A kudarc küszöbén

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2013. szeptember 29.
Írta: Bartos Péter

 

A magyarázó szövegek az alattuk található képekre vonatkoznak. 

10 éves az épület. A kezdetektől fogva ázott. 2004-ben megbízással kb. 50 hibalehetőségre hívtuk fel a figyelmet az egyik ázással kapcsolatban. A hibákat kijavították. Maga a tetőrészlet nem nagy, kb. 300 m2, de igen sok épületgépészeti szerelvény, tetőáttörés, kiszögellés van rajta elhelyezve, kialakítva, ezért a hiba megtalálása ilyenkor leginkább kizárásos alapon szokott történni.

Ez azt jelenti, minden szembetűnő, vagy megállapított hibát ki kell javítani, és várni kell. Amelyiknél megszűnik az ázás, az volt a hiba. Ez itt nem jött be. Kijavítottak minden általunk jelzett hibát, de az ázás nem szűnt meg. Az épület széle ázott egy lefolyó mellett, (nem a lefolyónál!) és attól további 7 méteren.

Az alábbi kép bal aljánál látható egy hasonló lefolyó alulról, - függőleges fekete cső - mint ami mellett jelentkezett az ázás a most részletezendő hibánál.

01.JPG

 

Fölülről egy ilyen lefolyó, így néz ki.

011.JPG

 

A tetőt 10 éve ellenőrizzük, ahol kell takarítjuk (TMK).

2009-ben szabad kezet kaptunk a hiba javítására, melyre ajánlatot nem tudtunk adni, csak határokat jeleztünk (max. 400 ezer, 60 km körzet 2009-2010).

E cikk írásáig kb. 6 napot töltöttünk el hibafeltárásokkal, és javításokkal. A korábban feltárt 50 hiba mellé mi még találtunk hét gyanús hibalehetőséget, amit ki is javítottunk. Megöntöttük az épület homlokzati elemeit, a légtechnikai rendszert - beleértve magát a légtechnikai gépet, hangtompítót, szűrőházat stb. - térden csúszva vizsgáltuk át többször többféleképpen a szigetelés elhelyezkedését, toldásokat, felhajtásokat. Megbontottuk az épület attika bádogozását, lézerrel mértünk, jelöltünk. Többször kértünk lehetőséget az épületen belül felpillantani egy-egy álmennyezeti elem fölé...semmi, és megint semmi. Az ázás szívósan jelentkezett továbbra is. Volt aki azt mondta, csak ÉNy-i széllel érkező esőben ázott, volt aki csak nagy esőben emlékezett ázásra..s volt aki azt mondta, ázik ez száraz időben is.

Az épületrészből kiköltözött a használója. Jó lehetőség nyílt így arra, hogy ott nézzünk a födém alá ahol csak akarunk. Feltérképeztük a teljes födém építés lépéseit, ami azért volt fontos, hogy megtudjuk mit mikor helyzetek el, mi fed rá mire.

Így meg lehetet állapítani a födém és a tetőszinti szigetelés között az épület mely része felöl folyhat a víz az ázáshelyhez.

A mérések, következtetések szerint a hiba helye az épület szélén van. Itt azonban ellenőriztük már a tetőszigetelést a bádogozás, a lefolyóval meg semmi gond nem volt eddig, meg egyébként sem ott ázunk.

Mindegy! A lefolyót szét kell szedni. 

Megpróbáltuk a lefolyó 3 részes lombkosarát levenni, de furán mozgott az egész fölső rész.

Végül sikerült.

 

 

02.JPG

 

Azonnal feltűnt, hogy valami nem stimmel. Az alsó képen látható záróelemnek nem szabadott volna kijönnie a helyéről (a képen az elemről már levettük az  "Ó" gyűrűket). 

 

03.JPG

 

Ennek a záróelemnek a lefolyóba kellett volna maradnia. Látható a tömítő gyűrűk koszosak, biztos nem voltak a helyükön.

A tányérosan íves részen látható két darab ék alakú kialakítás. Ebből négy darab van egy ilyen fejrészen. Amikor összeszerelik lent a  vízelvezető rendszert, föntről ezt ráteszik a cső végére, és elfordítják. A négy ékpálya beakad a csővégen lévő ellenrészbe, megvezeti és rögzíti bekattanás után a fejrészt. Alulról a csövet az első képen látható "fehér kocka" fogja meg ami polisztirol - hungarocell.

Ha jól van összerakva, örök ez mint a nyomorúság.  

04.JPG

 

A fenti képek ékes kialakításának ellendarabjai közül azonban kettő megsérült amikor a tetőszigetelést olvasztották. Az alábbi képen egy csonk csökevényes maradványa látható. Mivel a két sérült csonk miatt nem lehetett rögzíteni rendesen a lezáró elemet, a tömítő gyűrűk sem tömítettek.

 

05.JPG

 

A világos körív és a sötét szürke csőszáj közötti fekete köríven slattyogott be a víz. Utólag könnyű megérteni, miért nem ázott mégsem a lefolyónál az épület?

Ennek az az oka, hogy az acél trapézlemezre  fóliát terítenek a hőszigetelés alulról történő páravédelme érdekében. Ezt a fóliát alulról átszúrják a lefolyó beépítésekor. A csőszáj rögzítésekor viszont - itt biztosan - fölnyomódott a fólia a hőszigetelés alá, magyarul a cső körül egy kúpos fólia rész alakult ki, ami a vizet elvezette a csőtől.

06.JPG

 

Egyszerű, akár csak átmenetileg sikeres megoldást kellett találni.

A Világ egyik legjobb szilikonkaucsuk anyaga magyar gyártmány (szürke sziloplaszt). Evvel kezeltük a csőszájat.

08.JPG

 

A tömítő gyűrűk alá, mellé, fölé is ebből került irtózatos mennyiség.

09.JPG

 

A lezáró elemet behelyeztük a helyére, majd ANAKONDA hideg szilikonsütéses eljárással, összedolgoztuk a tetőszigeteléssel.

10.JPG

 

A lombkosár elemeit mintegy nehezékként helyeztük a lefolyóra.

11.JPG

Két nap múlva egy kellemes eső alkalmával bebizonyosodott, a javítás jó.

(Utólag 10 évre visszamenőleg ellenőriztük e lefolyó "történetét". Kiderült, soha egy porszem, vagy falevél miatt nem kellett a lombkosarat felemelni, amikoris kiderülhetett volna a hiba évekkel ezelőtt.)

Ezen a tetőn azóta két kisebb kaliberű ázást javítottunk hasonló hiba miatt.

 

Megjegyzés; 

Fotókat feltöltötte 800 Ft zsebpénzért; Bartos Levente 

Miközben ezt a cikket írtam, nem volt jó kedvem. A szöveg 3/4-ed részénél, mentés nélkül leállt a böngészőm.