Indul a gyár

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 28.
Írta: Bartos Péter

Az alább bemutatásra kerülő munkavégzés egy 5 éve üresen álló ipari létesítmény újraindítása előtti munkasor ránk eső részét jelzi. 

Tetőfelület több mint 10 ezer m2. Bekerülés; 2010 50 km-es körzet br. 1,2 M Ft garanciával.

(Magyarázó szöveg a képek fölött.)

Nézzünk körül bent; fura látvány, és érdekes belegondolni hány embernek mennyi munkája volt ezt megépíteni, mennyi embernek adott és adhat munkát egy ekkora létesítmény, micsoda kiesés ezt így kómában tartani..... végül is szép munka részt vállalni a felélesztésben.

01.JPG

 

A csend nem múlik el nyomtalanul. Ázásnyomok után kutatunk. Hamar látható, hogy az előre jelzések szerint 5-10 ázáshely bizonyosan hamar összejön (a képen 5 ázásnyom már meg is van jelölve egy 30 m2-es felületen belül).

02.JPG

 

03.JPG

 

04.JPG

 

10-11-es hibák.

Minden hiba jelölésre kerül, ami aztán vázlaton is megjelenik. A vázlat aztán digitális fotóvá alakul, és a dokumentáció részévé válik.

041.JPG

 

Ha a szám után egy "V" betű látható, az azt jelenti a hiba a megtekintéskor is üzemelt, tehát nedves volt a padlószint.

Azért kell ezt külön jelölni, mert a fenti 10-11 hiba akár lehet egy pohár víz nyoma, amit  5 éve borítottak ki. A különbség tételnek a későbbiekben lesz jelentőssége.

042.JPG

 

Az üzemcsarnok után sorra jönnek a szociális helyiségek, számítógép termek, irodák. E helyeken az álmennyezeten láthatók az ázás nyomok.

09.JPG

 

Itt is számozásra kerülnek a hibák. Ezt a 7-es számú ázást a golyócsap, vagy az arra szerelt légtelenítő szelep hibája okozta. (A mi dolgunk a tetőhibák kiszűrése. Ami nem oda tartozik, azt rögzítjük, és a Megrendelő felé jelezzük a hiba jellegét, és szakember igényét. Az álmennyezet nyitva marad, ne kelljen keresgélni a szakiknak a hibahelyet.)

10.JPG

Ha bent vége a hibarögzítésnek, a tetőt kell letakarítani. Dugulások, sérülések anyaghulladékai, építés óta fönt lévő raklap, padló stb. Amíg ez nincs leszállítva a tetőn nem szabad dolgozni.

11.JPG

 

 

12.JPG

 

 

13.JPG

 

Jöhet a hibakeresés. Előfordul, hogy "fel kell mosni".

14.jpg

 

15.jpg

 

 

16.JPG

 

Akár több száz m2-ről kell eltakarítani a felületre tapadt port, mert bezavar a hibakeresésébe a jelenléte.

17.JPG

 

Hibák megjelölve.

 18.JPG

 

 

 19.JPG

 

 

 20.JPG

 

 

21.JPG

 

Minden tetőszinten talált hiba jelölésre kerül (dupla szárú nyíl), majd a javítása után sorszámot kap. 

22.JPG

 

Ez az 59-es sorszámú hiba. (Első nekifutásra 61 tetősérülés került kijavításra.) 

23.jpg

 

  A javításokat követően minden tetőszinti hiba mellé oda kerül a hozzá legközelebbi -épületen belüli- ázásnyom száma a korábbi vázlatokról, így párosítva össze a lenti és fönti tapasztalatokat. Erre azért van szükség, hogy minél kevesebb lenti ázásnyom maradjon tetőszinti hibahely "magyarázat" nélkül.

A párosítások szintén felkerülnek a vázlatokra, így a Megrendelő láthatja, nem csak tötyögés ment a tetőn, hanem aktív hibakeresés. (A kép jelentése; 2-es tetőszinti javítás az épületen belüli 40-es ázásnyommal hozható összefüggésbe.)

24.JPG

 

 Több fenti hiba több lenti ázásnyommal házasítva.

25.JPG

 

 Vannak variációk. 1 fönti hiba akár 3 lenti ázást is eredményezhet, (vagy a lenti hibajelek némelyike régi, nem élő probléma).

26.JPG

 

A lefolyókat is ellenőrizni kell, s bár nem szerepelt a vállalásban 3 -eredetileg rosszul beépített- lefolyó megműtése, be lehetett azért vállalni a tartalék keret terhére.

27.JPG

 

 A tetőszigetelés javításán kívül vannak még feladatok. Ha a szél letépi ezt a lemezt, a Cégnek kell bizonyítani, hogy a tetőn lévő új szakadást e lemez okozta. Elmeséljem, hogy ezt nemigen lehet bizonyítani?,..... ezért tenni kell valamit.

29.JPG

 

Tenni kell valamit, mert nem egy lemezről van itt szó.

30.JPG

 

 

31.JPG

 

 

32.JPG

 

 (Ezek a képek még a takarítás előtt készültek.)

 33.JPG

 

 

 34.JPG

 

 Egyszerű megoldás szükséges. Lemezcsíkkal biztosítani a bádog széleket, amíg nem pótolják a burkolatot.

 35.jpg

 

Megóvni a további sérülésektől a rendszert. 

 36.jpg

 

Nem maradhatnak ki a javítási repertoárból a gépészeti csőátvezetések csatlakozási hibái, amik igen sok esetben okoznak ázásokat.

 37.jpg

 

 Légtechnikai rendszert tartó lábak (kb. 40 esetben javítva.) 

 38.JPG

 

 Fentieken túlmenően közel 200 esetben (attika) bádog toldáshiba javítása is megtörtént. Az összes javítás lezárta után az ellenőrzés következett. Eső jön, és azonnal kiderül, ... van még hiba.

Az alábbi képen jól kivehető, egy fekete húsos  láda van odakötve a gerenda aljához.

 39.JPG

 

 Szakszerű vízcsapoló tömlő (a végén golyóscsappal) a láda alján. Ezt bizonyosan még a régi szép -termelő- időkben tették oda.

A biztonsági őrök elmondták, ezt a hibát soha senki nem találta meg annak idején, ezért készült ez a megoldás ide.

 40.JPG

 

Ezt az ázást okozó hibát kell fönt megtalálni.

 41.JPG

 

 

 42.JPG

 

A tetőn több javítás is volt a lent látott hiba környeztében, így elkerülte a figyelmünket több hiba is, amik a javítás után is ázást okoztak.

43.jpg

 

 

44.jpg

Esőben és 40 km/órás szélben javítani nem egyszerű, de megoldható. Jobbra balra a javított hiba, amint a víz birtokba veszi a tetőfelületet.

45.jpg

 

A munkavégzés befejezése után 3 hónappal történt ellenőrzés 1 további hiba javítását tette szükségessé. A gyár lassan elindul. Részünkről jöhet a technika, és a munkaerő.