Hogyan fényképezzek?

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2018. november 23.
Írta: Bartos Péter

 

Ön pénzt és időt takarít meg avval, ha helyettünk készíti el azokat a képeket, amik az épületen belüli hiba megjelenését és annak tetőszinti vélhető környezetét bemutatják.

Az elektronikus levelek gyors küldéséhez minél kisebb képfelbontású képek szükségesek.

A "Freemail", és Gmail rendszer alapból max 5 MB-os levelek továbbítását engedi minden különösebb procedúra nélkül.

Egy telefon, vagy egy mai compact fényképező (tehát nem profi gép) képes 640x480 képfelbontású kép készítésre. Ez a képméret bőven elegendő a hibák rögzítésére.

Ha a gép legkisebb képmérete mondjuk 1280x... képet enged készíteni, akkor ezt kell használni, és a képeket vagy le kell butítani képszerkesztővel (resize), vagy ebben a felbontásban kell küldeni, de így, esetleg több levélben lehet az összes küldeni szándékozott képet postázni.

Figyeljünk rá! Egy levél se legyen 5 MB-nál nagyobb, vagy küldjük óriás levélként esetleg a jelzettől nagyobb leveleket.

FONTOS! Valószínűleg egy bonyolultabb hiba jelzéséhez nem elégséges MMS-ben elküldenie néhány fotót, ami konkrétan a hiba helyét mutatja. Ennek az az oka, hogy egy MMS képfelbontása kicsi, illetve bizonyosan nem fog látszani a hibahely környezte. Az MMS egy divatos, de műszaki éretelmben véve szinte használhatatlan információ hordozó "közeg".

Ne feledjük! Mindíg bent kezdjük a fotozást, mert bent van a probléma!

Példaként 1 hiba rögzítését említjük, amikor egy csarnok ázik. Tegyünk egy feltűnő tárgyat az ázáshelyhez, ha ez lehetséges.(Pl. egy sapka, táska, iratgyüjtő vagy a fényképezőgép tokja, vödör stb.)

Ha nem lehet "megjelölni" azt a helyet ahol a hiba jelentkezik, és nem látszik mondjuk semmilyen ázásra utaló nyom (pl. beázási folt), akkor is fényképezzünk, de a fénykép száma alapján az emailbe utaljunk arra, hogy például a képen látható virágcserépre, vagy a mellé csöpög a víz. A lényeg, lássuk hova, és honnan csöpög a víz, tehát az épületen belül hol jelentkezik a probléma.

Az épületben készítünk két-három képet. Az első messziről mutatja az épület azon belső részét, ahol az ázás tapasztalható. Ekkor látszik az ázás környezete, és az ázáshelyhez letett tárgy. A második képen az ázáshelyhez letett tárgyra közelítünk, de úgy, hogy ne csak az legyen a képen (önmagában mi érdekes van egy iratgyűjtő látványában?).

 

 01.JPG

 

A harmadik kép készítésekor a fényképezőt az ázáshelyen, fordítsuk fölfelé, és a mennyezetet fotózzuk le!

 

 02.JPG

 

 Ha van álmennyezet és mondjuk le van esve egy elem az ázás miatt, akkor vakuval fényképezzünk egyet a mennyezet fölött is függőlegesen fölfelé tartva a gépet (ez már ugye a negyedik kép lesz ez esetben)!

Ha elkészültek a belső képek irány a tető, ha egyszerűen föl lehet menni a hibahely fölé. Tegyünk le egy "feltűnő valamit" oda, ahol lent sejtjük az ázáshelyet.

Készítsünk egy távoli képet, majd egy-két közelebbi képet a vélt hibahelyről. A tetőre letett feltűnő valaminek minden képen látszania kell. Ne okozzon az gondot, hogy nem látni semmi különös hibaokot a tetőn a fotózáskor. A lényeg; minél pontosabban határoljuk be azt a helyet a tetőn, ahol a lenti probléma jelentkezik. Látszódjon a hibahely környezete. Hülyeség lenne azt állítani, a képek alapján teleportáljuk magunkat az adott hibahelyre, de valamiképp mégis csak éreznünk kell a "helyzetet"...és ehhez a fotók elengedhetetlenül fontosak.

 03.JPG

 

04.JPG

 

 

Felvetődhet a kérdés, mi van, ha nem lehet fölmenni a tetőre, mert mondjuk meredek fedésű, vagy üvegtető? Akkor másképp kell a képet elkészíteni. Az épületen belüli képeket elkészítése után felmehetünk egy szomszédos magasabb tetőre, és onnan átfényképezhetünk a "mi tetőnkre", ahol az ázás jelentkezik. A képek postázásakor jelezzük például;

a kép közepén látható üvegtető bal sarka alatt van kb. az ázás az épületen belül, ....vagy; a lenti kör alakú tető azon része alatt van az ázás, ahol a légkondicionáló egység látható...stb.

(Természetesen ha egy lakás ablakának ázását kell fotózni, értelemszerűleg akkor is kell külső kép. Párkányról ablak keretről, redőnytokról, homlokzatról stb...)

Jogos felvetés, mi van ha az épületen belüli csapadék elvezető hibás egy csarnokban? Akkor is kell tetőkép? Ilyen esetben a cső hibától fölfelé ha szemmel lekövethető, vagy kikövetkeztethető a cső nyomvonala, kellenek képek a teljes csőszakaszról az épületen belül, a vélt hibahelytől egészen a födémig. Ha ezen a szakaszon látszik nedvesedés, tartón, burkolaton stb., akkor a tetőszintről is kell kép, mert nem biztos, hogy a csőrendszer hibás, csak úgy tűnik.

Ha kész a fotó, a fele munka már meg van!

A fotók a levél mellékletei lesznek. A levélben írjuk le mikor kezdődött az ázás? .... csináltak-e valamit  a tetőn közvetlenül a hiba előtt?..., volt-e valaki javítani már, de nem sikerült nekik?..... ha voltak javítani mit csináltak?...., van e garancia a tetőre egyébként egy korábbi munka miatt?......, hóban ázik, kis esőben ázik?....., csak akkor ázik, ha szeles esős idő van?...szóval minél részletesebben és pontosabban írjuk le a hibát.

Egy fontos dolgot meg kell jegyezni! Minden gyanút, minden elképzelést le kell írni. Ha mi elmondanánk hányszor voltak képtelen ötleteink  a hibák vélt okairól, és azok mik voltak.... nos minimum kinevetnének minket, pedig sok esetben a képetelenségek bizonyítása hozta meg a megoldást. A képtelenségek, és az apró információk, amiket sokszor a takarító néni mond el, vagy a karbantartó.

Lehet, a fotók megküldése után újabb kérdéseket teszünk föl, ezekre természetesen ismét kérjük a válaszokat a becslés elkészülte előtt.

Mennyire jó, mennyire megbízható ez a becsléses eljárás? Nincs hosszú távú tapasztalat, hiszen most kedjük bevezetni ezt a lehetőséget.

Azt tudjuk, -teljesen nyílt hibákról volt ugyan szó- volt olyan eset is, amikor a képek megérkeztét követően telefonos egyeztetést tartottunk, két óra múlva ajánlatot adtunk, telefonon rendeltek, s másnap délelött több száz kilóméteres távolságban már két napos munka keretén belül javítottuk a hibákat. Hibától és a hibajelzéstől is függ a becslés megbízhatósága.

Persze még egy jó hibajelzés esetén is előfordul, hogy mi hibázunk! Van egy olyan hibánk, amit 10 éve nem találunk, de azért még nem adtuk föl a sikeres javítás reményét.

 

Felvetődhet egy-két logikus kérdés;

-Mi van ha 200 ugyan olyan hiba van egy nagy csarnokba?

 Egy-két hiba bemutatása elégséges. Ha viszont van olyan körülmény -mondjuk egy kémény, vagy ablak- ami miatt kétséges, lehet, hogy ugyan azon hibaok miatt ázhat adott helyen a csarnok, akkor kezeljük külön hibaként a problémát, és külön fotózzuk.

Sok hiba esetén valószínűleg úgyis egyeztetés szükséges, így tényleg nem kell izmozni minden hibával.

Figyeljünk oda! Ha mondjuk 5 hibát akarunk jelezni, és nem akarunk a tetőre le-föl rohangálni, akkor a lenti hibák fotozásakor egy papírlapon számozzuk meg a hibákat 1-5 ig. 1-es hiba 3 kép. Utána 2-es hiba 3- kép.... aztán a tetőn újra ugyanez.

Célszerű egy vázlatra feltüntetni az alaprajzon a hibák kb. elhelyezkedését és számozását, hogy ne keveredjünk össze majd a tetőn. (Vázlat nélkül elrontjuk.... mi is el szoktuk rontani, és lehet újra lebattyogni ellenőrizni az egészet. Célszerű a vázlatot is lefotózni és elküldeni. A vázlatot -ha tegyük fel A4-es papírra készül, akkor-minimálisan 2 Megapixeles képméretben kell fotózni a megfelelő minőség érdekében, tehát a fényképező gépet át kell állítani nagyobb felbontásba, ha azt feltételezzük, hogy a hibák fényképezéséhez betartottuk a kért 640x480 as felbontási értéket, ami -ugye- összeszorozva 0,3 Megapixel képméretet jelent.)

-Mi van akkor, ha egy társasház képviselet jelzi a hibát egy lakónál?

Ha a képviselet nem tud fotókat készíteni, adja meg a lakó elérhetőségét, egyeztetünk vele. Elküldjük neki a jelen anyag hivatkozását, hogy "képben legyen"...aztán meglátjuk.

-Mi van, ha nincs Internet elkérése a lakónak?

Akkor baj van, de ezen is lehet segíteni, egyeztetés szükséges, ezért kell a lakó elérhetősége.

-Mi van, ha nem akarok fényképezni, jöjjenek ki nézzék meg, adjanak ajánlatot? 

A "Becslési ajánlat" 4-es pontjából átemelem ide a lehetőségeket:

Ha Ön nem kíván/akar/tud fényképfelvételeket küldeni részünkre, és úgy kér árajánlatot három lehetősége van elkerülni a fenti procedúrát;

4.1. Feltétel nélkül vállalja, hogy kifizeti a hiba előzetes megtekintésének költségeit. (netto árak)

50 km-es körzetben;                  50.000.-

100 km-es körzetben;                78.000.-

200 km-es körzetben;                95.000.-

300 km-es körzetben;              125.000.-

4.2. Vár azon időpontig, amíg az Ön környezetében lesz munkavégzésünk, és akkor időt szakítunk az Ön problémájának megtekintésére, a fotók elkészítésére.

4.3. Más kivitelezőt kell keresnie ha a fentiek egyike sem felel meg elvárásának.

 

ezekre a címekre küldheti  a képeket (célszerű egy gmail, és egy freemailre egyidejűleg küldeni a képeket)

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

biztonsági email cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Egy dologban bízhat! Ha Ön levelet küld, mi amint azt megkapjuk, visszajelzünk, hogy átjött, és jelentkezünk.

Sajnálatos dolog ( ne szépítsük:  minimum nem etikus), hogy visszafelé 90%-ban  ez nem így működik, ami miatt mi kénytelenek vagyunk újra küldeni a leveleket, és külön figyelmet fordítani arra, amire nem nekünk kéne figyelnünk.

Kérjük, -melyet itt is rögzítünk-  ha Ön levelet kap tőlünk, toljon át érkezéskor egy igazolást, hogy megkapta az anyagot. Nem kötelezi ez Önt semmire, de minket megnyugtat, hogy nem dolgoztuk hiába, célba ért a levél.

 

bartos péter