Tetők állapotfelmérése ismertető

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2018. augusztus 06.
Írta: Bartos Péter

Kérem a cikkel, vagy az ilyen munkákkal kapcsolatban NE telefonáljon! Írjon e-mailt!

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

( Napközben dolgozunk, nem tudunk megfelelően odafigyelni a telefonos jelzésekre, nem biztos, hogy fejbe tartjuk a jelzését, mindamellett valószínű, hogy  kérni fogunk Öntől fényképeket, tehát úgyis kell e-mail küldenie.)

Ha csak tanácsot, információt akar kérni, nem akar rendelni, akkor is e-mailen vegye fel velünk a kapcsolatot!

KÉRJÜK!

Megelőzés, költség takarékosság !

A bőség éveiben – már ha valamikor volt is ilyen - egy társasház, intézmény, vagy termelő, szolgáltató egység könnyebben finanszíroz felújítást, átalakítást, beruházást, mint akkor amikor a tűzoltásra is alig jut, olyan vékony a pénztárca.

Ha évente legalább egyszer át lenne vizsgálva az épületek tetőszintje, nagyságrendekkel kisebb bekerüléssel megelőzhetők lennének komoly ázás hibák, szerkezeti sérülések.

Egy társasház tetején alig van odafigyelni való, de például, ha ázik két lakó a fölső szinten, nem biztos, hogy az egész tetőt kell szigeteltetni, mint ahogy azt az éppen aktuális kivitelező javasolja (mert ez az érdeke).

Előfordult, hogy a teljes szigetelésjavítás után is tovább áztak a lakások…. a hiba nem a tetőszigetelés hibájából adódott, de a lakók elköltöttek a javításra 1,5 millió forintot fölöslegesen.

Előfordul, kár éri az épület használóit, és éppen a tetőszigetelés rossz kialakítása miatt sérülhet a tető. Az alábbi hivatkozásban erre láthatunk példát. Itt egy lakóközösség 1,5  millió forintot takarított meg, mert kérve közreműködésünket sikerült beláttatni a kivitelezővel, hibázott, és ezért felelősség terheli.

Nagyobb létesítményeknél a szigetelési hibákon kívül a tetőkön található épületgépészeti burkolatok, szerelvények, lazulása, rögzítésének sérülése, hanyag karbantartás, vagy annak teljes hiánya miatt alakulnak ki először kisebb, majd egyre komolyabb hibák.

Az sem képzelgés, hogy egy teljesen új épület úgy kerül műszaki átvételre napfényes időben, hogy a tető nincs befejezve, vagy selejtes anyag kerül beépítésre.

 

selejtes_teto.jpg 

 

 

Az lehet, hogy valakinek az érdeke vagy figyelmetlensége miatt alakul ki egy ilyen helyzet, de a megrendelő tényleges érdeke a hibátlan teljesítés.

Jól jöhet egy teljesen kívülálló „külsős”, aki szóba hozhatja például, hogy egy új épületen nincs befejezve az üvegfedés, mert nincsenek a leszorító lemezcsíkok elhelyezve az üvegtáblákra….

 

befejezetlen_uvegteto.JPG

 

….vagy figyelmeztethet, hogy a burkolat egy része leszakadt ugyan, de még meg lehet előzni a teljes bal oldali meglazult fedés leszakadását.

 

 

legtech_burkolat.JPG

 

 

Jelentéktelen költség az áttekintés bekerülése ahhoz képest, amibe mondjuk 10 méter légtechnikai szakasznak az új hőszigetelése és burkolása kerül.

 

legtechn_burklat10.JPG

 

Úgy is mondhatjuk, hatalmas nyereség adódik a figyelem felhívó ellenőrzésekből.

Az ország bármely településén vállaljuk ilyen szempontok szerint épületek ellenőrzését

(beleértve a homlokzatok szemrevételezéssel vizsgálható állapotát).

Az állapotvizsgálatokról digitális dokumentáció készül (iratanyagok, állapotokat rögzítő képek, javaslatok), melyet e-mailen továbbítunk.(Az adatokat titkosított rendszerben tároljuk.)

A hibák javítására, javaslatokat, a hiba lehetőségek kialakulására vonatkozóan megállapításokat teszünk.

Az esetlegesen profilunkba eső hibák javítására ajánlatot készítünk.

Igény esetén karbantartási szerződés keretén belül nem csak az állapotvizsgálatot, hanem a tető takarítását, apróbb hibák -akár- azonnali javítását is vállaljuk, rendszeresen, vagy esetenként.

(Lásd ide tető TMK munkák.)

Bekerülés forintban: tájékoztató jellegű árjelzések (430 Ft-os gázolaj árral számolva) + ÁFA

Tatabányától számolva, és a rendeléstől számított  kb.15 napon belüli megjelenésre vonatkoznak, amikor a megjelenést mi ütemezzük! Az árak a megjelenést, vizsgálatot, és a jelentés összeállítását is magukban foglalják 1 épületre vonatkozóan. Több épület vizsgálata esetén az árak épületenként némileg nőhetnek. Ennek mértéke előzetes egyeztetést igényel.

50 km-es körzetben;                  50.000.-

100 km-es körzetben;                78.000.-

200 km-es körzetben;                95.000.-

300 km-es körzetben;              125.000.-

Az állapotvizsgálatkor, és a jelentés összeállítása előtt nem javasoljuk, hogy tudomásunkra hozzák az esetlegesen érintett kivitelező/k nevét, és azt sem javasoljuk, hogy a mi vizsgálódásunkról előre tudjon az egykori kivitelező.

Sokkal egyszerűbb úgy tisztességesnek lenni, ha a gyanú árnyéka sem vetülhet munkánkra.

 Az általunk készített  "Jelentések" jogi besololása

Az Igazságügyi Szakértőkről szóló 2016 évi XXIX. törvény
2.§ 4. szerint „Eseti szakértő: olyan – az eljárásban megállapítandó vagy megítélendő jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához vagy megítéléséhez – megfelelő szakértelemmel rendelkező természetes vagy jogi személy, aki nem igazságügyi szakértő;”

Munkánkat a fentiek ellenére nem minősítjük szakértői tevékenységnek, sokkal inkább 25 év kivitelezői, és hibafeltáró tapasztalatának eszenciája, mely során igyekszünk megállapításainkat akként alátámasztani, hogy azt ne lehessen cáfolni. A jelentést a Megrendelő szabadon felhasználhatja miután kifizette a számlát.

www.bthbs.com