korom

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2017. január 11.
Írta: Bartos Péter

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

 

 

Szokatlan probléma feltárásra, javítására kaptunk megbízást.

(Budapest 2010 br. 285.000 Ft.)

 Az egyik elektromos helyiségbe korom áramlik, emiatt a szünetmentes tápegység vezérlő egységében korábban komoly anyagi kár is keletkezett már. A hiba nyílván összefügg azzal, hogy a helyiség egyik fala közös az egy szinttel lejjebb lévő pékség légaknájával, amiben futnak a kéménycsövek, kábelek. Sokan elvéreztek már a problémán. Majdnem mi is. Negyedszerre sikerült megtalálni és javítani a hibát.

Kép: bal oldalt az a fiókosnak tűnő szürkeség a szünetmentes táp vezérlő egysége. Szemben az a nagy, sokajtós szekrény telis tel van árammal, ami kellő tiszteletet parancsol. (Szóval itt nem szabad úgy ugrálni, mint ahogy a karatézós rendőr, mikor lakást kap, és életében először megpillantja a konnektort. Megpillantja és bele is nyúl, az meg persze odavág neki....... gyors vagy vazze!, és már készül is a visszavágásra)

 

01.JPG

 

Kormos a "linó".

02.JPG

 

A szünetmentes táp hátulról. A fedéllemezen jól láthatók a koromszemcsék.

03.JPG

 

04.JPG

 

Az akkumulátorok sem ússzák meg a kormosodást.

05.JPG

 

Felnyaltuk a kormot mindenhonnan.

06.JPG

 

07.JPG

 

Ezek a csövek, kábelok pont a légaknába futnak be. Találtunk gyanús réseket, első menetben ezeket kellett megbízhatóan szigetelni.

08.JPG

 

09.JPG

 

10.JPG

 

 

11.JPG

 

Mivel a fenti javítás nem vezetett eredményre, a tetőszinten zártunk minden átvezetést, gondolván esetleg onnan fújja vissza a szél a kormot.

12.JPG

 

13.JPG

 

 

14.JPG

 Ez sem vezetett eredményre, ezért megint takarítás, új próba.

15.JPG

 

Innentől rafinált hibára kezdtünk gyanakodni. Úgy véltük, a födémként szolgáló trapézlemez profiljánál jut be a korom a térbe, ezért a tetőáttörésnél tömítettünk.

16.JPG

 

Negyedik hónapja dolgoztunk a problémán, .... sikertelenül.

Innentől már nagyon rafinált hibára gyanakodtunk. Az alábbi kép jobb oldalán egy vb. tartó, amire fektették a trapéz lemezt. Azt nem lehetett látni, hogy a tartón vannak-e toldva a trapéz lemezek, de mivel ismerjük a gyári méreteket, visszamértük olyan helyről, ahol látni lehet a toldásokat.  Arra következtettünk, a tartón toldva vannak a lemezek, és ott jöhet be a korom. Alá támasztotta a feltevést az is, hogy a trapéz lemezek profiljai jelentős mértékben eltértek egymástól hőmérséklet tekintetében (hőkamerás mérés). Ezt azt jelenti, ahol melegebb a lemez, ott a légaknában mérhető kb. 50 fokos levegő beáramlik a lemez profilba, ami ezáltal fölmelegszik. Ha tehát a meleg levegő be tud áramlani, akkor avval együtt a korom is utat talál magának. 

Na jó, de miképp javítsunk? A képen látható, trapéz lemez adott negatív profiljaiba lyukakat fúrtunk.

17.JPG

 

 

A lyukakon keresztül PUR-habot nyomtunk be, ami megduzzadva kitöltötte a profilból adódó réseket. 

18.JPG

 

Közel 5 hónapi zaklatás után a hiba elfáradt, és megadta magát.

Ez egy igazi politikus munka volt. Végül is a politikusok is jó döntéseket hoznak, csak elötte megfigyelik az összes szóba jöhető rossz döntés eredményét.