TMK (Tervszerű Megelőző Karbantartás)

Létrehozva 2013. szeptember 28. Utoljára módosítva 2020. augusztus 24.
Írta: Bartos Péter

 

Az alábbi kép jól szemlélteti a munkánk lényegét;

1. A fesledező burkolat alól egyre nagyobb felületen sejlik fel a csupasz megjelenés.

2.  Nyílván való, a probléma felülről indult el, hiszen ott már szinte semmi nem maradt a külcsínből, míg lenn, épp hogy elkezdődött a károsodás.

Előzzük meg a bajt! Tartsuk karban, javítsuk meg! szakadt p.jpg

Mi azért dolgozunk, hogy épületeik ne legyenek ilyen szakadtak, toprongyosak.

 Az általános ismertetőben  TMK illetve "épületgondozási" munkák bemutatása.

(Jelen anyagot - első sorban - műszaki, üzemeltetési, karbantartási, avagy javításokért felelős vezetőknek ajánljuk).

Két alaptípusa van az alábbiakban részletezett munkáknak.

1. TMK munkák (Tervszerű Megelőző Karbantartás)

2. Hibafeltárások és javítások (általában a hibafeltárást követően azonnali ideiglenes, vagy végleges javítások akár esőben, havazásban)

Tervszerű Megelőző Karbantartási munkákat értelemszerűleg szerződött partnerek esetében végzünk, míg eseti hibafeltárási, javítási munkákat egyedi megrendelések/megbízások alapján is teljesítünk.

Szerződéstervezet letöltése:  innen ZIP fájlként,  ".doc"-ban pedig innen

Tájékoztató és árjegyzék letölt: innen  ZIP fájlként,".doc"-ban pediginnen 

Jelenleg több tucat épület eseti hibaelhárításában közreműködünk az ország teljes területére vonatkozólag.

(jelentősebb települések, ahol eddig még nem dolgoztunk; Nyíregyháza, Szentes)

A fenti munkák közül mutatunk be néhányat, jelezve azt, mi a konkrét probléma, közreműködésünk lényege, és mi lett az utóélete az adott hibajelzésnek, munkának.


 
01_viz1.jpg

1. kép (fent)

Sokszor okoznak gondot az eldugult lefolyók, melyek ázásokon kívül a tető beszakadáshoz is vezethetnek.

A képen látható lefolyó érdekes módon nem a tetőn lévő szeméttől dugult el, hanem a tetőszigetelő anyagon lévő, és a szél által a lefolyóhoz hordott palaőrleménytől.

Feladat; egyedi hibaelhárítás

Utóélet; mivel ezen lefolyó gyakran el szokott dugulni, egy átalakított lombkosár készült, melynek sűrűbb hálóján a palaőrlemény nem jut át.


 02_viz2.JPG
 03_viz3.jpg
 04_viz4.JPG
 05_viz5.JPG
 06_viz6.JPG
 07_viz7.jpg
 08_viz9.jpg
 

2-8. képek (fent)

Feladat; hibafeltárás és azonnali elhárítás az épület ázása miatt.

A képeken látható víz tömege kb. 50-60 tonna volt (50-60 m3).Az ázást az okozta, hogy a felgyülemlő csapadék már átbukott a csatornán és áztatta az épületet.

Az utolsó képen a járda felülete látható. A Viacolor burkolat fugái hiányoznak.

A hiba elhárításakor ugyanis olyan mennyiségű víz került viszonylag gyorsan leengedésre a tetőszintről, amit az elvezető rendszer nem bírt el, s a csatorna tömítési hibáinál utat talált magának a járdaszintig.

Utóélet; Jelenleg tervezés alatt van, un. katasztrófa lefolyó beépítése, mely kizárhatná hasonló helyzet kialakulását.


 09.JPG
 10.JPG
 11.JPG
 12.JPG
 13.JPG
 14.JPG
 15.JPG
 16.JPG
 

9-16. képek (fent)

Feladat; TMK munka keretén belül első áttekintés.

A képek egy új épület új tető szigetelését mutatják, melyre kb. 50 esetben hibás/sérült szigetelést  építettek be.

Utóélet; a hiba jelzését követően a kivitelező a hiányosságokat megszüntette.


 17.JPG
 19.JPG
 20.JPG
 21.JPG
 22.JPG
 

17-22. képek (fent)

Feladat; TMK munka során történt észlelés

Utóélet;

A képeken látható gumiszigetelés, és deszkaborítás vágási, bontási megjelenése a szokványostól eltérő volt (épületgépészeti tetőáttörések előkészítésekor nem így trancsírozzák az anyagokat), ezért az épület műszaki vezetőjével illetve más személyekkel történt egyezetetés alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy betörést készítenek elő a tetőn. Az intézkedéseket az illetékesek ennek tudatában tették meg.

A héjazatot másnap visszazártuk.

48 órán belül kiderült, valóban betörést készítettek elő, ami meghiúsult a tető visszazárása miatt. A biztonsági szolgálat és a rendőrség szakszerűen kezelve az információkat előállította a gyanúsítottakat.

Az ügyben tudomásom szerint jelenleg büntető eljárás folyik.


23. kép (lent)

Tél tábornok általában nem akadály! Lassabb, drágább, de nincs megállás!

 

 23_hoban.JPGHóeltakarítások hibafeltáráshoz, javításhoz, vagy nagyobb felületű munkavégzéshez

 

 

 

 

 

 

 

 231_holapat.JPG

 

 

 

 232_homaro.jpg

 

Lent; "Lángoló hó" (gyors hóeltakarítás, azonnali javítás)

235_lang1.JPG

 

235_lang2.JPG

 

 

 

235_lang3.JPG

 

235_lang4.JPG

 

235_lang5.JPG

 

235_lang6.JPG

 

235_lang7.JPG

 

 CIMG6132.JPGFelület szárítása Flamex ("varjú") lángvetővel.

 

 
 24_lomb1.jpg
 25_lomb2.jpg
 26_lomb3.jpg
 

24-26. képek

Feladat; TMK munka keretén belül tető takarítása, belógó lombozat visszavágása.


 27_cso_folyik.JPG
 

27. kép (fent)

Feladat; egyedileg rendelt hibafeltárás. A jelzés szerint a helyiség ázott valahonnan. A gipszkarton mennyezet megnyitását követően a hőszigetelt rézcső forrasztási hibája okozta az ázást. A képen a Polifoam hőszigetelés elszíneződése jelzi a hiba helyét.

Utóélet; A hiba feltárásról készült fotókat az épület üzemeltetője e-mailen megkapta, majd tovább küldte a javítást végző cég felé. A hibát a cég kijavította.


 28_pvc_hiba.jpg
 29_attika_hiba.jpg
 

28-29. képek

Feladat; TMK munka során "észrevett" hiba rögzítése. A hibáktól nem áztak az épületek, azonnali beavatkozás nem történt.

Utóélet; a  javításokra a következő TMK munka során került sor un. rákészülést követően. (Ez azt jelenti, hogy a következő munkavégzéskor már eleve ezen javítások be voltak kalkulálva a feladatsorba (eszköz, anyag). Amennyiben egy ilyen javítás anyag és munka igénye nem számottevő, úgy a szerződött TMK ár mellett fix - átalány - összeg a javítás ellenértéke. Nagyobb javítás esetén ajánlat készül, és külön kerül számlázásra a munka, mintegy plusz költségként)

Alapvetően megállapodás kérdése az ilyen javítások elszámolása. Van ahol saját hatáskörben dönthetünk plusz munkaként jelölni az ilyen javításokat, ha észlelésükkor azonnal elhárításra kerülnek a hibák. Van ahol a helyszínről email útján küldött fotók, és ajánlatok alapján telefonon rendelnek, vannak olyan esetek, amikor telefonos egyeztetés alapján történik a gyors ajánlattétel és rendelés.

Fő szabály, hogy a közvetlen ázások elhárítása, vagy a további jelentős anyagi károsodás - pl. egy bádogfedést megkezdett a szél - elkerülése az ami sürgős intézkedésre okot ad.


 
 32_klimagep1.jpg
 33_klimagep2.JPG
 34_klimagep3.JPG
 

32-34. képek

 

Feladat; TMK munka során történt észlelés.

Utóélet; a nagyteljesítményű klíma berendezés nincs rögzítve a fogadó szerkezeten.A rögzítésre szolgáló gumibakok felhasználatlanul hevernek a gép mellett.

A hiba rendszeresen jelzésre kerül, még nem javították ki. (2009-re a helyzet annyit változott, a gép nincs rögzítve, de a gumibakokat lenyúlták.)


 35.JPG
 36.JPG
 37.JPG
 38.JPG
 

35-38. képek

Más jellegű munkavégzéskor történt hiba észlelés. A tetőszinti hőcserélőt egy szélvihar elmozdította a helyéről, mert az nem volt rögzítve.

Gépkocsi emelőből, és egy villámhárító betonbakból rögtönzött szögemelő segítségével a hőcserélő a helyére került. Később a hőcserélő egységet a talpazathoz hegesztettük. 


 39.JPG
 

39. kép

TMK munka keretén belül végzendő külön munka.

A 35-38. képen jelzetthez hasonló hőcserélők elmozdulás elleni - azonnali - rögzítése un. gerenda kapoccsal.


 40_klima_cso.JPG
 41_klima2.JPG
 

40-41. képek

Kültéri klímaegység hűtött oldali elvezetésén a hőszigetelés elmállott. Szigetelés híján a rendszer használatkor a vezeték lefagy, és gyakorlatilag állandóan működik a kompresszor, ami ugye elég sok "zsé".

Jelzést követően a szigetelést pótolták. (TMK munka keretén belül észlelt hiba.)


 42_klima.JPG
 

42. kép (fent)

Fűtésre is alkalmas klímaegység hőérzékelő/hőkapcsoló hibája miatt a rendszer folyamatosan üzemelt. (TMK munka keretén belül észlelt hiba.)

Hibajelzést követően több alkalommal voltak kint szerelők mire kijavították a vezérlést.


 43_szellozo_ajto.JPG
 

43. kép

TMK munka során észlelt hiba. Légtechnikai berendezés nyitva hagyott ajtaja. Vélhetőleg a gép karbantartásakor nem, vagy rosszul csukták be az ajtót.

(Az ajtó bezárásra került, az illetékes szerelők felé jelzés ment.)


 45_fut2.JPG
 46_fut3.JPG
 

44-46. képek

TMK munka során észlelt hiba. Légtecnikai fűtő berendezés ajtaja lesett. (nem csoda, hogy az épületet 15 fok fölé nem tudták fölfűteni)


 47_pokroc.jpg
 

47.kép

Egyedi hibafeltárás. Kivitelezési hiba (trehányság). A légkondicionáló egységekhez tartozó cső-, és kábelvezeték födémátvezetési aknáját pokróccal "tömítették".

A hibajelzést követően a szerelők kimentek az épületre, és a pokrócot eltávolították. Itt meg is állt  a pozitív hozzáállásuk a problémához. Az épület azóta is ázik. 

Lazításként (hagyjuk a munkát másra), ejtsünk szót a kivitelezési hibák kialakulásának okáról, okairól. Általában azt gondoljuk, ha egy marha jó nevű épületgépészeti, vagy szigetelő cég az ismertetőiben ISO minősítésűnek tünteti fel magát, az garancia a jó munkára. Tapasztalataim szerint az ilyen "tanúsítványokkal" rendelkező csipet-csapatok inkább a szar munkára garanciák. Az itt felsorolt kivitelezöi hibák java részét ilyen SMB-k (Super Mario Brigádok) követetik el. Az átkosban  ("szocializmusban") ugyan ilyen hibákat követtek el a kivitelezők. Ugye szokás azt mondani, nem voltak motiválva az emberek. Ez is igaz lehet, mint ahogy ma sem a teljesítmény alapján kapják a pénzüket. A legfőbb gond viszont akkor is, és most is a vezetés, a vezetők hozzáállása. Az új épület tetejére nem megy fel az akinek fel kellene mennie, mert azt nem látják az avatáskor a csinos popsis mazsorettek, és agyontanult miniszterek. Egy felújításra szánt épület tetejére azért nem költenek, mert azt csak repülőről lehet fotózni. Volt olyan budapesti eset, ahol egy hatalmas bevásárló központ tetőszigetelésére a "nagy cég" 3 csirió Ft-ot (=3 millió Ft) leszámlázott. Én véletlenül mentem oda, és körbenéztem fényképeztem, írtam egy jelentést. Úgy 300 ezer forintnyi munkát végeztek el a 3 millió helyett. Balhé lett a dologból, majd bíróság. Általában viszont csendben simulnak el e problémás ügyek, mert ez ennek a csókos haverja, az megkente amazt, szóval ilyenek történnek. Én meg egy hét után elköszönök attól, aki mellé oda teszem a szemetes vödröt, és nem abba rakja a szemetet. Előfordult, hogy miközben kint folyt az átadási ünnepség, bent a szart lapátolták vödörbe a ki nem cserélt - és eltört - cső miatt. Fontos volt a munkájuk mert, ha nem lettek volna elég gyorsak, a nagyérdeműt elmossa a trágyalé.

A vezetők mellett persze maguk az emberek is hibásak. A nyugati árak mellé elvárnák a nyugati béreket, de eközben 14.00 órakor úgy szállnak le a targoncáról az udvar közepén (tatabányai jó nevű osztrák cégnél történt), hogy nem állítják le a motort. Mire a délutános észreveszi a "hibát" és kiküldenek valakit hogy álljon be a géppel nos, addigra kifogy az üzemanyag belőle. Az igaz, mindeközben ha az osztrák bejön körül nézni az üzembe, előtte két napig takarítják a körletet, majd mindenkit szabira, vagy éjszakás műszakra küldenek aki németül, vagy angolul tud.

Mindenki, mindenkit lehúz, átver, ugyanakkor saját munkája is egy kész átverés. Igénytelenség, szervezetlenség, mocsok mindenütt.

Egy közép dunántúli - nehéz iparáról híres - városban 40 milliós sportlétesítmény beruházást végeztek. A vállalkozás elrontotta a betonozás dilatációjának kialakítását. Ment  a huzavona, hogy miképp lehetne javítani a károsodott szerkezetet. 4 millió Ft-ot a megrendelő visszatartott a hiba kijavításáig. Két év múlva mindenki beleunt a helyzetbe, és gyors megoldás született. 1 misit (1 millió magyar arany forintról van szó) a kivitelező ott hagyott annak a zsebébe, aki aláírhatta, hogy a pénz kifizethető.

Szidjuk a multikat, miközben itt felül - a magyar fejekben - van gond. Ez történik a nagy építkezéseken ugyan úgy, mint egy főügyész balatoni villája  egy  miniszter pusztavámi hétvégi háza, vagy egy tatabányai társasház esetében is.

A főügyésznél  30 cm -el "elment" az alap, majd - nyílván - a fal is, a fröccsös brigád jóvoltából. A már bebetonozott ablak fölötti vb. áthidalót emelőkkel felemelték és kijjebb pajszerolták az új pillérre, amit alapozás nélkül a régi mellé falaztak. A két pillért aztán összevakolták, és elkészült egy szép oszlop. Az új pillér tartotta az áthidalót, a régire meg ráterhelték a tetőt. (Láthatjuk!Minden a helyére került.)

A miniszternél egy oldalra rakták fel a cserepet a tetőre,- tehát nem párhuzamosan fedtek a szembe lévő oldallal - ami miatt az egész tetőszerkezet elnyaklott. A cserepet nem szedték le ("nincs arra idő Petikém"), hanem rákötöttek a gerinc szelemenre egy IFA-t, és azzal húzták vissza az ácsolatot. (Kreatív a magyar!)

A társasháznál nem készült el a pince szigetelése. A tereprendezés után hívtak egy szigetelő vállalkozót, aki a fal mellett ásott egy árkocskát. A 3 méteres pincefalra egy kb. 30 cm széles szigetelő csíkot olvasztottak fel úgy, hogy az árok visszatemetése után 15 cm szigetelés kilátszódjon. (Fontos az illúzió.)

Anekdota! Kb. 1982-ben Nagyegyházi Bányaüzem bújtatott KISZ-titkáraként részt vettem anno egy várpalotai, vagy ajkai konferencián ahova egy "pesti töcsög" (mindenki az volt aki föntről jött) jött előadni. A konferencia címe; "A kultúra szerepe a termelésbe. "Olyan igazi alvós előadásnak ígérkezett a téma. Érdekelt, hogy miképp lehet majd szocialista közművelődésileg ráközelíteni a nehéziparra -mondjuk. Aztán elkezdett ilyeneket mondani a muksó, minek 60 milliméteres csavart kiíratni, amikor látható, hogy a 35 mm-es is elég, miért nem takarítják a műhelyt, ha látható, az üzemi balesetek többsége a közlekedési útvonalak eltorlaszolásából, a hulladékba való elbotlásból adódik stb. stb. Példákat hozott, számokat mondott. Életem egyik legjobb kommunista előadása volt ez.

Visszamentem az üzembe, és javasoltam a főnöknek, tele a bánya elhagyott TH csavarokkal, feszkékkel, lutni csövekkel, ugyanakkor anyaghiány van a csapatoknál. Mi lenne ha...?

- Péter, ide milliók hiányoznak, nem fillérek.

Jó főnök volt, mert ellenkezése ellenére, megengedte, hogy mi megoldjuk a problémát.Összeállt egy KISZ-védnökségi tervező csapat (voltak benne KISZ-en kívüliek is), és elterveztük, hogyan lehetnénk gazdagok úgy közösségileg. Először leszerződtünk a 41/1976-os PM-MÜM rendelet (még ma is tudom fejből a jogszabály számát) alapján az üzemmel a hulladék újrahasznosítás témakörben. Kitakarítottuk a bányát, úgy, hogy minden hasznosítható anyagot a megfelelő helyre szállítottunk, és az adott csapat vezetővel, vagy aknásszal írásban átvetettük azt. Az üzem felé ezen bizonylatok alapján kb. 25%-os áron számoltunk el.Voltak  több százezer forintos számláink akkor, amikor a "piros symphónia" 14 Ft körül, és nem 500 Ft volt. Éltünk, mint "Marci a hevesen"... amíg hagyták. Volt, hogy kibéreltük az úttörő házat egy éjjelre. Lehívtuk a Nagy Bandót, volt görög táncház, nyafogott a Turul mozi, hogy a kis gépük nem tud egész éjjel vetíteni egy külön terembe, erre teherautót küldtem, egy kis támogatásért (csúszópénzért) szétszedték a nagy gépet, és elhozták nekünk (igaz, másnap technikai okok miatt elmaradt a moziba a vetítés, mert a gépész nem tudta összeszerelni időben a visszaszállított masinát). Amit/ahogy én (Bartos P.) ma csinálok, azt mind az átkosban tanultam.Akkori kollégáim közül többen ugyan ezt mondják. Szétdobált minket az Élet. Egyikük egy politikai párt helyi vezetője, a másik Lőrinczi Hengermű,  majd az Esztergomi SZIM igazgatója volt, vagy éppen a Veszprémi Szénbányák későbbi vezetője lett.

Gondolkodtunk. A mi politikánk minket szolgált, s nem fordítva, mint ahogy akkor (és ma!) ezt elvárták. Lehetett volna itt régen is jobban élni, azt mondtuk az oroszok miatt van minden, majd ha kimennek. Hát kimentek. Ma Magyarország leggazdagabb régiója, GDP-ben meg sem közelíti Spanyolország legszegényebb régióját. Akkor meg hol voltak a spanyolok? Ezt nem hiszem, utána olvasok!

 

Szóval tényleg van kapcsolat a kultúra és a termelés között!

Na de, ugorjunk vissza a témához;

 

 

 


 48_zsak1.JPG
 49_zsak2.JPG
 50_zsak3.JPG
 

48-50. képek

TMK hibafeltárás, azonnali ideiglenes javítás.

Légtechnikai cső ázása. A csapadék a csőbe jutva áztatja az alatta lévő épületrészt.

A probléma évek óta jelentkezik, de a kivitelező tologatja a tényleges javítást, ezért évente a képen látható módon kerül a hibajavításra.(Ha a fóliazsák elmállik újra cseréljük.)


 51.JPG
 53.JPG
 54.JPG
 55.JPG
 57.JPG
 58.JPG
 60.JPG
 

51-60. képek

Egyedi hibafeltárás, azonnali javítás.

Az előzőekhez hasonlóan légtechnikai cső ázása a probléma. Itt az ázás bizonyítását is elvégeztük, illetve az azonnali végleges javítást.(csőszájhosszabbítás kialakítása, és a technológiai illesztési hézagok szigetelése, un. ANAKONDA varrat szigeteléssel)


 61_venti1.jpg
 62_venti2.JPG
 

61-62. képek

Egyedi hibaelhárítás. A szél letépte a ventillátor zsalugáterét, ill. a lemezburkolatot.

Javítás; képek szerinti visszahelyezés, rögzítés.


 63_olaj.JPG
 

63. kép

TMK munka során észlelt hiba. Hőcserélő egység tömítetlenségi hiba olajszökéssel.

Javítás: másodszori hibajelzést követően a rendszer tömítetlenségét megszüntették.


 64_daikin1.JPG
 66_dainkin3.jpg
 67_daikin4.JPG
 69_daikin6.JPG
 

64-67. képek (fent)

Klímatechnikai berendezés szerelési hibájából adódó ázás.

Egyedileg rendelt hibefeltárás. Jól látható, hogy a berendezésben a kábelek tetőszinti átvezető gégecsöve, illetve a hőszigetelt közegtovábbító csövek mentén jut a csapadék az épületbe.

A hiba javítását a kivitelezőtől követelik. Eddigi javításuk sikertelen.


 70_kondenz1.JPG
 71_kondenz2.JPG
 

70-71. képek

Beltéri klímatechnikai egységek kondenzvíz elvezető csőcsöpögés.

Egyedi hibafeltárás.

Nagyobb belterekben több klímaegység szükséges a léghűtéshez. A berendezések működése közben víz csapódik ki a hőcserélő egységben, amit el kell vezetni. Észszerű megoldás egy rendszerbe kötni, és egy helyen épületen kívülre, vagy a szennyvíz rendszerbe vezetni e csekély mennyiségű vizet.

A rendszerek gyakran azonban rossz lejtésűek, a csövek nincsenek megfelelően rögzítve, vagy éppen a tömítés hiányzik a toldásoknál.

Az ilyen ázások általában 99%-ban a technológiai fegyelem megsértéséből adódnak.


 72_kapcsolo1.jpg
 73_kapcsolo2.jpg
 

72-73. képek

 

Egyedi hibafeltárás. A hibát az okozta - minden bizonnyal -, hogy az elektromos kapcsolószekrény elhelyezésekor a tartó tipli "lyukba ment", így a szekrényt - a képen látható helyre - "arrébb tették".

Az első jelentősebb esőben a lyukból víz folyt. Sok variáció nem lévén a gyors felismerést követően csupán azt kellett bizonyítani, hogy a lyuk valóban egy vízlefolyó vezetékre való ráfúrás.

Egy embert fölment a tetőre, egy másik rágyújtott egy cigire, majd bedugta azt a lyukba.

A hibát a kivitelező kijavította. 


 74_vapa.JPG
 

74. kép

Egyedi hibafeltárás , azonnali javítás.

A műanyag vápa lemez kilyukadt, amit ideiglenesen azonnal javítani kellett.

Tervbe van véve az egész vápa lemez cseréje.


 75_attika_badog.JPG

 

 

75. kép

TMK munka során észlelt hiba.

Vasvázas mellvéd/attika külső és belső borítás hibája.

Külön feladatként került javításra. Azóta a teljes épületen ellenőrzésre , megerősítésre került a kialakítás, megelőzendő a hasonló eseteket.


 76_villhar.JPG
 

76. kép

TMK során észlelt hiba.

Villámvédelmi csatlakozóról leszakadt a vezeték. Hibajelzés után a csatlakozást ismét létrehozták.

(mivel a hiba igen gyakori az ismételt rögzítéseket immáron mi is el tudjuk végezni)

 78_homlokzat.JPG
 

78. kép

TMK munka során észlelt hiba. A homlokzati burkolat sérült.

Hibajelzést követően nem történt meg a javítás. A szél - kb. 1 évvel az első jelzést követően - a burkolatot részben letépte.


 79_szuro1.JPG
 80_szuro2.JPG
 81_szuro3.JPG
 

79-81. képek

TMK munka során észlelt hiba. Légtechnikai berendezés légszűrője kiesett a helyéről. A szűrő  azonnal visszahelyezésre került.

 


 82_labazat1.jpg
 83_labazat2.jpg
 

82-83. képek

TMK munka során észlelt hiba.

Lábazat oldalszigetelés elválása. (A hibát az okozta, hogy a betont nem kellősítették, mielőtt elhelyezték a szigetelést. A hiba nem került kijavításra az első jelzést követőn 2 éven belül.


 84_ajto_resize.JPG
 

84. kép

TMK munka során észlelt  hiba. Tetőkijáró ajtó zsanér leszakadás. A hibát javították. Volt olyan eset, amikor 1 évig nem került kijavításra a hasonló hiba. Addigra már 7 helyen szakította ki a szigetelést az ajtó lökdösése.

 

TMK vagy külön feladatként rendelt gallyazás itt;

 

 

 

 

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 Javasoljuk, hogy kezdetnek e-mailen vegyék fel velünk a kapcsolatot. Sokat segítene - a gyorsabb ügyintézés érdekében - ha mellékelnének fotó felvételeket a hibákról.