ázás a toronyban

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2017. január 11.
Írta: Bartos Péter

 

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

Torony irodaház Budapest 2010 netto 130.000 Ft (kapcsolt munka). Megbízás tárgya: csak hibafeltárás, javítási technológia leírással.

00.JPG

Pinceszint garázs. Csöpörög a víz a vödrökbe. Érdekes módon nem rögtön akkor, amikor esik az eső, hanem némi késéssel "indul be a hiba". Fokozza az izgalmakat az a körülmény, ha eláll az eső, még napokig folytatódik a csöpögés. Tulajodnképpen az ilyen hibáktól szokott az ember betojni, mert kilátástalannak tűnik a hiba okának feltárása. Mindegy, meg kell próbálni...... és következetesen végig kell menni a logika szabályai szerint az egész épület csapadékelvezető rendszerén, aztán majd lesz valahogy.

000.JPG

Az első kérdés ilyenkor, van-e terv?

Van! (Ritka eset, dícsérendő.)

 

 

 02_bont2_6_em.JPG

A tervrajz alapján beazonosítottuk azt az aknát, melyben a garázsba "érkező" csövek futnak. 

Faltörő kosként  kellett utat nyitni a csövek elhelyezésére szolgáló akna fölső szintjén, hogy kémkedhessünk egy kicsit.

(A fent kép alapján úgy tűnhet, törünk, zúzunk, sőt, rombolunk céljaink elérése érdekében. Érdekes, mi ugyanezt teljesen másképp látjuk. Mi alkotásként éljük meg e pillanatokat. Csináltunk egy nagy lyukat. Ez így pozitív hozzáállás.)

03_akna_6_em.JPG

Az akna hosszú mint a vonatfütty. Az utolsó szinten nem látszik olyan vízfolyásnyom, ami a hibára utalna. (A betonfelületen látszik vízfolyásnyom, de ez még az építéskor került oda.) Nekünk a kép bal oldalán látható fekete csövet kell végig néznünk.

 

 

04_regi_alatt_uj_bekotes.JPG

Az utolsó ellötti emeleten egy lezárt csőtoldásta találtunk. Alatta pedig egy gégecsövet, ami ránézésre sem gyári kialakítás.

 

06_regi_rendszer_csonja_5_em_fodembe.JPG

Ez a födémben szerelt becsatlakozás tényleg le van kötve. Ennek utána kell járni.

 

07_gegecso_bekot1.JPG

A megszüntetett csonk alatti bekötés.

 

08_gegecso_bekot2.JPG

Kétség nem férhet hozzá, itt időnként kifolyik a víz. Szagot fogtunk.

 

09_gegecso_bekotes_ereszt.JPG

Minden kérdésre választ kell találni. Ha ez a hiba okozza az ázást, akkor lent miért nem ezen a csövön jelenik meg a víz? Miért időszakosan ázik a garázsszint?

 

 

10_4_em_szigeteles_nedves.JPG

 Két válasz egyből adódik, ha egy emelettel lejjebb pillantunk. A cső melletti közetgyapot szigetelés részben eltéríti a vizet, mivel nekiér a csőnek. Ugyanekkor a szigetelő anyag magába is szívja a vizet, ami miatt napokkal a vízfolyás jelentkezése után is csepereghet a víz az aknában lefelé.

 

11_gegecso_folyosora.JPG

Már csak néhány kérdés adódik. Mi az a gégecső bekötés? Miért került oda, illetve összefüggésben van e a gégecső bekötése a fölötte lévő csőcsonk lezárással? Miért az esők kezdete után kb. fél nappal kezd ázni a garázsszint? A válaszokért követni kellett a csövet az épületben.

 

 

13_gegecsofordul_jobb_sarok_fele.JPG

 

 

14.JPG

Látható, hogy a gégecső árkon-bokron keresztül kúszik. Ha ebbe víz kerül egy eső alkalmával, akkor a csőnek minden kis hajlatnál fel kell tellnie ahhoz, hogy a víz tovább tudjon folyni. Így viszont érthető, hogy miért nem az eső kezdetekor kezdődik az ázás, hiszen időbe tellik, míg az aknába szerelt lefolyóhoz jut a víz. Sőt! Egy kisebb esőben akár el sem jut oda.

 

15.JPG

 

17_terasz2.JPG

A gégecsővet  követve egy idő után igényes irodába kellett volna bontani a mennyezetet ahhoz, hogy követhessük a nyomvonalat. Nem akartunk kárt okozni, így megsaccoltuk merre tart a vezeték. Úgy tűnt a cső ide fut ki a terasz sarokra.

 

18.JPG

Ahhoz, hogy  meggyőződjünk a feltevés helyességéről, (nem vagyunk politikusok, nekünk tehát naponta kell bizonyítanunk) próbát kellett tartanunk.

 

19.JPG

 

 

20.JPG

A víz lassacskán eljutott a lefolyóhoz, tehát a gégecső valóban ide fut ki.

A locsoláspróba igazolta, idő kell a rendszer feltöltődéséhez, valóban kifolyik a cső mellett a víz, és valóban ez a víz jelenik meg az akna alján a garázsszinten.

 A javítás innentől egyszerű. Vízbiztos bekötést kell kialakítani.

 

Azt mondhatnánk, kész a munka, ide a "zsét". Nem úgy van a! Tudni akartuk, miért szüntették meg azt a csonkot, és miért lett alá bekötve a gégecső úgy ahogy? Elkezdtük faggatni a takarítókat, a karbantatókat, aztán összeállt a kép.

Az épület átadása elött nem sokkal rögzítették a belső gépészeti egységeket. A rögzítéshez részben mennyezeti tipliket használtak. Tiplizéskor véletlenül ráfúrtak a födémbe -nyomvonal jelölés nélkül- bebetonozott eredeti Geberit csőre, ami a terasz lefolyótól vezette a vizet az akna irányába. Nem volt mit tenni, a félig kész álmennyezet fölé beküldték a legkisebb emberkét, kezében a gégecsővel, és új vezetéket alakítottak így ki a teraszhoz. Az új bekötést pedig azért helyezték lejjebb, hogy meglegyen a lejtése a rendszernek.

Minden kérdésre meg van a válasz. Befejeztük a munkát.