Bevonat OSB lemezre

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2018. november 21.
Írta: Bartos Péter

 

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően oda figyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is írjon e-mailt!

KÉRJÜK!

 

 

Die OSB-Platten haben wetterfest Überzug. (Material alternativer Anwendung Test  = Ungarisch abgekürzt; AAA)       

 AAA Anyag Alternatív Alkalmazás kísérletek 2.

Technológia; bartospéter

Két év tapasztalata után teszem közzé az OSB lemezek időjárás álló felületkezelésének -általam- alkalmasnak ítélt technikáját.

Az OSB lemezek széles körben terjednek hazánkban is, általában ideiglenes kültéri, vagy végleges beltéri burkoló anyagként. Az OSB-ről szóló lenti hivatkozások szerint az OSB vízálló. Több jelölést látok, annyi biztos, magyar viszonyok között én még vízálló OSB-vel nem találkoztam. A víz a lemezek éleit kezdi ki, s onnan nyílik szét a tábla mint egy rózsa. A Nap (én naggyal írom) a tábla felületét kezdi ki. Csiszolhatod, lakkozhatod, festheted, a Nap kinyírja, az eső, pára kikezdi. Ezeket megtapasztalva, s ezek miatt bosszakodva kerestem valami megoldást.

Példa az OSB belső használatára, mely esztétikus, külön felületkezelést nem igényel beltérben, de jót tesz neki egy kis lakkréteg felhordása esztétikailag.

mvc 855f

Általános infók OSB ügyben: http://osb.lap.hu/

OSB ismertető: https://hu.wikipedia.org/wiki/Oriented_Strand_Board

Jelen cikk nem a beltéri alkalmazással, hanem a végleges kültéri hasznosítást lehetővé tévő megoldásokkal foglalkozik. 

Mi a probléma az OSB-vel ha kültérben használjuk? Kiszívja a nap (Nap), áztatja az eső, kifakul, a rostok elválnak a lemez síkjától és mállik szét a tábla. Leginkább ez az oka, annak, hogy kültérben hosszú távú biztonságos burkoló anyagként nem számíthatunk rá. 2010-ben kísérleteztem több bevonó anyaggal. Már a kísérletek során feltünt a StoCrete FB típusú beton védőbevonathoz, javításhoz használt anyag, mert könnyen kezelhető (víz bázisú), egyszerű módon felhordható (OSB-re ecsettel ajánlom a felhordást, mert a Teddy henger nem tud a pórusokba "bekenni". Szórást nem próbáltam)

StoCrete műszaki leírás:

http://www.sto.hu/pdf_musz/TM_StoCrete_FB_m.pdf

StoCrete biztonsági adatlap:

http://www.sto.hu/bizt_adatlapok.php

dscn9450

 

 

Az OSB lemez ragasztó anyaga a lemezt kissé fényessé teszi, bár van olyan lemez, aminek az egyik oldala matt, éppen azért, hogy pl. lakkozni lehessen. Javaslatom szerint a frissen elhelyezett OSB lapot NE vonjuk be StoCrete FB anyaggal. Célszerűnek tartom legalább egy évig hagyni a lemezek felületét (Figyelem, van beltéri és kültéri OSB lap. Kültérben kültérit használjunk!) a nap és a csapadék károsító hatásának kitenni, hogy a külső rétegről pusztuljon le a ragsztó egy része. Szükségünk lesz arra, hogy a lemez kissé nedvszívó legyen. Ennek  a várakozásnak van egy előnye. Épp elég költség, és munka beburkolni valamit OSB lemezzel, sokszor télen kell dolgozni stb. így, hogy nem egy menetben kell a bevonatot elkészíteni, időt, és pillanatnyilag pénzt takarítunk meg.

Kiadósság 2 rétegben 20 Kg kb. 36 m2, ami 1000 Ft/m2 (28.000+ÁFA/20Kg, 2011-es ár).

Tűző napon, vagy párás, hűvös időben a fagyveszélyes anyaggal ne dolgozzunk! Kezdetben max. 1 Kg "A" és 1 Kg "B" komponenst keverjünk össze (fúrógép keverő szár), kb. 1,5-2 dl vízzel meghigítva. A gyártó előírása szerint alaposan össze kell keverni az anyagot kis edénybe alacsony gépfordulattal. Én azt mondom, ne legyenek nagy csomók a keverékben. A "B" komponens homokszerú anyag, ami csomósodik, pláne ha nem egyenletesen adjuk hozzá az "A" komponenshez.

Kifejezetten javaslom sok kis csomócska meghagyását az anyagba, tehát nem kell törekedni a csomómentes eldolgozásra (ennek oka van!). Pár perc pihentetés után keverjük kissé újra az anyagot, majd a száraz, por és zsírmentes felületre széles, erős ecsettel kezdjük -lehetőleg-vízszintesen  felhordani azt. Többször menjünk át ugyan azon a kenési szakaszon, ez alatt eldolgozzuk a kis csomókat. Éppen a csomók eldolgozása jelzi, nem csak símogattuk a felületet, és nem fogunk látni kihagyott lyukakat (nem lesz "zsidós" a kenés ).

A gyártó előírásától  eltérően nem vártam semmit a második réteg felhordásával. Lekentem 3 m2 felületet, majd (árnyékban 25 Celsius, szélcsend) egy cigi után kentem újra (ecsetet vízbe, edényt letakarni ha nem dolgozunk. Az edény alján kissé sűrűbb lehet az anyag, amit így időnként keverjünk át spaklival, de adhatunk hozzá vizet is Vigyázzunk, nehogy a sörünkkel higítsuk az anyagot!). Összes vízfelhasználás 20 Kg-ra veítitve max. 1-1,5 liter a hőmérséklet függvényében.).

Figyu! A bekevert anyagot nem lehet elspájzolni holnapra. Vagy elhasználod -nagy melegben 1 órád van rá-, vagy keresztet vethetsz a cuccnak, mert megköt. Én szóltam....

Az alábbi képen látható ablak alatti sávot kentem le 2010-ben, majd miután semmilyen elváltozást nem tapasztaltam a felületen, szilikonpasztával kinyomtam a táblák toldási fugáit, és ismételten két rétegben lekentem az ablak melletti és fölötti felületekkel együtt. Színeltérést nem láttam, az anyag jól átvonható tehát újabb rétegekkel, matt, vízlepergető bevonatot kapunk, homokszerű tapintással.

(A kent falrész bal felén az a rücsök nem hiba, hanem egy következő kísérlet -rugalmas dilatációs bevonó anyag- próbája StoCrete bevonattal.

dscn9451

 

A következő képen látható OSB felület 3 éve tető alatt van, de a kutyák dörgölődzése miatt a lemezek enyhén elfeketedtek. Portalanítás után azonnal kenhető a felület. Két réteg felhordása után az OSB rücskössége alig észlelhető, és Happy kutya is elégedett vele.

dscn9453

 Idővel az egész felület át lesz kenve, ismételten rákenve a most kezelt sávra.

 dscn9454

 Használja mindenki egészséggel a lehetőséget.

2012 bartospéter

Megjegyzés 2015 10.16.

Többen kérdezték telefonon (pedig van e-mail címünk) mik a tapasztalatok a bevonattal kapcsolatban? Nos ma 2015-ben is kifogástalanul "működik a bevonat.

Kérdezték (2017), hol lehet hozzájutni a termékhez? Ezt kell elovasni, inne el lehet indulni:

http://www.primfest.hu/uploads/sto-arlista-2013.pdf

Kérjük, ne telefonáljon ha érdeklődik, írjon e-mailt. Napközben dolgozunk telefonon semmilyen ígéretet betartását nem ígérjük mert elfeledjük kivel mikor mit beszéltünk. Megrendelőink napközben nem fizetnek nekünk azért, hogy SZÍVESSÉGBŐL infót adjunk harmadik félnek - például e bevonat ügyében - munka közben, létrán állva, esőben.

Kérjük ne vegye bántónak kérésünket, de ha mégis felhív ugyan ezt a kérést fogja hallani a vonal másik végén.

 Kérdezték (2018), Lehet-e homlokzati festékkel festeni a bevonatot? Nos, homlokzati festékünk nem volt itthon, de diszperziós beltéri festékkel megkentünk egy kis részt, és kifogástalannak tűnik a megjelenése, tehát a homlokzati festék is mehet rá ezek alapján.

diszperzit 20181113 161518

(esti fényben fényképezett diszperziós festés a bevonatra)

 Megjegyzés 2018: a lemezek eső elleni védelméhez!

1. Az OSB-vel ha fedsz, vagy burkolsz, kültérben,..hagyjál a táblák között 2-3 mm hézagot!

2. Ha bevonatot hordasz fel a táblákra (pl. amilyet én mutattam most be), ne feledd a táblák széleit minden olyan esetben lezárni, amikor csapadék férhet hozzá. Tehát ha például kerítésnek akarod használni, nem elég mindkét oldalát kezelned, de az ÉLEIT is teljes mértékben le kell zárni. Nem elég csak bekenegetni! Teljesen el kell tűnnie az OSB megjelenésének, magyarul tulajdonképpen fel kell tölteni az éleket síkba a bevonó anyaggal. Arra is lehet számítani, hogy a lapok az élek oldalán lazábbak, és beszívják akár a sűrü kezelő anyagot is, így utána kell kenni.

bartospéter

 2012-2018