik az ablakokat is, nagyobb az esély a sikerre, tehát az ázásmentességre. De ha a beépítést elnagyolják, az ázás jelentkezni fog, amint öregszik, sérül a homlokzat burkolata.

 

 Figyelem!

Ha télen, száraz, hideg időben ázik a panel a fölső szinten, -és nem az ablakoknál- akkor bizony idekell kattintanod. (Panel1 különleges ázás)

Ha a lépcsőház ázik az ötödiken, netán a konyha, vagy a lépcsőházzal közös fal a tizediken, akkor bizony eztkell elolvasnod (panel3)

 

 Egyéb infók a hibajelzésekkel kapcsolatban:

Ha Ön ilyen probléma javítása ügyében érdeklődik, és küld néhány fotót, majd megkérdi, "ilyen hibák javításával foglalkozunk-e?" ...mi annyit fogunk válaszolni, hogy igen. Általános tapasztalat,  -főként magánszemélyek esetében- úgy keresnek meg minket, hogy semmilyen infót nem közölnek, ami alapvetően szükséges lenne az érdemi válasz megadására. Miután 3-4 levélváltás után sem kapunk -sokszor- érdemi infókat, két dolog szokott előfordulni: megsértődik a kérdező, vagy mi javasoljuk más vállalkozó igénybevételét. Sajnáljuk, de nincs időnk mindenkinek mindenben megfelelni.
 Kérjük hibajelzés előtt elolvasni, és az Ön hibajelzésére vonatkozó részeket értelmezni;
 Hogyan fényképezzek hibát?, Hogyan jelezzek hibát?
 Milyen adatokat közöljek hibajelzéskor?